Jukebox 21/2006

24.05.2006 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Tento týden si v Jukeboxu představíme novinky od Tapes'n'Tapes, Muse, Asthmatic Athlete, DangerDoom a Lupe Fiasca.

Tapes 'n' Tapes - Cowbell (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Tapes'n'Tapes - The Loon
Pomaličku se šířila zvěst o jejich výtečném debutu "The Loon", až najednou, čtvrt roku po jejím vydání, se všichni předhánějí v pění chvály na kapelu Tapes 'n' Tapes. Kvarteto z Minneapolis snese srovnání s Arcade Fire nebo The Futureheads, jejich doménou jsou energií nabité skladby s výraznými melodiemi. Nic převratného, ale "The Loon" je bez pochyby zatím jeden z nejlepších debutů letošního roku. "Cowbell" ať slouží jako důkaz, co všechno tihle na první pohled hodní hoši dovedou.


Asthmatic Athlete - They Are Here (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Asthmatic Athlete
Možná mě zbytek redakce obviní z napomáhání konkurenci, ale nemůžu nenapsat o novém hudebním projektu Petra Plisky alias Creativboye. Ten se kromě psaní pro Newmusic.cz věnuje také zajímavé kytarovce Living Room a čerstvě také sólovému projektu Asthmatic Athlete. Měla by to být konečně pořádná odpověď na vlnu indie-folkotroniky, byť z jejich myspace je zatím ke stažení skladba "They Are Here", která naznačuje, že půjde o širší stylové rozpětí. Klaustrofobický post-trip hop připomínající některou z b-stran singlů Radiohead z období "Kid A" / "Amnesiac" je koncentrovaná apokalyptická depka.
Muse - Supermassive Black Hole (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Muse
Kdo by čekal, že britští indie rockeři Muse, jejichž kariéra pomalu umírá společně s mozkovými buňkami nostalgiků britpopové horečky, půjdou do sebe a radikálně změní svůj styl směrem k funkatizujícím dance-rockovým partičkám jako Franz Ferdinand nebo Arctic Monkeys... "Supermassive Black Hole" je comebackový singl, kterým kapela dělá ostrou čáru za melancholickým kosmickým rockem minulé desky a vystrkuje prostředníček na své staré fanoušky. Pumpuje to, je to electro, je to pop a kapele to možná dá první Top 10 hit od "Time Is Running Out".
Lupe Fiasco - Kick Push (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Lupe Fiasco
Rapper Lupe Fiasco pomáhal na minulé desce Kanye Westa, natáčel s Fort Minor a přesvědčil Jay-Zho natolik, že osobně dohlížel na natáčení desky, třebaže vyjde na konkurenční značce jeho Def Jam. Album "Food & Liquor" se objeví na pultech v polovině června a "Kick Push" je první singl, který hrají rádia. Skladba prý vypovídá o Lupeho lásce ke skateboardům, což přesvědčilo i samotného Umělce známého dříve jako Skateboard P (alias Pharrella Williamsa z The Neptunes), aby ji zremixoval. Lupe Fiasco je výtečný rapper, v jeho stylu je cítit vliv Kanye Westa, ale potřeboval by trochu kvalitnější instrumentálku, než jen osmyčkované intro ze soulového tracku z 60. let.
DangerDoom - Korndogs (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

DangerDoom
DJ Dangermouse teď počítá miliony prodaných desek Gnarls Barkley, a tak si může dovolit něco ze svých starších skladeb rozdávat zdarma nám, hladovým posluchačům. "Konrdogs" je patrně jeden z odpadků z prvního alba projektu DangerDoom "The Mouse And The Mask", kde se Dangermouse spojil s rapperem MF Doomem. Píseň z připravovaného EP nás znovu uvádí do světa postaviček animovaného seriálu Adult Swim, z jehož stránky je ke stažení.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY