Exportní artikl přímo ze Slovenska

22.03.2006 14:00 - Martin Svetlík | foto: facebook interpreta

Pokud máte stejně jako já slabost pro slovenskou muziku, pak určitě IMT Smile netřeba představovat. Pokud vám však jejich název neotvírá v mysli dveře k písním jako "Kým stúpa dym" či "Tajné milovanie", pak kolekce toho nejlepšího s názvem "Diamant" to jistě ráda udělá za vás.
7/10

IMT Smile - Diamant

Celkový čas: 53:11 + 51:34
Vydavatel: Universal
Myslím si, a třeba se pletu, že IMT Smile u nás nejsou zdaleka tak známí, jak by si možná zasloužili. Pokud se podíváme na takové No Name, kteří každou svojí baladou udělají díru do českých hitparád (i když ty díry se postupem času stále zmenšují), musíme se podivit, čím to je - a tady už nenarážím na No Name - že IMT Smile jsou stále k vidění a slyšení jen v okrajových programech televizí i rádií. A právě teď, kdy vychází jejich výběrová dvojdeska "Diamant", máme ideální příležitost se nad tím nejlepším z tvorby kapely definitivně rozhodnout, zda celý úvodní odstavec byl blábol, nebo pravda.

Již jsem uvedl, že "Diamant" obsahuje dva nosiče. Každý, kdo se trochu pohybuje v oblasti hudebního průmyslu, si snadno přebere několik variant a uhodne, že první CD obsahuje víceméně běžný průřez doposud vydanými alby a druhé CD zase výběr z různých živých nahrávek, dema či raritní skladby. Překvapivě daleko zajímavější je ale onen béčkový disk. Jednak se zde chlapci Táslerovi a jejich kapela pouští v několika skladbách na půdu ostře řezané latiny, která jim zvláště ve skladbách "Besame Mucho" či "Miluj blížneho" opravdu sluší, jednak v živých verzích disponují poměrně dobře naladěným publikem, které, spolu s trochu intimnějšími aranžemi, také udělá svoje.

Fakt, že druhá půlka dvojalba je lepší, ale neznamená, že ta první je špatná. Už jenom proto, že na ní pochopitelně naleznete úžasnou píseň "Tajné milovanie", na které se textařsky podílel Richard Müller (jako jakousi protislužbu za melodie, které napsal Tásler pro něj). Samozřejmě že IMT Smile nejsou kapelou jedné písničky, je zde celá řada dobrých songů, za něž můžeme zmínit třeba "Nedá sa újsť", "Ludia nie sú zlí" nebo "Kým stúpa dym", ale každá ze čtrnácti (potažmo sedmadvaceti, když počítáme oba disky) písní má něco do sebe. A jelikož IMT Smile nejsou žádná ořezávátka, nabízejí nám v tomto výčtu skladeb i čtyři úplně nové, z nichž zejména "Lietajúca" nezaostává za standardem nasazeným na desce ani o píď.

Musím však v rámci objektivity poznamenat, že k výběrovým deskám mám, ať se děje, co se děje, v hodnocení jakýsi strop na osmičce, prostě už jenom proto, že se jedná o výběr a ne o plnohodnotnou desku. Když tedy dávám "Diamantu" od IMT Smile hodnocení, jaké dávám, dá se říci, že je to jen bod od vrcholu, kterého může pro mne best of výběr dosáhnout. Každopádně pokud máte rádi slovenskou hudbu, trochu rockovou a hlavně pořádně písničkovou, určitě neprohloupíte.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY