Náznak s příslibem tušené budoucí radosti

10.02.2006 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Před Vánocemi vyšlo u EMI zajímavé cédéčko. Vlastně to není regulérní album, ale EP, tedy v podstatě singl. Na svědomí ho mají punk-rockoví srandisté Prohrála v kartách. Nahrávka "PVK XXII-EP" slouží jako předkrm k jejich druhé dlouhohrající desce, jež vyjde v polovině března.
8/10

Prohrála v kartách - PVK XXII-EP

Skladby: Prohrála v kartách XXII, Fakt sorry, Půlnoc, Za vodou
Celkový čas: 15:07
Vydavatel: EMI
Musím říct, že Prohrála v kartách mám opravdu rád. Viděl jsem je několikrát na koncertě, jejich debut "Žádný čáry z nebe" si dodnes s radostí pouštím a vůbec to je taková vykutálená, sympatická banda. Když jsem se dozvěděl, že na jaro 2006 chystají novinku, zaplesalo mi srdce, protože debut vyšel před drahnými čtyřmi roky. Přechod od Universalu k EMI jim zřejmě prospěl, soudě dle tohoto EP, které je rozhodně netradiční cestou, jak nalákat fanoušky na hlavní chod. A v zásadě velmi chutnou cestou.

Otvírákem "PVK XXII-EP" je, jak se na správný singl sluší a patří, remix starší pecky. Nebo vlastně spíš remake pecky "Prohrála v kartách" z debutu. Tady je píseň vyvedena slovy skupiny v "akustické country-bluesgrass-punkové verzi". Skladby "Fakt sorry" a "Půlnoc" původně vznikly pro novinku "Jaký to bude za vodou", ale na albu nebudou. Prohrála v kartách je tedy prezentují jako raritní songy. Co k nim říct? Čekejte klasický sound, takový chytlavý, lehce začouzený pop-rock. Filip Horáček zůstal dobrým textařem, kapela zůstala dobrými melodiky.

Pokud by se "Jaký to bude za vodou" mělo odvíjet v kolejích naznačených "PVK XXII-EP", bude to paráda. Speciálně písnička "Za vodou", která se jako jediná z EPčka na velkém albu objeví, je výtečným příslibem. Prohrála v kartách si zachovali přesně to, co jsem na nich obdivoval: básnický um, žoviální atmosféru, nápaditost a zároveň jednoduchost. Ani stylově nejsou tak snadno zařaditelní, jak by se na první pohled mohlo zdát. Je libo kytarovku? Nebo snad punk-rock? Či dokonce pohodový popík? A není to vlastně jedno, když se to dobře poslouchá?

EP k recenzi poskytlo vydavatelství EMI.

Album: Prohrála v kartách - PVK XXII-EP
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: 15:07
Skladby: Prohrála v kartách XXII, Fakt sorry, Půlnoc, Za vodou


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY