Vzpomínky na miliónové vousáče

12.01.2006 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Deska "Retrospectacle The Supertramp Anthology" je malým výletem do rockové historie. Pro milovníky rocku sedmdesátých a osmdesátých let je výběrovka kapely Supertramp jen jednoduchým opáčkem a zelenáčům může odkrýt spoustu dobré hudby z minulosti.
7/10

Supertramp - Retrospectacle The Supertramp Anthology

Skladby: Surely (Edit), Land Ho, School, Bloody Well Right, Dreamer, Crime Of The Century, Ain't Nobody But Me, Give A Little Bit, From Now On, The Logical Song, Goodbye Stranger, Breakfast In America, Take The Long Way Home, It's Raining Again, Cannonball, Free As A Bird, You Win I Lose
Celkový čas: 78:20
Vydavatel: Universal
Výběrové album "Retrospectacle The Supertramp Anthology" samozřejmě není první svého druhu, neboť Supertramp už několik kompilací na kontě mají. Aktuální sbírka ovšem přináší remasterovaný materiál a také jednu výbornou skladbu, co na kompaktním disku ještě nevyšla ("Land Ho", singl z roku 1974). Jedinou chybkou námi recenzovaného nosiče je právě jen to, že je nosičem jediným, album totiž vyšlo i ve dvoudiskové edici. Jinak nelze na zde posbíraný materiál pohlížet vůbec zle, pokud se vám líbí starý rock slavící největší úspěchy v druhé polovině sedmdesátých let.

Supertramp vznikli v Británii začátkem sedmdesátých let docela kuriózním způsobem - finančně je podpořil bohatý mecenáš - ale průlom se jim podařil až v roce 1974 s albem "Crime Of The Century". Z této desky je na "Antologii" čtvero písní, které velmi názorně ukazují, v čem byla největší přednost kapely. Ačkoliv bychom ji mohli považovat za artrockovou (stavěla na bohatém zvuku a instrumentálních schopnostech protagonistů), vystříhala se akademické suchopárnosti a nebyl jí cizí jistý vtip, ba dokonce rozvernost. Supertramp disponovali dvěma výraznými vokály vůdčích person Ricka Daviese a Rogera Hodgsona a charakteristické je pro skupinu i využívání dechových nástrojů. Skladby "School" a "Crime Of The Century" jsou nabité silnými melodickými nápady a fascinují svou členitostí a rozmařilostí.

Druhým a největším uměleckým i komerčním vrcholem je pro uskupení deska "Breakfast In America", vydaná v březnu 1979 už po přesídlení kapely do Spojených států. Čtyři skladby z alba se dodnes hrají i v českých rádiích a "The Logical Song", vůbec největší hit Supertramp, je u nás pořád velmi oblíbený a je to opět skladba s několika úžasnými nápady a aranžemi. Dalších tak velkých sukcesů už Supertramp nedosáhli, jen se občas připomněli už méně úspěšnými alby a singly, a to už bez Rogera Hodgsona. Naposledy jsme i na musicserveru psali o desce "Slow Motion".

Takových hitů jako "Give A Little Bit" a "It's Raining Again" už se asi od Supertramp nedočkáme, na to už není příhodná doba. Jako retro vzpomínka na jednu sympatickou kapelu ovšem jejich antologie funguje dokonale.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY