Když to švábi rozbalí naostro

18.04.2006 15:30 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Kalifornští post-grungeoví drsňáci z Papa Roach vydali po čtyřech regulérních albech také koncertní DVD. Jmenuje se "Live & Murderous In Chicago" a najdete na něm devatenáct pecek z vystoupení v Chicagu, sedm klipů a fotogalerii. Celkem zajímavá podívaná.
8/10

Papa Roach - Live & Murderous In Chicago

Celkový čas: asi 110 minut
Vydavatel: Universal
Musím se přiznat, že Papa Roach jsou z těch kapel, které jsem chtěl vždycky vidět na koncertě. K jejich studiovým kouskům sice chovám patřičný odstup, rozhodně je nepovažuji za nejlepší nu-metalové výtvory, ale vždycky jsem uvnitř cítil, že živě to musí být nářez. Zdá se, že jsem se nemýlil. Podle jejich prvního DVD "Live & Murderous In Chicago" jsou kalifornští řízci přesně takoví, jaké je chcete mít: energičtí, nabroušení, melodičtí, výbušní, přesní. Nic víc, nic míň. Když si vezmete, že tenhle disk je zároveň nepsaným best of, není co řešit. Papa Roach vždycky vládli jednoduchostí a přímostí, pokud víc nečekáte ani tentokrát, budete nadšeni. Stejně jako já.

"Live & Murderous In Chicago" bylo natočeno prvního května 2005 v chicagském Vic Theater v rámci turné k desce "Getting Away With Murder". Ostatně na ústředním riffu stejnojmenného singlu je postaven i zvukový doprovod v menu DVD. Na výběr je záznam koncertu, klipy, fotogalerie. Jedno jako druhé i třetí stojí za pozornost. Vystoupení v Chicagu čítá devatenáct písniček, hlavní desky "Infest", "Lovehatetragedy" a "Getting Away With Murder" jsou zastoupeny v podstatě rovnoměrně. A to je hlavní deviza disku - dostalo se na všechny vydařené pecky, odpad, jenž každé album Papa Roach zbytečně srážel, zůstal opomenut. Díkybohu.

Znalcům tvorby Papa Roach netřeba připomínat, jak vypadá chicagský kotel, když se z reprosoustav ozve: "Take my money, take my position, take my obsession, I don't need that shit!" Sál se rázem rozezpívá jako jedno hrdlo, pěsti letí vzduchem, všude se skáče. Je pravdou, že hity z "Infest", alba, jímž Papa Roach celosvětově prorazili, budí asi největší nadšení - "Dead Cell", "Broken Home", "Between Angels & Insects". Avšak i novější věci "Not Listening", "Scars" nebo "She Loves Me Not" táhnou. Podstatné je, že muzika Papa Roach dostává na pódiu nový rozměr, podstatně výbušnější, takže i průměrné tracky se rázem stávají taháky. Tomu ostatně napomáhá solidní zvuk - samozřejmostí je pětikanálové dolby. Sound koncertu je skutečně věrohodný, není zbytečně uhlazený. Dobrému dojmu napomáhají i sekané záběry, skupinu zabíralo devět kamer, z nichž pak střihač vybíral.

Bonusové materiály jsou samozřejmě jen takovou vějičkou, podstatný je koncert. Přesto zhlédnutí sedmi videoklipů stojí za to, minimálně kvůli tomu, abyste zjistili, jak frontmanovi Jacobu Shaddixovi postupně přibývalo tetování na pravé ruce a na krku. Navíc třeba "Between Angels & Insects" nebo "She Loves Me Not" jsou sice řemeslné, ale pořád velmi slušné snímky. Totéž lze říct o celém DVD. Někdo by dal sedmičku, já dám osm. Atmosféra, která z koncertu sálá, je skvělá a naplní v minutě místnost, kde se na disk koukáte. Tak to má být, navíc nic není odfláknuté, bonusy jsou akorát. Tedy není důvod nechválit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY