Etnická pohoda a jedno velké ALE

11.04.2006 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Hypnotix jsou na naší scéně pevně zabydlení a jejich mix world music s tanečními prvky už asi nikoho nepřekvapí. Na nové placce "Where The Spirit Lives" je doprovází malá personální změna, jinak očekávejte již zaběhnutý formát tvorby.
7/10

Hypnotix - Where The Spirit Lives

Skladby: Free Your Mind, Fine Line, Where The Spirit Lives, Afolafole, What More Can I Say, Primus Beat, New Moon, Crack In The Window, In Theur Eyes, Deliver Me, Moving A Mountain; bonusy: Crack In The Window (remixed by Juanita Juarez), Free Your Mind (video)
Celkový čas: 63:07
Vydavatel: Popron
"Where The Spirit Lives" je pohodová kombinace k poslechu, co si budeme nalhávat. Nikterak nebortí hranice zdolávání rekordu v počtu úderů bicích za minutu, ale vsází na zaběhnuté rytmy střední třídy, které nezničí po půlhodince tance. Rytmus podporují všude vyčnívající perkuse, vokální popěvky se snadno vryjí do paměti a na koncertech se budou určitě prozpěvovat. Po tuto chvíli je vše v naprostém pořádku a příznivec může být velmi spokojen. Ale nudně tvářící se slůvko ALE nedá pokoj a vyleze na povrch vašeho myšlenkového pochodu a bude se rýpavě hnípat v tom, jestli vše nemohlo být přece jen pestřejší a výraznější. Základní problém "Where The Spirit Lives" je v tom, že jednotlivé skladby mají bez jakýchkoliv okolků tendenci sklouznout do jednolitého proudu hudebního toku, a ten může brzy omrzet.

Hypnotix udělali malou personální změnu, na hlavní vokální post obsadili Ego L. Dina z formace Nana Zorin. Jinak se v zásadě nic nového neodehrálo. Spirituálnost tvorby Hypnotix je již dávno zaběhnutým a předvyplněným formulářem. Na jednu stranu jsou svoji a nikam neutíkají, ani do neznámých končin experimentů. Chtělo by to ale více odvahy a nevsázet jen na pozvané hosty, případně očekávat tutovku šikovných ručiček zručného Juanity Juareze (tady mě napadá - kdy bude další deska?).

Yellow Sisters vdechly vokální kouzlo skladbám "Free Your Mind" (na cédéčku je k ní i videoklip), "Afolafale" a "What More I Can Say", po boku Ega L. Dina si harmonicky rozumějí. Markéta Foukalová zpívá v náladově nejkrásnější "New Moon", ale takových momentů na "Where The Spirit Lives" moc není. Hudba Hypnotix neklame, ale jakási usedlá sounáležitost lehce ubíjí, chtělo by to více života. Ten se asi objeví až v živém hraní, které odkryje bezpečně uschovaný potenciál téhle placky. Rytmy, ambientní roviny, klouzavá hra kytary a vokály jsou poskládány vedle sebe jako přesně změřené škatulky. Vše se volně převaluje bez hektiky dnešních dnů v etnických ornamentech, ale to je tak všechno. Juanita Juarez se svým remixem "Crack In The Window" neměl moc práce, a tak trošku klame, má mnohem větší potenciál - tento remix je hodně slabým odvarem ze "Spa Boye".

"Where The Spirit Lives" nemá nějaký hlubší odkaz. Jakési schované duchovno a náznaky voodoo nikoho neuhranou ani nezaklejí. Hypnotix odvedli svou standardní práci, která má smysl, ale posunutí rozměrových hranic se nedočkáte. Nemalým problémem je i sklouznutí do jednoho celku, to však v nějaké čajovně vadit rozhodně nebude. A nezbedné ALE by zasloužilo výprask za to, že dokáže takhle nahlodat výsledná rozhodnutí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY