Příběhy ze skříně

18.12.2005 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

R'n'b opera R Kellyho "Trapped In The Closet" se rozrůstá. Ze šesti dílů, které byly ke slyšení a vidění na jeho poslední studiové desce, narostla na dvanáct, které přináší DVD "Trapped In The Closet (Chapters 1-12)". Můžete v nich sledovat další příběhy Sylvestra, jeho ženy, jeho milenky, jejího milence (... no však víte).
9/10

R Kelly - Trapped In The Closet (Chapters 1-12)

Skladby: Trapped In The Closet 1 - 12
Celkový čas: asi 100 minut
Vydavatel: Sony BMG
Monstrózní písňová série "Trapped In The Closet" r'n'b zpěváka R Kellyho je rozhodně jedním z nejvýraznějších hudebních počinů právě končícího roku. Nemusíte mít rádi r'n'b, nemusíte být fanoušci telenovel či soulových vyprávěcích písní, ale chtě nechtě prostě musíte ocenit Kellyho geniální nápad udělat z jedné písně rozhlasový seriál, kde se díl po dílu odvíjel příběh muže, který podvádí svoji ženu, aby zjistil, že on sám byl vlastně také podvedený. Prvních šest dílů letos na začátku léta zamávalo americkým éterem, lidé netrpělivě čekali na další díl a diskutovali, jak bude příběh Sylvestra pokračovat. Na první pohled levný trik okopírovaný z tuctových telenovel fungoval neuvěřitelně silně hlavně díky Kellyho geniálnímu podání. Hitmaker se ukázal být rozeným vypravěčem příběhů, měnil hlasy, perfektně vystihl nejnapínavější okamžiky a nenechal vás ani na chvíli vydechnout. Prvních šest dílů nakonec vyšlo na jinak zcela tuctovém Kellyho albu "TP.3 Reloaded", jehož limitovaná edice obsahovala také zfilmovanou verzi příběhu. DVD "Trapped In The Closet (Chapters 1-12)", které za oceánem vyšlo na začátku listopadu, už obsahuje i zfilmované verze dalších šesti dílů, které Kells vypustil do éteru na podzim. Dostanete tak skoro třičtvrtěhodinový film "Trapped In The Closet". I ten ovšem končí nápisem "...to be continued".

Myslím, že R Kelly původně zamýšlel natočit jen prvních šest písní. O zfilmování jeho rozhlasové opery se pak určitě začalo hovořit až ve chvíli, kdy se ukázalo, jak moc populární série je. Podobně jako v případě zfilmovaného románu nebo třeba komiksu ztrácí původní příběh část svého kouzla. Film prostě všechno ukáže a nezbyde vám nic, nad čím by se dalo přemýšlet nebo co by se dalo domýšlet. Pokud si chcete prvních šest dílů "Trapped" opravdu užít, doporučuji nejprve poslech, teprve pak film. Přijdete o zážitek, ať už se jedná o luštění příběhu, nebo plného soustředění se na Kellyho neuvěřitelný vokální výkon. U dalších šesti dílů už to ale tak jednoznačně neplatí. Kells totiž příběh rozšiřuje o nové postavy, zápletka se stává komplikovanější až nesrozumitelná a chválabohu za to, že alespoň vidíte, kdo je kdo a co vlastně dělá. Po vzoru zmíněných telenovel se pochopitelně s každým dalším dílem stupňuje absurdita zápletek, když se nakonec ukáže, že všichni se nazvájem podvádějí a nikdo není svatý. Nechci kazit dojem spoilery, ale když policistova manželka zjistí, že je těhotná s trpaslíkem, je to trochu moc už i na samotného vypravěče (tedy R Kellyho osobně), který v jednom opravdu napjatém okamžiku vystoupí ze skříně a nevěřícně nad situací kroutí hlavou. Geniální vsuvka, kterou zpěvák trochu shodil za vlasy přitažený závěr svého filmu. Měl bych spíše napsat závěr první poloviny, protože R Kelly, jak se dozvíme na konci jeho komentáře, chystá dalších dvanáct dílů, které budou sledovat další linie příběhu. Těžko říci, s čím ještě může přijít, těžké kalibry jako trpaslík, přiznání k homosexualitě nebo nečekaná prolnutí osudů zatím zcela nezávislých postav už použil v prvních dvanácti dílech.

V předchozím odstavci jsem chtěl napsat (a nevím, jestli se mi to úplně podařilo), že díly sedm až dvanáct jsou tak trochu nastavovaná kaše, Kelly tahá jednoho dějového králíka z klobouku za druhým, ale vůbec to neznamená, že se nebavíte. Já jsem se bavil skvěle a těšil jsem se na každý další díl. Od chvíle, kdy začne příběh sledovat více dějových linií, sice ztrácí trochu na napětí, zato dějové přemety jsou drsnější a drsnější. Nejvíc mě asi rozesmál nástup trpasličího striptéra, který si říká Big Man a pro změnu se neschovává před manželem své milenky ve skříni, ale v kuchyňské lince pod dřezem (výhoda toho, když jste trpaslík). Nečekejte žádného Shakespeara, Kellyho "Trapped" je prostě pořádná černošská fraška, kde hlavní hrdina mává svým revolverem a deklamuje přitom: "Vyřešme to jako správní křesťané!". Příběh spěchá s dějem přesně tak, aby se po třech minutách vždy zastavil v tom nejnapínavějším místě a nutil posluchače zapnout si rádio zase za týden. Pokud budete schopni hrát s Kellym jeho trochu ironickou hru a nebrat příběh (a hlavně svoje zásady dobrého vkusu) tak vážně, pak to bude lepší než se ušklíbat nad vyumělkovaností příběhu. Oproti očekávání se totiž nikdy úplně nezvrtne, pořád drží pohromadě a dává smysl. Co ovšem celkovému vyznění filmu "Trapped In The Closet" moc nepřidá, jsou herecké výkony. Na omluvu herců je třeba říci, že byli velmi omezeni rytmem příběhu, který určovalo Kellyho vyprávění, otevírají pusu tam, kde zpěvák "vypráví" jejich part, a tudíž působí trochu jako štvané loutky. Robert Kelly osobně je v hlavní roli trochu prkennější, než by se možná slušelo, ale nikdo jiný to prostě hrát nemohl.

Všechny kapitoly jsou k dispozici v 5.1, titulky bohužel jen v pár základních jazycích (české budete hledat marně), ale Kellyho angličtina rozhodně není příliš těžká a s anglickými titulky se dá dobře v ději orientovat. Mezi bonusy najdete film o filmu a hlavně Kellyho komentář. Obojí rozkryje jeho původní nápad (kterému můžete, nebo nemusíte věřit) natočit monstrózní hudební muzikál, který bude hrát jeden herec. Natahováním příběhu Kells trochu snížil dopad původního nápadu, ale "Trapped In The Closet" je rozhodně dílo, které potřebuje svoji vlastní kategorii a hrdě může říci, že dává divákům něco, co jim nedal nikdo předtím. Srovnání s klasickými hudebními muzikály pokulhává, stejně jako třeba s Jacksonovými dlouhými klipy, tohle je prostě zcela nový formát. Jestli zpěvák příští rok prohraje svůj soudní proces a půjde do vězení až zčerná (ehm), pak vedle hitů jako "Ignition (Remix)" nebo "I Belive I Can Fly" bude určitě s jeho jménem nejsilněji spojená právě monstrózní r'n'b opera "Trapped In The Closet".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY