Prosluněné francouzské léto ve formě cédéčka

03.07.2006 00:00 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Chrudimští Miou Miou nahráli debutovou desku s názvem "La La Grande Finale". Je to album, které rozhodně nepostrádá silné momenty, při kterých se nebudete nudit. Inteligentní pop, který vás chytí a bude s vámi chtít strávit léto.
8/10

Miou Miou - La La Grande Finale

Skladby: A L'été De La Saint-Martin '68, Le Petit Punk, Dans Le Miroir De Tes Yeux, La Chambre Voisine, Le Globe, Déjà-vu, La Coureuse De La Nuit, Sublime, Le Coup De Ciseaux, La Grande Sucrerie, Summe Volume, Avant Le Voyage, Le Chaos
Celkový čas: 40:45
Vydavatel: Piper Records
Na debut chrudimské partičky Miou Miou jsem se docela těšil. Měl jsem s nimi jednu koncertní čest a jejich francouzský pop s mnoha odnožemi do jiných žánrů mne zaujal. Ovšem samotná novinková deska je ještě lepší, než jsem očekával. "La La Grande Finale", to je prosluněné léto v podobě kompaktního disku. Pozitivní nahrávka, jejíž poslech utíká a navozuje dobrou náladu. Nenacházím žádnou slabší skladbu, která by mne nudila. Francouzský zpěv Karolíny Dytrtové dodává proaranžované hudbě stavějící na kytarách a německých, dnes již legendárních klávesách Vermona potřebný šmrc a nádech prosluněné bezstarostnosti.

Nedokážu posoudit, na kolik je Karolínin zpěv uvěřitelný - neumím francouzsky, ale zato poznám, že je hlas čistý jako alpský pramen. Přirozený a nenucený. Dost jsem zvědavý na to, jak se s tímto repertoárem poperou naživo. Například hned úvodní písnička "A L'été De La Saint-Martin '68" je opepřena keltskou harfou, ale dál zaznějí i píšťaly, smyčce nebo trumpety. Stejně tak opakující a prolínající se kytarové linky půjdou naživo asi dost těžko. Miou Miou si s debutem opravdu vyhráli, téměř každá skladba má nějakého hosta a je opatřena něčím, co jí dodává originalitu. Nedivím se, že pozvání na desku přijal třeba Petr Bína, Márdi nebo Corinne Veisy. Skvěle odpíchnutá "La Chambre Voisine" by mohla být další singl, to je písnička s krásnou, vlezlou melodií a slušným kytarovým feelingem, ale opět ten francouzský zpěv ji opatřuje puncem nevšednosti.

V bookletu naleznete české překlady textů, většinou nejsou nijak dlouhé, ale jsou patřičně poetické. Některé má na svědomí i herečka Anna Polívková. Koukají z různých pohledů na mezilidské vztahy, a i když jsou někdy lehce otřepané, při poslechu vám to vadit vůbec nebude, radši se zaposloucháte do uši hladícího zpěvu a aranžérských hrátek.

Miou Miou mají to, co nemá Iva Frühlingová. Dokázali vyždímat maximum ze svých nástrojů, jsou zábavní a jejich hudba přímo nabádá k rozvalení se do trávy, zavření očí a snění o St. Martin při západu slunce. Mají nápady, s hudbou si hrají, nebojí se alternativy ani indie popu. Povedlo se jim namíchat kompaktní nahrávku, která funguje jako celek a zaručeně zabírá v těch chvílích, kdy očekáváte, že vás hudba pohladí. Škoda jen že ke konci je "La La Grande Finale" trochu zabržděné, rychlejší skladby se mi zdají hezčí. Nicméně jestli máte rádi chytrý pop a neštítíte se experimentů, je toto deska pro vás. Hudba z kamene uprosřed Seiny.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY