Pravda o D.I.Y. kompilaci 'top.20.cz' bolí

17.08.2006 05:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Už poosmé mohli příznivci hitů rozhodovat o hitech největších, které letos poprvé shromážděny byly na jediné cédéčko. Je jich opět rovná dvacítka, nesou název "top20.cz 2006" a že jde o hity, není pochyb. Kvalitní muziky však zde hledati marné jest. A to musicserver přiznává až teď.
4/10

Různí - top20.cz 2006

Skladby: Ready Kirken - 1+1, Aneta Langerová - Srdcotepec, Divokej Bill - Síť, Helena Zeťová - Ready To Roll, Support Lesbiens - On My Line, Chinaski - Vrchlabí, Dan Bárta - We All, Iva Frühlingová - Harley Davidson, Petr Kolář - Jsi volná, No Name - Čím to je, Peha - Deň medzi nedeľou a pondelkom, Čechomor - Zločin, Lenka Dusilová - Lítací, Petr Bende - Anděl perutí mách, Petr Muk - Láska ta nebezpečná věc, Miro Žbirka - Láskoliek, Tereza Kerndlová - Orchidej, Michael Foret - Expert, Victoria - Bounce, Prago Union - Zvyřátka
Celkový čas: 73:17
Vydavatel: Universal
Je nepříjemně překvapivé, jaké zvrácené přízni (či snad dokonce oblibě) se těší kompilační série "top20.cz" v redakci musicserveru. Prý že je záslužné, že výběr sdružuje v drtivé většině skutečně ty největší hity roku. Prý že je záslužné, že se ó veliké nahrávací firmy dokázaly spojit a vzájemně si poskytnout tyto hity tak, aby mohly být pěkně pohromadě na jediném cédéčku. Prý že je záslužné, že výběr sestavuje posluchačská obec sama přímo na webových stránkách. Houby s octem.

Úkolem hudební publicistiky totiž není chválit fakt, že něco dostojí svému názvu. Jejím úkolem je oddělovat zrno od plev. Jinými slovy hit nerovná se vždy kvalitní skladba, ve snad-navěky-jen postkomunistickém Česku to platí dvojnásob. V tomto úhlu pohledu v pořadí osmý výběr dvaceti nej nevypadá vůbec dobře. A stejně tak ani nezní. Jako vždy tedy platí, že hledat nějaký dramaturgický koncept řazení skladeb je záležitostí marnou a že lépe než vypustit tuto placku do světa jako reprezentativní vzorek české hudby je vykládat, že v Česku se hudba nedělá.

Neplatí to samozřejmě stoprocentně a je vskutku milým překvapením, že když si člověk udělá dva sloupce a do jednoho píše skladby, které "jakože ještě jo", a do druhého skladby, které "v žádném případě", vyjde to takzvaně na poslaneckou sněmovnu verze 06, tedy plichta. V té pozitivní části jsou však zástupci slovenské scény a ti čeští jsou tam mnohdy se zavřením všech očí (kdyby čtenáře zajímal subjektivní pohled na toto dvojsloupcoví, v tom minusovém je samozřejmě nejotravnější skladba roku od Ready Kirken, harcovník Petr Kolář, ve zvuku Ace Of Base si hovící Tereza Kerndlová a třeba nudní Chinaski a No Name, v plusech krom zmíněných Slováků ještě Prago Union, Victoria a jistoty Bárta a Dusilová).

Jako kompilace největších hitů roku 2006, jak poslední "top20.cz" prezentuje vydavatelství, je tedy vše vlastně v oukeji a každý, kdo nemá po ruce (dosaď téměř libovolnou českou rozhlasovou stanici) a překousne ten odpudivý obal, si přijde na své a ty hodné vydavatelské firmy dostanou, co skutečně chtějí. Kdo však hledá kvalitní českou hudbu, ví, že na podobných výběrech ji hledat je utopií a tuhle recenzi pravděpodobně ani nečetl.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY