Obrazový průlet dospíváním

30.12.2005 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Co by to bylo za něčí připomenutí, kdyby k cédéčkovému výběru nevyšlo i nějaké to klipové DVD. Take That plánují reunion a zároveň to je deset let od dob, co se oficiálně rozpadli. "Never Forget (The Ultimate Collection)" není postaveno jen na klipech, své místo zde mají i koncertní ukázky a další bonusy - je to povedené vzpomínání.
7/10

Take That - Never Forget (The Ultimate Collection)

Skladby: Music videos - Never Forget, Back For Good, How Deep Is Your Love, Pray, Relight My Fire, Everything Changes, Babe, Sure, It Only Takes A Minute, A Million Love Songs, Could It Be Magic, Why Can't I Wake Up With You, Love Ain't Here Anymore, I Found Heaven, Promises, Once You've Tasted Love / Live performances - It Only Takes A Minute (Wembley), A Million Love Songs (Hometown Manchester), Why Can't I Wake Up With You (Hometown Manchester), Pray (Wembley), Love Ain't Here Anymore (Hometown Manchester), Sure (Hometown Manchester), Beatles Medley (Hometown Manchester), Back For Good (1995 Brits)
Celkový čas: asi 123 minut
Vydavatel: Sony BMG
K historii Take That se váže i naše recenze na kompilaci "Never Forget (The Ultimate Collection)" - cédéčkovou podobu doplňuje i stejnojmenný DVD nosič. Ten na vás při každém spuštění rozbliká menu s typickým logem téhle chlapecké pětice, i když dnes s odstupem času jsou z nich dospěláci pevně stojící na svých nohách. Okolo samotných Take That je teď celkem rušno, už to asi také víte - plánují totiž reunion. Dokonce si na něj pozvali i zpěvačku Lulu, s kterou natočili hitovku "Relight My Fire". Má to jen jeden háček, celé této taškařice se nezúčastní nejviditelnější persona současnosti - Robbie Williams. Zbývající čtveřice se chystá na ostrovní turné, ze kterého určitě vzejde další dévédéčko. K dobru je dokument již ve výrobním procesu "Take That: For The Record" a někdy v blízké nebo vzdálené budoucnosti můžeme očekávat koncertní záznamy z dřívějška, z nichž na "Never Forget" najdete alespoň ukázky.

Hlavní částí je klipová sešlost, kterou otevírá střihové video z různých záznamů na titulní skladbu "Never Forget". Následuje snad nejhezčí klip v černobílém hávu k megahitu "Back For Good". "How Deep Is Your Love" pojednává o lehce sadomasochistické milence - důležitou zmínkou je, že toto je zatím oficiálně poslední videoklip a již v něm nehraje Robbie. Ostatní pohyblivé obrázky k singlům čerpají z klasických nápadů a tanečních kreací tak typických pro chlapecké kapely. Zajímavým odbočením je příběh v "Babe" nebo tříminutové intermezzo klipu "Sure" - jehož ústřední postavou je malé neposlušné děvčátko, které důkladně zaměstnává Marka Owena při chystání občerstvení na večerní párty. Skoro chronologické řazení proti toku času končí u zcela prvních videí, kdy omladina byla spokojena i s velmi prostými klipy.

Bonusů mohlo být více, ale i tak je nabídka pestrá. Fotogalerie a střihový dokument "On The Road" zaujmou, nejvíce však láká sestřih z několika vystoupení. Z Wembley (turné k desce "Everything Changes") máte možnost zhlédnout pouze dvojici "It Only Takes A Minute" a "Pray", jejíž prodloužená verze s hostujícím gospelovým sborem rozhodně stojí za vaši pozornost. Mnohem větší prostor je věnován koncertu z domovského Manchesteru (šnůra k "Nobody Else"). Velmi povedenými hřeby jsou skoro akustické provedení "Why Can't I Wake Up With You" a hlasová exhibice Garyho Barlowa v závěru "Love Ain't Here Anymore". Největším tahákem je však skoro třináct minut trvající "Beatles Medley". To startuje nabubřelým intrem, po kterém se Take That objevují na malém kruhovém pódiu zavěšeným nad publikem. Každý z členů si střihne malé sólo, a můžete tak porovnávat, jak je na tom tahle pětka hlasově. "I Want To Hold Your Hand" vystřihne Gary, štafetu přebírá Robbie a jeho odvázání se v "A Hard Day's Night". Garymu jeden song nestačil, a tak přihodil k dobru i "She Loves You", ta je následována z kraje trošku nesmělým vystoupením Marka s "I Feel Fine". Jason Orange rozjíždí finále s "Get Back" a Howard Donald vše uzavírá s "Hey Jude", v jejímž závěru Robbie důkladně ukazuje, jak si dokáže pohrát s hlasem a grimasami, a je zcela jasné, že on je ten největší bavič. Jako třešinka na pověstném dortu je přidán záznam "Back For Good" z Brit Awards 1995.

DVD není vybaveno titulky, které nejsou ani zapotřebí, mluvené slovo zde totiž skoro vůbec není. Zvukově je na výběr vesměs typické duo - LPCM 2.0 a Dolby Digital 5.1, to má však nižší úroveň hlasitosti oproti stereu.

Take That baví i po tolika letech a není to jen díky skladatelskému umu Garyho Barlowa. Sešla se zde silná pětice několika individualit, která se zákonitě jednoho dne musela rozdrobit, a DVD "Never Forget (The Ultimate Collection)" je povedeným exkurzem do historie této party. Celkové zpracování je provedeno relativně důsledně, ale již teď je jasné, že se nejedná o poslední dévédéčko se zaběhnutou značkou "TT".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY