Policisté odměnili Dařinu jízdu po D1 šesti body

07.08.2006 05:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Od vydání desky, na které se Dara Rolins pokusila strhnout nálepku dětské hvězdičky, uplynuly čtyři roky. Mezitím místo po nálepce přestalo úplně lepit a Rolins Čechy přesvědčila, že její hlas v kombinaci s kvalitní produkcí stojí za poslech. Podobně přesvědčuje i na albu "D1". Nebo spíše chtěla by přesvědčit.
6/10

Dara Rolins - D1

Skladby: Nádych výdych, Túžim, Chuť si ťa nájde, Party DJ, Znamenie, Dotkni se slávy, Ide o život, Pár chvíľ, Owner Of A Lonely Heart, Slowly, Mon Amour, I (Who Have Nothing), If
Celkový čas: 47:20
Vydavatel: Sony BMG
Fakta aka Okopčeno z bookletu aka Titulky: Hudba - v drtivé většině spolupráce Rolins-Hádl (producent Heleny Zeťové, Black Milk a vůbec skoro celé české r'n'b scény), "Chuť si ťa nájde" Rolins-Kleník (Ohm Square), "Slowly" Rolins-Brzobohatý (Bůhví), "Ide o život" Rolins-Graus-Kachút (producent Zuzany Smatanové, Katky Koščové...) a další. Texty: Rolins-spolupracovníci. Hosté: Robo Papp, Rytmus. Počet coververzí: bůhvíkolik. Počet znělek reality show: 2. Produkce: Jan Kleník. Web: dararolins.cz.

Fikce aka Vlhké sny aka Vize: Jseš kluk. Třináct čtrnáct let. Do ruky bereš nový cédéčko Dary Rolins. Koukáš na booklet. Nepoznáváš ji. Vypadá jako Christina Aguilera. Nevíš, jestli tím máš pohrdnout, protože Xtina se ti taky vždycky celkem líbila. Dara jako by se před tebou pomalu svlíkala. Spouští jedno ramínko svýho topu, rozepíná knoflíček u riflí a ty pak stáhne, ale jen tak napůl, aby byla vidět jenom pokladnička. Ale přesně uprostřed... přesně uprostřed bookletu... tam... ty brďo! Obě tvoje ruce mají co dělat. Jedna drží booklet otevřenej přesně uprostřed, druhá drží tu část tvýho těla, která se snad podruhý potřetí v životě učí dělat něco jinýho, než cos s ní dělal jako prtě. A do toho samozřejmě posloucháš to cédéčko.

Fakta z Vize: Jmenuje se "D1" a hraje to dobře. Hraje to dobře, protože je dobře zprodukované. O tom není pochyb od prvních zvuků skladby "Nádych výdych". Ta (a nejen ta) je o princovském tématu, čili jak si zalupat v různých časech a způsobech. V kombinaci s provokativními obrázky to dělá klukovi z druhého odstavce jedině dobře, v kombinaci s rodinnými fotografiemi v bookletu a láskou, která z toho teče, srovnanými s posledními drby z bulvárních magazínů to všem ostatním vyluzuje trpký/škodolibý/lítostný (záleží na povaze) úsměv na rtech.

Vize z Faktů: Dara Rolins je vynikající zpěvačka se smyslnou barvou hlasu a výbornou technikou, která jí umožňuje jak vyniknout v backvokálech (roztomilé "tuliny" v otevíráku), tak si zaexhibovat (třeba v "I (Who Have Nothing)"). Na "D1" je navíc spousta velmi příjemných písní ("Znamenie", "Party DJ"), ale i skladeb, které překvapují až zaskočují: Jistě, uděláte-li něco (jen?) pro prachy, musíte se s tím nějak vyrovnat a stát si za tím, ať už jste Pergnerová, nebo Rolincová. Obě znělky "VyVolených" (česká i slovenská) jsou na albu v mixech, z nichž zaujme víc ten český od Nea (i když všichni vědí, že zní tak, jak zní, aby se co nejmíň podobal originálu), ale musely tam opravdu být? A musel být na albu cover Yes "Owner Of A Lonely Heart", když nepřináší nic moc?

Krize z Vize: Když se to vezme sakum prdum, ani celá "D1" nepřináší takový vítr, a to z hudebního hlediska. Melodie příjemné, ale pod kůži se jim moc nechce, u některých ("Mon Amour") se dokonce nelze zbavit dojmu vatovitosti. Dara Rolins je z těch, které by mohly zaexperimentovat na maximum a rozsekat postkomunistický česko-slovenský obludný pop na padrť. To na "D1" neudělala. Je to standardní popové album kvalitní zpěvačky se standardně kvalitní produkcí a příjemnými písněmi. Spojení "pouze příjemnými" tentokráte bylo necháno od cesty.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY