Básníci ulice konečně i s muzikou

30.11.2005 18:00 - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Pod názvem Prago Union je třeba vidět Defa/Kata (dříve Deph z Chaozzu) a jeho ex-parťáka Skuplu - a je jasné, že na debutu "HDP" půjde o hip hop. I ti, co tenhle styl nemusejí, by měli zbystřit, protože Prago Union (a mnoho hostů) jsou fakt dobří! I nestylaře, kteří však rádi zkusí něco nového, by tahle placka mohla zaujmout.
9/10

Prago Union - HDP

Skladby: Intro (+ Dědek), Kandidát vět, Hadí počty, Prýliš dlouhey víkent, Kosh, Bestiář, V.A.R. (+ Phatski), Gold Chain Mew-Zick II (Planet Asia), Zvýřátka, Sklep!, Pecka s Kurtem (+ Kutmasta Kurt), Int'louda, Dlouhábezzastavení (+ De Zrechts), Verbální atentát, Drým (+ Klára & Architect), Beat & I a já Und Ich (Masta Ace & Dendemann), Starý pro nový (Ol' 4 Tha New) (+ Edo G & DJ Richard), Rapviem, Půlnoční běh (+ Dědek)
Celkový čas: 74:34
Vydavatel: Universal
Modří vědí, ale pro ty, co český hip hop nesledují pravidelně, nemyslejí si, že každá škrábanice, pardon tag, na zdi je fakt "kůl grafiti", a přesto je občas baví základní beaty a rap o něčem, může být Prago Union překvapením. Poněkud podezřele znějící název, který by mohl znamenat z hlediska stylu cokoliv, se při nahlédnutí do sestavy projeví jasně. Def/Kato (dříve Deph z Chaozzu), a jeho ex-parťák Skupla - je jasné, že tady půjde o hip hop. Ještě než ti, co tenhle styl případně jeho českou verzi nemusejí, otráveně zívnou a zavřou okno - deska "HDP" je fakt dobrá!

Jasně, nemusíte mi věřit, nejsem modrý (když už, tak spíš zelený, ale ne GEM, ale to sem nepatří), spíš z té druhé skupiny. V hip hopu oceňuji snahu o něco víc, než do víceméně (spíš více) stejných beatů přidat jeden zvuk a tvářit se, jak jsem jiný. Rapovat o tom, že ti druzí jsou pitomci, a zrovna já (a pár mých kámošů) mám ten jediný pravý sound a flow, je už unavující poslouchat. Jestli se o zpěvácích (rocku/popu) říká, že každý má v sobě narcismus a neukojené ego, tak rappeři jsou těmi největšími zpěváky. Proto mě baví, když v jinak vážně míněných uličních moralitkách použijí humor, sarkasmus. A ne sprostá slova, jako že jsou "fakt hustý, voe".

Trochu jsem odbočil, ale jen trochu. Ve zkratce řečeno, Prago Union totiž jako by výše uvedené tušili. Hned po docela zbytečném intru (holt ty "povinnosti" stylu) uslyšíte potvrzení, že existuje někdo, kdo do beatů a rýmů umí organicky (dvakrát podtrhuji!) zapojit i jiné nástroje/samply (v tomto případě dechy), aby to netlouklo do uší jako vycpávka. Podobně zajímavě to dopadá i v dalších (i když ne všech) kouscích. Jde leckdy o detaily, ale ty, jak známo, rozhodují. Třeba "Kosh" není klasická hiphopárna. Beatům a rapu k živosti pomáhá, kromě hutné basy, zapojení kytary (dostkrát od Yardy Helešice). Prostě na desce najdete i muziku, i když příznivci melodií se při tomhle sdělení budou kroutit.

Že je Def/Kato výborný kandidát vět (geniální hrátka s jazykem) jak obsahem, tak formou, už jsem si myslel dřív, naposledy mě hodně pobavily "Monočlánky" na desce projektu Space Junkie (nejsou "Zvýřátka" touhle skladbou inspirována?). O tom, že tahle dvojka není vylízaná, svědčí i "Verbální atentát", ve které si utahují mimo jiné z těch klišé, kvůli kterým je většina amerického MTV hip hopu směšná (nejen proto, že žijeme jinde). A zkratka "...tváříte se jako gangstas a neumíte ani zabít čas..." je prostě geniální. Podobně jako spojení "...poslouchat všechny učitele, co jim doma nedali, a ženský, co to dostali..." v "Pecka s Kurtem". Ale podobných perel je na albu víc. Texty nejsou uvedeny v bookletu, ještě pořád nevím, jestli je špatně, že si neotřelá spojení musíte objevovat postupně, nebo dobře, aspoň vám deska vydrží na delší dobu.

I na "HDP" se projeví některá "stylová" omezení. Je to především dáno délkou - i když jsou Kato se Skuplou (a hosté) dobří, a za čtyři roky práce nashromáždili hodně materiálu, který logicky chtějí prezentovat, hodina a čtvrt je až moc. Mohli vydat HDP 1 a 2 a mohli mít své teritorium jistější. I když se proti nudě snaží bojovat - zapojením hostů, změnou tempa, ostřejší střídají klidnějšími tracky - a dost se jim daří, absolvovat album v celku je docela záhul (asi jako tato věta). Mimochodem, hosté jsou dost hvězdní, i když nevědět to, neslyším rozdíl od kvalit místních. Ale spojit český rap s anglickým, a dokonce německým, je zajímavé.

Přesto, tenhle hrubej domácí produkt by mohli ocenit, jak jsem psal už na začátku, i neortodoxní hip hop fans. Dokazuje, že hip hop v české mutaci může být o něčem, nejen slovně, ale i hudebně. Půlbodíky nevedeme, malinko přidávám, ale stejně (stylově): "Rrryssspeekt!"

P.S.: Nechápu, proč když desku, tedy její distribuci, "přikryla" svým jménem velká firma, na jejích stránkách se o Prago Union nedočtete. Zvláštní způsob "distribuce", škoda že zrovna u tak dobré desky. A že ani na BBaraku, jehož srpnové vydání mělo desku jako přílohu, a na který funguje jediný link na opravdu minimalistických stránkách Prago Union, nemají doteď recenzi nebo víc informací, minimálně překvapí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY