Natočili zbytečný cédéčko, mysleli, že je to známka punku

18.04.2006 05:00 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Sex Deviants jsou jedni z mnoha, co hrají ska-punk. A, světe, div se, vychází jim již čtvrté album. Ovšem nepřináší do těchto vod nic nového, při poslechu "Obrázků všedních zpráv" jsem se spíš nudil, než poskakoval. A tak v celkovém hodnocení dopadli bídně. Důvody hledejte v recenzi.
3/10

Sex Deviants - Obrázky všedních zpráv

Skladby: Tady jsem žil, Speedy life, Jeleni, Lásko neodcházej (žigul), Nejsou stejný, Třetí cesty, Nevidím, nevěřím, Dál, Vím, že nejsem, Anglická, O mase, Bonus
Celkový čas: 36:57
Vydavatel: Cecek Records
Jsou jich poslední roky zástupy. Ptáte se koho? Různých druholigových ska-punkových kapel, které nepobraly nic z originality ani z umění hrát a z textařského hlediska jsou rádobyvtipní. Ano, hádáte správně, do tohoto pytle patří i Sex Deviants. Už při pohledu na nevkusný a amatérsky provedený obal a booklet je vám nad slunce jasné, že tohle není skupina, co by jednou chtěla být známější, než je. Hrají si to svoje po těch vesnických lokálech, případně levných festivalech s bídnou aparaturou, a to jim stačí. V úzkém kruhu fanoušků jsou zbožnovaní, ale zbytek světa o nich nemá ani páru, protože jim ta hudba přijde primitivní. A mají z části pravdu. Nemají šanci se jakkoliv prosadit. Jsou jedni z davu.

Album "Obrázky všedních zpráv" mě nezaujalo prakticky ničím. Ano, mají ve svých řadách zpěvačku, která by mohla dát jejich hudbě trochu jiný rozměr, který by skupinu odlišil od ostatních. Nicméně nestává se tak. Olina Peštová má příjemný altík, ale neumí s ním patřičně pracovat. A nedostává se jí ani zaslouženého prostoru, preferoval bych její hlas častěji, klidně na úkor hlavního zpěváka. Beztak srší falzety. Ale vím, že to u tohoto žánru není tak důležité. Rozhodně ne v jejich případě. Chvílemi se dostávají do polohy takových Sto zvířat, zejména v čistě skáčkové skladbě "Jelen". To jim sluší. Jenže jim chybí nějaké dechy, to je opět sráží do vod průměrnosti až podprůměrnosti.

Abyste nebyli překvapeni, tak Sex Deviants jsou pořád více punk než ska. Rádi si hrají ty oblíbené tři akordy a zjevně jim to stačí. O hráčských kvalitách taktně pomlčím, ale ještě cítím potřebu zmínit textovou stránku věci. Devianti se snaží buď o protestsongy (jsou směšní), happy songy (jsou směšní), nebo životní příběhy (jsou směšní). Takže jestli chtějí posluchače pobavit, tak se jim to daří, otázkou je, jak moc podle jejich představ. Nesmím zapomenout pochválit zvuk, který je sice již samozřejmostí, ale víte, jak to u podobných kapel bývá. Na hostivařské studio moc dobrá práce.

Jo jo, "Obrázky všedních zpráv" jsou prostě pro jednu komunitu, které se budou jistě líbit. Já do ní nepatřím. Určitě si na to na koncertě skvěle zapaří a nebudou řešit detaily. Přejme jim to. Sex Deviants nezaujmou ničím novým ani originálním, prostě tomu chybí to něco, co by vás, obyčejné, pro tento žánr nezaujaté posluchače bavilo. Nedosahují ani nadhledu Tleskače, ani melodičnosti Jaksi Taksi, ani vtipnosti Visacího zámku. Je to jako když pijete zvětralé pivo. Vypijete ho, ale další už byste si nedali.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY