Za továrnou rozkvetla zahrada

27.03.2006 00:00 - Radek Londin | foto: facebook interpreta

Corinne Bailey Rae elegantně převzala vládu nad hitparádovými i prodejními žebříčky. Při poslechu jejího eponymního debutu člověka naplní optimismus, že vkus mas, alespoň těch britských, někdy sahá za rybníček Crazy Froga. Nadmíru povedená kolekce květinového soulu.
8/10

Corinne Bailey Rae - Corinne Bailey Rae

Skladby: Like A Star, Enchantment, Put Your Records On, Till It Happens To You, Trouble Sleeping, Call Me When You Get This, Choux Pastry Heart, Breathless, I'd Like To, Butterfly, Seasons Change
Celkový čas: 45:59
Vydavatel: EMI
Je možné, že se někdo narodí pro úspěch? Existuje kombinace genů či vlastností, která zaručuje omamnou auru pod světly reflektorů? Možná ano, Corinne Bailey Rae může být důkazem, ačkoli asi nikdy nebude stadionovou ikonou. V biografii na její internetové stránce něco takového stojí a jestli nevěříte promo textům, které klidně budou tvrdit, že Maxim Turbulenc jsou legendární duo, potom stačí pohled do britských hitparád. Příběh drobné šestadvacetileté zpěvačky, skladatelky a textařky v mnohém připomíná podobně náhle zazářivšího Jamieho Culluma. Talent obou z nich vynáší ostrovní kritika až do stratosféry, oba vystudovali anglickou literaturu a oběma se dá přilepit známka sofistikovaný hořkosladký jazzem načichlý pop.

Bezejmenný debut čítá celkem jedenáct autorských písní. Žlutohnědé ladění bookletu vyzdobené tušemi květinek, ptáčků a motýlů dost vypovídá o zvuku alba, jemuž vévodí aranže plné smyčců a dechů, zalité elektronickou light zálivkou aneb další z oddenků nu-soulu. Nad tím vším hravě poletuje zpěvaččin hlas. Mnozí ho už srovnávali, někteří neváhali vzpomenout na Billie Holiday - a tady už křičím prrr!, jelikož její rozervaný hlas nesl bolest, která přesahuje pastelově laděný sentiment (ze současných hlasů mě napadá spíše chameleon Martina Topley Bird). Můj soupis indicií by vypadal asi takto - méně cukrkandlová než Joss Stone, taková přítulnější Sia, ale ne zas tak přímočaře intimní jako Jill Scott, spíše introvertnější Erykah Badu, která se nekamarádí s drsným strýčkem rapem, radši vyrazí na výlet do přírody s Norah Jones. Další přirovnání jsou na cestě, k cíli ale navede jen poslech.

Albu vévodí poklidné a houpavé nálady, jež občas naberou vyšší tempo, aby se mohl vlnit celý baptistický kostel. Škála inspirací je široká, někde vévodí vzdušnější aranže postavené na omamných harmoniích ("Enchantment", "Call Me When You Get This"), slyšet je blues a folk ("Like A Star","Till It Happens To You", "Breathless"), dominuje ale nálada setsakramentsky povedeného funky jamu. Texty se točí kolem tisíce podob lásky, ostatně co jiného od soulové nahrávky čekat? Jediný kousek, který přeskakuji, je poněkud vlezlý a prvoplánový singl "Put Your Record On".

Toužíte-li po náplasti na dlouhou zimou zbědovanou duši, tady ji máte. Netrapte se, jestli jméno Corinne Bailey Rae slyšíte poprvé, či naopak poslední dobou až podezřele často, protože takhle silná kolekce písní vychází jen několikrát do roka, věřte mi!

P. S.: Proč ne ještě vyšší hodnocení? Poslední dobou jsem zaznamenal objevnější počiny a také doufám, že by příště mohla překročit popové hranice.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY