Starý dobrý Gladiator je pryč, zapomeňte

21.04.2006 05:00 - Marie Malechová | foto: facebook interpreta

Slovenská kapela Gladiator má za sebou dlouhou cestu. Hodně dlouhou cestu. Od anglicky zpívaných metalových songů až ke slovenské lidovce. Letošní jaro vítají s novým albem "Mesto". Zajímá ještě vůbec někoho?
5/10

Gladiator - Mesto

Skladby: Anjel, Bonboniéra, Nobelová cena za lásku, Nájdeme sa navzájom, Zakázané veci, 33 rokov, Nebo, V jeden deň, Nechoď preč, Mesto, Holubienka sivá
Celkový čas: 39:52
Vydavatel: Sony BMG
Průměrný fanoušek slovenské kapely Gladiator asi stěží pamatuje dobu, kdy kapela jela na vlně trash metalu a angličtině dávala přednost před mateřštinou. Angličtina vydržela Gladiátorům na třech albech. Pak pochopili, že se slovenštinou a pomalejšími a zpěvnějšími písněmi budou ve své rodné zemi úspěšnější. A stalo se. S albem "Babylon Hotel" a hlavně hitem "Pesnička o Medulienke" posléze ovládli i české hitparády. Není divu. Chytlavé songy ze slovenské písničkářské školy u nás letí. A po "Medulience"? Ticho po pěšině. Pozornější z vás možná zaznamenali placku se singly (2002), ale jinak tady po Gladiátorech nikdo ani nevzdechl. Změní to jejich další řadové album "Mesto"?

Jak bylo řečeno, parta kolem bratrů Hladkých vyměkla již před pár lety. "Mesto" tenhle trend rozhodně neporušuje. Naopak, příklon k popu je jasný již u prvního singlu "Bonboniéra". Pokud jste si Gladiator uložili do škatulky s nápisem Rock, tak je čas na přesun do té s nápisem Pop. Podškatulka rádiový. Naprostá většina nových songů tam totiž patří. U úvodního "Anjela" vám kapela ještě dovolí zavzpomínat na časy, kdy bivakovala v "Babylon Hotelu". Radost ze starých dobrých Gladiátorů bohužel kazí dojem, že kapela tak trochu vykrádá sama sebe. Zbytek alba nabízí typické popové rádiové hity. Jednoduchá chytlavá melodie, snadno zapamatovatelný a předvídatelný text.

Na textech se asi nejvíce podepsal fakt, že pánové už jsou trochu starší a žijí spokojeným životem. Nepřepadají je žádné depky ani životní krize, které jsou, jak známo, pro textaře živnou půdou. Dobře zajištěný a šťastně zamilovaný člověk těžko napíše text, který obsahuje nějakou hlubší myšlenku než: "Kto vymyslí miesto pre dvoch, čo sa v zime majú radi?".

Z řady nenáročných popových songů značně vyčnívá 400 let stará ľudová pesnička "Holubienka sivá", která uzavírá celou desku. Zajímavý počin, který na pop-rockové desce ovšem působí trochu nepatřičně. Poslední slovo? Album není ve výsledku zas tak špatné, slabší průměr. Další takové by už ale mohlo Gladiator poslat definitivně do propadliště dějin.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY