Jukebox 11/2006

15.03.2006 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Tento týden si v Jukeboxu představíme novinky od Gnarls Barkley, Optimo, Marka Ronsona, Seana Paula a Eagles Of Death Metal.

Gnarls Barkley - Crazy (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Gnarls Barkley - Crazy
DJ Dangermouse nezná oddechu. Humbuk kolem posledního povedeného alba Gorillaz už utichl a je načase, aby vody začal vířit jeho nový projekt Gnarls Barkley. Spojil se na něm s podobně hyperaktivním hudebníkem - Cee Lo Greenem, bývalým členem Goodie Mob a blízkým spolupracovníkem OutKast nebo Pussycat Dolls. "Crazy" je prvním singlem, po netu už putuje dobrého půl roku, ale teprve v dubnu vyjde oficiálně. Pokud chcete tip na velký jarní hit, tady ho máte. Funková pecka s úchvatným vokálem (Cee Lo zpívá, nerapuje) už dokonce vstoupila i do českého rádiového žebříčku a dvojici Dangermouse a Cee Lo teď čeká jen cesta nahoru. Jejich albový debut "St. Elsewhere" vychází první květnový den.
JD Twitch Optimo - Tropicalia Mix (9/10)
ke stažení (cca 33 mb) / audiostream / videostream

DJ Twitch Optimo - Tropicalia Mix
V Jukeboxu představujeme nové skladby od interpretů, kteří momentálně dělají nejzajímavější novou hudbu. V případě této mp3 se nejedná o skladbu, nýbrž o 35 minutový DJský mix a není to ani nic nového, protože jde vesměs o hudbu starou třicet, čtyřicet let. Snad mi to prominete, protože počítám, že pro drtivou většinu z vás bude svět brazilského psychedelického rocku 70. let beztak dočista neznámý. Tropicalia, jak se tomuto bláznivému mixu funku, rocku a brazilských rytmů říká, zažívá momentálně velkou renesanci, nahrávací společnosti vydávají výběry klasických skladeb a otcové stylu Os Mutantes hlásí návrat. Trochu za to může i DJský tým Optimo z Glasgow, který zařadil několik skladeb tropicalia na svůj bláznivý mix "How To Kill The DJ Pt.2" a vydali výběr brazilské psychedelie na svém labelu Oscarr. Pokud si tenhle mix stáhnete, pak si ho určitě zamilujete a budete kroutit hlavou nad tím, proč třeba Os Mutantes nejsou oslavovaní stejně jako George Clinton.
Mark Ronson ft. Alex Greenwald - Just (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Mark Ronson
Mark Ronson je bývalý mashupový lepič, později udělal velmi povedené hiphopové album, při jehož natáčení si ve studiu podávali kliku rapper Ghostface a Robert Smith z The Cure. Pověst vtipného producenta bez stylových hranic potvrzuje Ronson i svým bootlegovým remixem "Just" Radiohead. Bigbandová verze písně z jejich druhé desky "Bends" s Alexem Greenwaldem z kapely Phantom Planet se povedla na výbornou, a pokud chcete získat od notoricky známé skladby trochu odstup, určitě doporučuju. Skladba vyjde jako součást oficiální kolekce coververzí Radiohead, které by se měly na trhu objevit v dubnu.
Sean Paul - Temperature (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Sean Paul - Temperature
Woah, Sean Paul má zase po nějaké době hit, který vás dostane do kolen. Unavený pilotní singl "We Be Burnin" jen mapoval území, teprve "Temperature" vrací Seana Paula tam, kam patří - do klubů. Skladbě samozřejmě dominuje tvrdý dancehallový rytmus postavený na tzv. Applause rytmu, který loni na Jamajce boural diskotéky. Bezpochyby to už brzy bude číslo jedna amerického žebříčku a nám nezbývá než před Sean Paulem smeknout klobouk. Co je na něm zvláště obdivuhodné, je to, že jeho hudba je vlastně čistá world music. Na "Trinity" má jen jamajské hosty, žádný crossover s hip hopem, jak to dělají třeba portorikánští hudebníci z reggaetonové komunity. "All done right here in the Third World," chlubí se v bookletu alba "Trinity" a s "Temperature" možná natočil skladbu, která se vyrovná "Get Busy".
Eagles Of Death Metal - I Want You So Hard (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Eagles Of Death Metal - Death By Sexy
Vedlejšák Josha Hommeho z Queens Of The Stone Age přichystal na příští měsíc své druhé dlouhohrající album "Death By Sexy To". Když Eagles Of Death Metal vydávali svoje první album, Homme kapelu popisoval jako "The Eagles zkřížení s death metalem". První singl z desky zní spíše jako Strokes zkřížení s Beatles. Nenáročná rocková odpichovka, která netrvá ani dvě minuty, má v sobě víc života než někdy trochu přeprodukované skladby QOTSA.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY