Man In Black a jeho dětské hity

10.06.2006 05:00 - Ondřej Ševela | foto: facebook interpreta

Johnny Cash je jeden z nejvýznamnějších představitelů americké country & western music, narozen v roce 1932 ve státě Arkansas. Před třemi lety zemřel. Kompilace "Children's Album" je výběrem jeho tvorby pro děti. Výběrem jednoduchým, přesto příjemně se poslouchajícím.
5/10

Johnny Cash - Children's Album

Skladby: There's A Bear In The Woods, Grandfather's Clock, Ah Bos Cee Dah, Why Is A Fire Engine Red, Old Shep, Little Green Fountain, Call Of The Wild, Tiger Whitehead, Dinosaur Song, Miss Tara, Little Magic Glasses, I Got A Boy And His Name Is John, One And One Makes Two, Nasty Dan, (The) Timber Man
Celkový čas: 36:42
Vydavatel: Sony BMG
Zapomeňte na mainstream i underground, je nutné mentálně přeladit na zcela specifickou vlnu. Před třemi lety zemřel Johnny Cash, jeden z nejvýznamnějších představitelů americké country & western music. Po sobě ale zanechal slušné množství hudebního materiálu, ať už jako součást skupiny The Tennessee Three (která spolupracovala i s Elvisem Presleym), nebo díky své sólové dráze. Účinkoval také v několika filmech. V roce 1999 byl ohodnocen cenou Grammy za celoživotní dílo. Co si budeme namlouvat, Johnny Cash je možná nejslavnější postava žánru country vůbec. Předmluvu k této kompilaci plné dětského zpěvu napsal jeho syn John Carter Cash. Vysvětluje v ní, že John R. Cash miloval děti, miloval zpěv a miloval smích. Neodpustím si jednu škaredou poznámku: Johnny Cash také miloval alkohol a tvrdé drogy a s fyzickou závislostí na nich se také dlouho potýkal.

Deska "The Johnny Cash Children's Album" není výběrem toho nejlepšího, co po sobě Cash zanechal, jde o kompilaci dětských písniček, které napsal. Někdy zpívá sám se svojí kytarou, jindy je doprovázen dětským sborem nebo mladým sólistou. Tematika textů není, jak jistě tušíte, nikterak náročná. Písničky jsou jednoduché, aby se snadno pamatovaly. Mezi nástroji si můžete vybrat z množství akustických kytar a banja. Že vám to nestačí? Tak laskavě pochopte, že tohle je country. Jsem navíc přesvědčen, že jsem zaslechl i balalajku.

Tohle album v našich končinách zřejmě nečeká nějaká masivní prodejnost, spíše jde o sběratelský produkt pro všechny, kdož Johnnyho Cashe chtějí mít pěkně celého ve svém obýváku. Je velmi solidně vyvedené, téměř celé zaplněné a docela příjemně se poslouchá. To také souvisí s prolomením mé vnitřní bariéry - dříve měl člověk na otázku "Kterou hudbu nemusíš?" připravenou klasickou otřepanou odpověď "Dechovka, country," nicméně tahle malá deska Johnnyho Cashe mě utvrzuje v tom, že všechno je relativní. Přeji příjemný poslech.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY