Vánoce s Ivetou? Radši ne...

29.12.2005 13:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Dle vlastních slov bylo dlouholetým snem Ivety Bartošové nahrát vánoční desku, která by se lidem líbila. Letos se jí ta první část povedla - "Vánoční Iveta" je vánoční deska - ovšem s tou druhou částí snu už může nastat malý problém.
4/10

Iveta Bartošová - Vánoční Iveta

Skladby: O Vánocích (Christmas Song), Koho ráda mít mám (First Noel), Ave - Ave (Mary's Boy Child), Už záhy přijde vzácná noc, Ať i tvůj hlas zní (Let The Children Sing), První bílý sníh, Šťastné svátky (Happy Christmas - War Is Over), Pán nám dítě dal (When A Child Is Born), Vánoční lidé, Vánoční dar (Last Christmas), Bílé Vánoce (White Christmas), I'll Be Home For Christmas, Ivetina směs tradičních lidových koled
Celkový čas: 39:49
Vydavatel: EMI
Asi většina našich čtenářů tak nějak tuší, že Iveta Bartošová nepatří právě mezi kritikou oblíbené zpěvačky, ale ono na druhou stranu nebylo poslední léta nad čím jásat. Co si budeme nalhávat, Bartošová není nějakou excelentní zpěvačkou, netvrdím, že by byla špatná, ale například neoplývá nějak velkým hlasovým rozsahem a dnes už na české potažmo slovenské scéně najdeme mnoho lepších zpěvaček. A tak musí zaujmout jinak než technikou zpěvu, a to se bohužel příliš nedaří.

Když jsem se dozvěděl, že Iveta Bartošová nahrála vánoční desku, celkem s očekáváním jsem si ji vzal na recenzi. Vzpomněl jsem si totiž na její, dle mého názoru celkem povedené, elpíčko "Zpívání s Ivetou", kde nahrála přes dvacet lidových písniček. Myslel jsem si, že pokud pojme i toto vánoční album podobným způsobem, může to být celkem zajímavá deska. Ačkoliv jsem k ní přistupoval s tímto postojem, chválit budu opravdu minimálně.

Začnu asi tím, co je na desce úplně nejhorší. Některé písničky (například "Ave - Ave" nebo coververze "Last Christmas" od Wham!) dostaly naprosto otřesný diskotékový kabát, z kterého moc vánoční atmosféry nesálá. Velkým excesem a hodně odvážným počinem je pak přezpívání "Happy Xmas (War Is Over)" Johna Lennona. Iveta Bartošová a hostující Tomáš Savka prostě nikdy nemohou vystihnout, ba se ani přiblížit hloubce podání Lennona. V další kategorii je vlastně většina zbývajících písni, které se podařilo udržet v klasických intencích, samotná Iveta v nich nezní úplně špatně, ale bohužel hudební doprovod zní jako hodně špatný karaoke podklad, v lepším případě špatný plesový orchestr z nějaké Horní Dolní, což je příklad dvou klasik "Bílé Vánoce" (v originále "White Christmas") nebo "I'll Be Home For Christmas".

Abych ale jen nehaněl, na "Vánoční Ivetě" najdete i docela povedené věci. Sem lze zařadit "Koho ráda mít mám", na kterou stačí Ivetin hlasový rozsah a kterou se nepodařilo pokazit špatným aranžmá. Svoji kvalitu má i jedna z mála původních věcí od Ondřeje Soukupa "Vánoční lidé". Iveta zde zní naprosto přirozeně a zdá se, jako by tuhle písničku produkoval úplně někdo jiný než zbytek desky. Na celém albu ovšem těžce vyniká poslední směs lidových koled nahraná s klasickou cimbálovkou a dětským sborem. Takhle nějak jsem si představoval celou desku. Dlouho jsem váhal v hodnocení mezi 3 a 4/10, nakonec jsem právě kvůli této skladbě sáhnul po známce vyšší.

Jestliže chtěla Iveta Bartošová natočit dobrou vánoční desku, měla zvolit na celé desce stejný model jako u poslední směsi koled, zkrátka použít civilní projev s klasickou cimbálovkou, popřípadě zkusit desku nahrát v klasických úpravách a především s lepším orchestrem. Takhle je "Vánoční Iveta" vesměs mišmašem lepších a hrozných anglických, či českých vánočních písní s otřesným aranžmá, špatnou produkcí, jež utápí vše, co je na tomto specifickém žánru krásné.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY