Konec 70. let zpět v celé své kráse

28.02.2006 14:00 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Soundtrack k černošskému filmu "Roll Bounce", který se snaží co nejdůvěrněji zachytit atmosféru disco-funky 70. let, okořenila i taková jména, jako jsou Beyoncé Knowles nebo Jamiroquai. A jak tahle kompilace uspěla? Nakonec velmi dobře, ale nepředbíhejme... Pokračujte ve čtení a dozvíte se víc.
7/10

Různí - Roll Bounce (soundtrack)

Skladby: Brooke Valentine with Fabolous & Yo-Yo - Boogie Oogie Oogie, Vaughan Mason and Crew - Bounce, Rock, Skate, Roll, Bow Wow (featuring Jagged Edge) - Hey Little Momma, Earth, Wind & Fire - Pure Gold, Beyoncé - Wishing On A Star, Ray J (featuring R Kelly and Shorty Mack) - Quit Actin, Johny "Guitar" Watson - Superman Lover, Kool & The Gang (featuring Jamiroquai) - Hollywood Swingin, Michelle Williams - Let's Stay Together, Bill Withers - Lovely Day, Keith Sweat - I Wanna Know Your Name, Foxy - Get Off, Chic - Le Freak
Celkový čas: 57:03
Vydavatel: Sony BMG
Film "Roll Bounce" se k nám do kin dostane až v průběhu jara, tudíž jsem s ním ještě neměl tu čest. A nejspíš ani nebudu, protože nemám rád ztřeštěné černošské komedie. Nicméně řeč je o hudbě, nikoli o pohyblivých obrázcích, a hudba, která má odrážet to, co na konci 70. letech frčelo, je samozřejmě disco. Takže kalhoty pěkně do zvonu a let's dance. Tedy pokud se bavíme o Americe. U nás tak možná papírové bundy z NDR a jdeme na Katapult. Škoda. Ale když už nás tato vlna minula v realitě, nic nebrání tomu alespoň částečně k ní přičichnout s touto kompilací.

Soundtrack "Roll Bounce" je sestaven ze dvou druhů skladeb. Z originálních nahrávek z oné doby a ze znovu nazpívaných hitů současnými umělci na poli r'n'b, hip hopu a funku. Jako úvodní píseň byla vybrána "Boogie Oogie Oogie", těžkopádná hiphopová skladba s r'n'b refrénem Brooke Valentine. Na začátek nic moc, pro mě dokonce jedna z nejslabších skladeb. Nejspíš kvůli přílišné unylosti a neschopnosti zaujmout něčím neotřelým. Hned druhá je "Bounce, Rock, Skate, Roll" zřejmě i použita jako titulní píseň filmu. Originální verze z roku 1979 nabízí samozřejmě pravé funky až do morku kostí. Bow Wow si zase pozval projekt Jermaine Dupriho, skupinu Jagged Edge, a dohromady si střihli "Hey Little Momma". Nutno podotknout, že Bow Wow ve filmu hraje hlavní roli. Jak jeho herecký výkon dopadl, nevím, ale "Hey Little Momma" mě ničím nezaujala. Ani hiphopovým přednesem, ani tuctovým podkresem. I Beyoncé přispěla svou troškou do mlýna a její křehký hlas v jemné melodii skladby "Wishing On A Star" je jako čerstý průvan mezi do této chvíle víceméně nenápaditými kousky.

Mile mě potěšila další historická skladba od Johnnyho "Guitar" Watsona. "Superman Lover" s aranžmá a la Stevie Wonder, si své místo určitě zaslouží. A jak dopadla "Hollywood Swingin", kterou si vzali na triko Kool & The Gang společně s Jamiroquai? Skvěle! Spíš bych ji ale nazval Jamiroquai featuring Kool & The Gang, protože tohle je typická "Jay Kayovina". Skladba s cinkáním kytary, tedy alespoň pro mě je to hlavní poznávací znak Jamiroquai (samozřejmě pominu-li zpěv Jay Kaye), je možná to nejlepší, co na soundtracku "Roll Bounce" naleznete. Za vypíchnutí stojí určitě ještě "Let's Stay Together", kterou si tentokrát vzala do parády Michelle Williams. Tahle skladba se ocitla již třeba na soundtracku k Pulp Fiction, kde ji nazpíval (podle mého lépe) Al Green. O legendární skladbě "Lovely Day" Billa Witherse se snad netřeba zmiňovat.

Vše pak končí nestárnoucí "La Freak" od Chic. Skoro bych se vsadil, že to bude podkres pod závěrečné titulky. Nově nazpívané skladby se překvapivě nebijí s těmi originálními a soundtrack působí vcelku kompaktně. Snad by jen mohl být nápaditější. Ale fanouškům za koupi určitě stojí, to ne že ne!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY