shop.musicserver.cz

Žádný holky za padesát! Ty nejlepší v republice...

Vydáno: 19.11.2005 05:00 v sekci Naživo - Lukáš Franz | foto: facebook interpreta

Zatímco bylo na Národní třídě instalováno obrovské plátno, na kterém ve chvíli, kdy jsem ho míjel, mluvil Jan Ruml a soustředěně ho pozorovala dobrá dvacítka lidí, v Rock Café se odehrával koncert jedné z nejlepších současných českých kapel. Ne-li dokonce nejlepší - The Prostitutes!

The Prostitutes, On Air, Rock Café, Praha, 17.11.2005 small e
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Koukám do mobilu. Mám v něm ukryté poznámky. Zabírají takřka pět SMS. Začal jsem tuhle věc praktikovat teprve nedávno, psát si myšlenkové pochody do textových zpráv, které následně ukládám do složky "Koncepty". Nikdy nebudou mít svého příjemce. Nikdy je nikdo, vyjma mé maličkosti, nebude číst. To je to nejhorší, co si taková esemeska může představit. "Nikdo mě nebude číst. Nikoho nedojmu, nerozbrečím. Nikoho nepobavím, nerozesměju." Smutný osud. Je tu ale ještě horší možnost. Když zprávu uloženou ve složce "Koncepty" nespatří ani moje oči. Mám takový dojem, že to potká právě tu, jež vznikla během čtvrtečního večera. Během večerních hodin sedmnáctého listopadu. Chci vám totiž vyprávět trochu jiný příběh.

The Prostitutes, On Air, Rock Café, Praha, 17.11.2005 small d
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Žijeme v zemi, kterou členové uvědomělejších kapel označují milými názvy jako Mongolsko (Goro) nebo Albánie (Petr Pliska z Living Room). Co si budeme nalhávat, nejsou daleko od pravdy. Vychází tu několik tištěných hudebních periodik, jejichž kvalita je dosti nevyvážená, a pokud se na ulici zeptáte lidí, co kupují, většinou se dočkáte odpovědi, že už to vzdali. "Čet' jsem tohle a tohle, ale teď už nekupuju nic," dozvíte se. U mě doma zatím najdete všechna čísla F:lteru. Celou dobu jsem razil teorii, že F:lter je lepší než Rock&Pop v tom, že v "mafráckém" dítku se baví, kdežto jejich kolegové pracují. Před několika dny jsem se dozvěděl, že je to naopak. Jsem zmaten. Kolik tu máme rozhlasových stanic? Větší než malé množství. Kolik se jich dá poslouchat? Vím o dvou. Radio 1 a Rádio Expres. Nikde jinde snad "Hard To Beat" od HARD-Fi nehráli. Takovou letní pecku. Vlastně ještě Radio Akropolis si občas poslechnu. Přes net. Všechny ostatní stanice nás zásobují debilními hitovkami jako "Tabáček" nebo "Boro Boro". Než se dostanete k jedné povedené věci, musíte přetrpět hromadu hnoje. Nemáte vidle, jenom tuning. Ladíte, ladíte... a nic. Pořád to samé a bezbřehé nic. Vkus českého posluchačstva silně poznamenalo 40 let života za železnou oponou, ale proč ho kurvit ještě šestnáct let po revoluci? Všemi těmi Akony, Crazy Frogy, Arashi, přiblblými coververzemi á la Nittyho "Nasty Girl". Zvracet se mi chce.

V úterý jsem vedl zajímavý rozhovor. Dospěli jsme k názoru, že v České republice neexistují hudební fanoušci. Je to smutné, ale je to tak. Promiňte, ale vy, kdo posloucháte Chinaski, rádiové r'n'b, bláznivého žabáka a jim podobné, pro mě nejste hudební fanoušci. Jedinými hudebními fanoušky jsou v České republice ti, kteří sedí na internetu, sjíždí internetové verze New Musical Express a Q, čtou Pitchfork, Neumu a Playlouder. Oni jediní vědí, o čem současná dobrá hudba je. Je jich hrstka. Důkaz? Kolik česky mluvících osob jste potkali na loňském vystoupení roztančených skotských rockerů jménem Franz Ferdinand? Stačily by vám prsty průměrné české rodiny. Chcete další? Neprodávají se tady The Killers ani zmiňovaní HARD-Fi (rozuměj nevyděláš na nich), distribuovat "You Could Have It So Much Better" od FF v limitované edici je krok vskutku odvážný. Lidi tu jsou otupělí, radši koupí Damichi nebo něco takového. Vlastně je až s podivem, kolika lidem se líbí Michal David. Člověk, který velmi ochotně přispěchal s vítěznou hymnou pro olympijské vítěze v ledním hokeji. Smutné.

The Prostitutes, On Air, Rock Café, Praha, 17.11.2005 small c
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Nadějné kapely jako právě Chinaski nebo Support Lesbiens rozmělnily sami sebe. První začali místo písniček skládat prvoplánové hitovky stylem "ať můžeme každou věc na desce dát jako singl", druzí úplně změnili styl. Kluky za holky. Z českých kapel se dá poslouchat opravdu jen troška. Takřka nikdo nemá potuchy, jak znít, aby to brali i venku. The Nihilists určitě mají svou fanouškovskou obec v Berlíně, o tom nepochybuji, ale co si budeme nalhávat, v poslední době přichází nejzajímavější hudba z Británie. Znít britsky, to je to, po čem tady touží. Třeba Southpaw. Nejsou špatní, mají image, mám je rád. Ale neprorazí. Jejich zvuku prostě něco chybí. Aroma. Popravdě řečeno, nikdy jsem nečekal, že by se tu objevila kapela, která by mi dokázala vyrazit dech tím, jak britská je. Říkal jsem si, že zůstanu u (ne)poctivého stahování, pročítání internetu a svého iPodu. Budu se snažit udržet si přehled, co se děje za hranicemi, a občas někam vyjedu. Třeba na The Rakes. Ale něco se stalo!

Oni nenastupují na pódium jako nějací vyjukaní nováčci. Oni hlavně žádnými vyjukanými nováčky nejsou. Zkušenosti mají všichni. Rock Café potemnělo. Z reproduktorů se začala ozývat melodie jak z nějakého filmu. Už jenom projektorem pustit do tmy titulky "Rock Café Entertainment Presents...". Dochází mi to až po chvíli, oni mají vlastní intro. "The Prostitutes Main Theme" s pracovním názvem "Gods Are Coming..." je vypečená záležitost, jež do reproduktorů proudí z jedné nejmenované krabičky z nádherným designem. Už když přicházejí, je to jasné. Když poprvé hrábnou do strun, je to ještě jasnější. Když Adrian Bell poprvé rozechvěje svoje hlasivky, každý pod pódiem už ví. Nejsou nejmladší, ale jejich energie by osvítila celou Prahu a ještě by zbylo. Přesně vědí, co dělají. A přesně vědí, jak to dělat. Zatímco většina mladších kapel se bude snažit ještě svést na kytarové vlně, The Prostitutes už dávno vědí, že kytarovka sama o sobě spěje k nápisu "Rest In Peace".

The Prostitutes, On Air, Rock Café, Praha, 17.11.2005 small a
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Jejich první singl "Sunshine" jsou tedy stále hlavně kytary, ale už běží na e-clashovém podkladu. Když je pustíte někomu, kdo nemá ani potuchu o existenci téhle kapely, bude se s vámi schopen do krve hádat, že tohle není česká kapela. Nejen zvuk je strůjcem této domněnky, kapela se může opřít o rodilého mluvčího - Adriana z Newcastlu. Jestli Ian Curtis měl tanec založený na křečovitých pohybech, zpěvák The Prostitutes se zase rozhodl, že přivede k dokonalosti poskakování. Pozor, trénuje i mezi obecenstvem. Od první minuty se z pódia valí neskutečná porce kvality a zábavy. Snažil jsem se zůstat v klidu, u tradičního podupávání nohou a pozorného sledování dění na pódiu. Nedalo se to vydržet. Jak spustili druhou "She's A Prostitute", pozoroval jsem na sobě, že podupávání jaksi zmizelo a bylo nahrazeno celkovým rozpohybováním těla. "Sunshine" jsem odzpíval společně s Adrianem a kytaristou Martinem. "She's A Monster" už jsem odskákal a "She's Dead" absolutně prokalil. Zapomněl jsem si při tom všem psát poznámky a sundat bundu. Zimní.

The Prostitutes, On Air, Rock Café, Praha, 17.11.2005 small b
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Lilo z mne, ale stálo to za to. New wave, indie a post-punk. 3v1. Angličan by řekl: "Fucking amazing experience, my mate." Strávil jsem něco málo přes hodinu ve společnosti nejlepší české kapely současnosti, jediné skupiny, která má takový zvuk, že bych se odvážil tvrdit, že by je vzali i v Británii. Jsou úžasní, jsou sympatičtí, jsou skromní, baví lidi pod pódiem, baví sami sebe na pódiu. Oni vědí, co hrát, což z nich činí jednu z nejmodernějších seskupení v naší malé zemi. Jediným smutným faktem je, že tenhle skvělý koncert se mnou prožilo jenom několik desítek dalších lidí. Odhadoval bych to tak na šedesát. Ale co, modří už vědí, že čím méně lidí tím větší historická událost.

P.S.: Před The Prostitutes hráli On Air. Jsou dobří, ale všechno jako bych už někde slyšel. Nakonec jsem si je zařadil mezi kapely, co tvoří playlist teenagerovských komedií typu "American Pie". To není urážka. Za vlastním názorem běžte v pondělí do Abatonu.

Setlist: Eject, She's A Prostitute, Get Me Out Of Here, Ding, Sunshine, She's A Prostitute, She's A Monster, Look Into My Eyes, Blue Friday, She's Dead, Absolutely Nothing, She Don't Give A Damn, Substitute

The Prostitutes, On Air, Rock Café, Praha, 17.11.2005

  • eso (spoonman, 19.11.2005 11:21) Reagovat

    hele já vím že tě pronásleduju, ale zrovna sem koukal na eso (nehodlám se tu obhajovat...sem snídal...takže hodlám:-) a hráli tam Hard to beat od hard-fi...tak vidíš, rádia se skáčou, de to rovnou do teklevize:-)...a ještě jedna věc, nemyslím že to je s hudebníma fanouškama tak špatný, stačí se pohybovat ve správném okruhu lidí...jistě 90% populace to nebude nikdy, ale o to by snad ani nikdo nestál ne? to by nám pak taky mohla z těch věčnejch diskusí jestli FF nebo Interpol bouchnout hlavy, že ano:-)

  • 2 spoonman (Lukáš Franz, autor článku, 19.11.2005 11:52) Reagovat

    snad nemyslis, ze budu skakat radosti, kdyz nova zahrala nekolik mesicu starou zalezitost. hard to beat je letni vec.

    :)

  • uf (Herry, 19.11.2005 12:07) Reagovat

    Jeden dobrej muzikant řekl" Sme národ hudebních neandrtálců"
    Něco na tom je.....Protože je hodně dobrý muziky,ale tady se poslouchá jen to co ti nabídne rádio

  • hard-fi (space.lemon, 19.11.2005 12:42) Reagovat

    jen tak mimochodem - v tom Esu dostali pouhých 37 hlasů... myslím, že to bylo nejmíň :/ ... Jinak článek je zajímavý, hlavně v době, kdy většina hud. publicistů leze Chinaskám a Supportům vítekam...

  • prost (And, 19.11.2005 13:54) Reagovat

    zrovna sem si stahnul naky pisnicky od prostitutes, a rek bych ze jejich jedina sila je v jejich zvuku ktery je rekneme opravdu britsky....jinak hudebne uz totu vsechno bylo.....
    ale zive muzou bejt fajn....



DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Miro Žbirka - Naivná 8/10
Video: Klip "Naivná" od Mekyho Žbirky propojuje tragédii na FF UK s velkou nadějí Tři roky po smrti Mekyho Žbirky stále vycházejí nové videoklipy, které vznikají jako obrazový doprovod písní z desky "Posledné veci". Nyní přišla na řadu skladba "Naivná", která byla úplně první, kterou dal obrýlený zpěvák na... čtěte zde
Vydáno: 27.09.2024 18:30 v sekci Audio / Video | Video
Linkin Park - Heavy Is The Crown 8/10
Video: První singl nebyl náhoda. "Heavy Is The Crown" potvrzuje silnou formu restartovaných Linkin Park Nová podoba Linkin Park, kteří do svého čela postavili Emily Armstrong, notně rozvířila internetové vody a rozdělila fanoušky. Někteří odmítají přijmout náhradu za nenahraditelného Chestera Benningtona, jiní se zase vášně... čtěte zde
Vydáno: 27.09.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Cirque Du Soleil - Corteo, O2 arena, Praha, 25.9.2024
Naživo: Cirque Du Soleil v programu "Corteo" nabízí osvědčenou klasiku a několik silných momentů Mezinárodně uznávaná společnost Cirque Du Soleil neboli Sluneční cirkus funguje už od roku 1984 a k dnešnímu dni světu představila na třiapadesát různých vystoupení. "Corteo" patří k nejstarším z nich, pódia dobývá od roku... čtěte zde
Vydáno: 27.09.2024 09:00 v sekci Naživo
The Cure - Alone 9/10
Audio: Čekání je u konce. Poslechněte si depresivní "Alone", první singl z novinky The Cure Kolik náznaků a lákání na nové album si museli fanoušci The Cure vyslechnout jen proto, aby se dočkali jednoho zklamání za druhým? Robert Smith několikrát tvrdil, že nahrávku téměř dokončili, na koncertech z ní hráli hned... čtěte zde
Vydáno: 26.09.2024 15:30 v sekci Audio / Video | Audio
teepee -  Nová deska symbolizuje přerod
Rozhovory: teepee - Nová deska symbolizuje přerod Kapela teepee vydala v půlce září třetí album "Blue Moon Rising", na němž pokračuje ve spolupráci s britským producentem Tomem O. Marshem a berlínským labelem Springstoff. Proměnou v dospěláky se dvojice více otevřela a v písních... čtěte zde
Vydáno: 26.09.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Franz Ferdinand slaví v pozitivním klipu "Audacious" svůj návrat (15.09.2024 15:48)
- The Prostitutes ohlásili comeback v nové šestičlenné sestavě (05.09.2024 17:33)
- Video: The Killers se v art deco inspirovaném klipu "Bright Lights" ocitají před spoustou světel (14.08.2024 11:53)
- Audio: The Killers nadělili fanouškům pod stromeček píseň "We Did It In The Name Of Love" (02.01.2024 12:37)
- Audio: The Killers představují hymnickou novinku "Spirit". Je prodchnutá synth popem 80. let (12.12.2023 11:37)
- The Killers budou znovu rekapitulovat. V prosinci vydají bestofku "Rebel Diamonds" (09.11.2023 13:48)
- Audio: The Killers mají novou písničku. V "Your Side of Town" se inspirovali osmdesátkami (25.08.2023 16:06)
- Video: The Killers předělali "Where The Streets Have No Name" od U2 do dojemné akustické verze (24.03.2023 11:17)
- Video: Richard Krajčo ON AIR: Po koncertě Kryštofa na Strahově jsem těžko hledal motivaci dál hrát (11.11.2022 17:24)
- Hudební talk show ON AIR míří do klubů. V Brně budou jejími hosty Nikola Mucha, Michajlov a Michal Kaščák (12.09.2022 16:24)

ALBUM TÝDNE 39/2024

London Grammar
The Greatest Love

Anglická indiepopová formace London Grammar patří mezi kapely, u nichž máte pocit, že by měly být slavnější, než jsou. Přitom trojice dosud představila řadu skvělých singlů jako "Nightcall", "Metal & Dust" nebo "Big Picture" a spoustu dalších. Změní to nové album "The Greatest Love"?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 30.09.
Tindersticks (UK) (Divadlo Hybernia, Praha)
Čt 03.10.
Mighty Oaks (DE) (Palác Akropolis, Praha)
Pá 04.10.
Tereza Mašková (CZ) (Velký sál Lucerna, Praha)
Pá 04.10.
Maceo Plex (US) (Roxy, Praha)
Ne 06.10.
The Bygones (US) (Chapeau Rouge, Praha)
St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Prince The Prodigy Justin Bieber Linkin Park Lucie Vondráčková Taylor Swift Madonna Dua Lipa Queen Coldplay Oasis Billie Eilish David Gilmour Ed Sheeran Biffy Clyro Abba Viktor Sheen BTS The Beatles
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe