Vyzkoušejte Mayera, nebudete litovat!

14.02.2006 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Velkým překvapením pro mnohé nezainteresované posluchače může být živá deska uskupení jménem John Mayer Trio. Album s názvem "Try!" je dalším krokem ve vývoji mimořádného zjevu, zpěváka, kytaristy a skladatele Johna Mayera. Rock, pop, blues v podání tria vás překvapí, chytí a nepustí!
8/10

John Mayer Trio - Try!

Skladby: Who Did You Think I Was, Good Love Is On The Way, Wait Until Tomorrow, Gravity, Vultures, Out Of My Mind, Another Kind Of Green, I Got A Woman, Something's Missing, Daughters, Try
Celkový čas: 63:26
Vydavatel: Sony BMG
A je to tady! Před pár měsíci jsem v recenzi DVD "Crossroads Guitar Festival" nadhodil otázku, co nám roste z mladíka Johna Mayera. Odpovědí je nová deska Mayerova koncertního tria s názvem "Try!". Z bývalého idolu amerických středoškolaček, jež si notovaly píseň "Your Body Is Wonderland", roste rocker a bluesman, od něhož se ještě můžeme nadát velkých věcí. Mladý muž na "Try!" rozvinul svůj talent v překvapivé šíři: Na desce slyšíme zcela nové skladby, coververze i Mayerovy písně ve velmi upravené podobě. Navíc si John přibral na pomoc dva výborné spoluhráče.

Mayer má při ruce bubeníka Steva Jordana a basáka Pina Palladina, skvělé muzikanty (Palladino například hrává s The Who) a je to mocné Trio. Jak se říká, tady se není za co schovat. Hudebníci to musejí umět a písňový materiál musí být silný. Mayer si do setu svých skladeb sebevědomě převzal písně od Jimiho Hendrixe ("Wait Until Tomorrow") a Raye Charlese ("I Got A Woman"). Ačkoliv je "Try!" koncertní album, většina skladeb jsou autorské novinky, buď od Mayera samotného, nebo ve spolupráci s Jordanem a Palladinem. Dvě ukázky v závěru z minulé desky "Heavier Things" ("Something's Missing" a cenou Grammy ověnčená "Daughters") doznaly zásadních aranžérských změn.

Mayer je obdivuhodný muzikant - má značně osobitý hlas, trochu přiškrcený, jako by emoce vytahoval ven z těch nejniternějších hlubin svého těla (viz překrásná pomalá píseň "Gravity"). Coby kytaristovi mu nejsou cizí jemné finesy, vyhrávkami se s písničkou mazlí ("Vultures"), ale také dokáže pečlivě vybírat dlouhé pomalé tóny (bluesové "Out Of My Mind" a "Gravity"), umí skladbu odpálit skvělým riffem ("Try") a vůbec se nemusí stydět za, ehm, hendrixovská kytarová sóla.

John Mayer je krásnou ukázkou uměleckého růstu a vývoje. Mladý muž, jenž se vydal svou cestou od inteligentního popu k náročnějším vyjadřovacím formám, si tuto cestu ovšem může dovolit díky svému talentu a schopnostem. Na pódiu a ve studiu už stál s pěknou řádkou opravdových hvězd a legend, počínaje B. B. Kingem a konče Kanye Westem, a dokonce o hudbě píše sloupky do časopisu Esquire. Je to podmanivý zpěvák s úžasným feelingem, šikovný kytarista a velmi schopný skladatel. Otvírá se před ním netušený prostor.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY