Nejhorší biografie všech dob

29.03.2006 05:00 - Ondřej Ručka | foto: facebook interpreta

Tohle měla být 50 Centova biografie. Asi jí i je. Má to být jeho výpověď o tom, kterak se nenechal zlomit tvrdým životem v ghettu Jamaica Queens a odmítl zemřít - "Refuse 2 Die". To v tom je teoreticky taky. Každopádně tenhle pseudodokument představuje to nejhorší DVD, jaké se mi kdy dostalo do spárů.
1/10

50 Cent - Refuse 2 Die

Celkový čas: asi 81 minut
Vydavatel: Sony BMG
50 Cent - ultradrsoňský gangsta je opět na scéně. Tentokrát v novém životopisném dokumentu, který pravdivě mapuje jeho nevšední příběh a tvrdý život. Bláblábláblá. Tohle DVD se jmenuje "Refuse 2 Die", čili v překladu nejspíš asi něco jako odmítám zemřít. Další z husťáckých názvů 50 Centových releases, i když v tomto případě lze úspěšně pochybovat o tom, že s tímhle měl Fiddy cokoliv do činění. Na zahraničních webech dokonce hrdě stojí, že je tahle věc unathorized biography. Což značí, že samotný její protagonista v tomhle (uvozovky dole) dokumentu (uvozovky nahoře) nemá ani jednu větu na kameru, ani jeden záběr natočený pro účely jen tohoto DVD, prostě nic. Střídají se v něm v kratičkých sekvencích jen čtyři lidi - fiftyho děda (One Dollar?), DMC (který supluje roli zesnulého Jam Master Jaye) a nějaký céčkový rapper a stejně tak kategorizovaný DJ, kteří maj' "zasvěcené kometáře". Opravdu bohaté obsazení na epický dokument...

Vypravěčský styl tohoto DVD je vskutku velmi "inovativní". Na jednu minutu nějakého "autentického či zasvěceného" vyprávění někoho z výše uvedené čtverky připadá pět minut nic neříkajících animaček s virtuálním 50 Centem, jak někde stojí oháknutý coby gangster z dvacátých let, virtuální kamera prolétá a kolem projíždějí virtuální auta a hlas vypravěče, který má být teda jako ten 50 Cent, do omílání opakuje svoje fráze o životě. Ty se v podstatě skládají z jednoduché slovní zásoby: hustle, hood, nigga, shit, fuck, crack. V každé větě se musí vyskytnout minimálně jedno z těchto slov, nejčastěji ale všechna naráz. Prostřednictvím této "poutavé" formy je vyprávěn celý příběh. Člověk se dozví zajímavé věci o jeho pobodání a postřelení, žel bohu se ukáže, že Fifty není až takový drsoň a nikdo ho zabít nechtěl - těch legendárních devět kulek schytal do noh a prdele, čili žádný opravdový hitman po něm nešel. Nuda (dvojtečka pomlčka konec závorky). Obecně se dá říci, že celý příběh je vyprávěn velmi rozvláčně a je natahován, jak jen to jde, protože v něm chybí skutečný obsah a děj. Celé DVD by se dalo smrsknout na patnáctiminutový medailonek, který by jistě byl mnohem záživnější a akčnější a jistě by se obešel bez trapných animaček a naprosto bezduchých prostojů.

Jo, tenhle disk má ještě bonusy, jako například trailer, obligátní making of, video na kterém se Fiddy rozličně kroutí při focení před objektivem, napíná svaly a hází tvrdé postoje (což je pojmenováno jako G-Unit Photo Shoot), krátký animovaný film, sbírka animací z "dokumentu". Nu, technicky je video v anamorfním 1,85:1 obrazu, zvuk je v 5.1 a stereo Dolby Digital, tolik hrubý výčet.

Díky tomuto počinu jsem zas po nějakém čase cítil čistý pocit hnusu z nahrávacího průmyslu. Nějak se u mě ty vykalkulované a syntetické produkty poslední dobou hromadí a tenhle je ke všemu naprosto otřesně provedený, je nudný a nezáživný a mám z něj jen pocit zmaru. Když se v životopisném dokumentu (sic!) daná osoba ani jednou neukáže před kamerou a nepromluví v něm ani jedno slovo, tak mi to připadne značně podivné, neřkuli prohnilé. Tomuhle DVD se vyhněte jako čert kříži.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY