Poloprázdná Lucerna podpořila poničený Pákistán

03.11.2005 17:40 - Marie Malechová | foto: facebook interpreta

Nemalé množství českých kapel si zahrálo na benefičním koncertě, jehož výtěžek byl přímo na místě věnován nadaci Člověk v tísni. Ta částku přesahující 93 tisíc korun použije na obnovu míst v Pákistánu, která byla nedávno poškozena zemětřesením.
Koncert pro Asii II.,Praha,1.11.2005 small a
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
V pražské Lucerně se v úterý uskutečnil již druhý benefiční Koncert pro Asii. Tentokrát byl jeho výtěžek věnován na podporu poničených oblastí v Pákistánu, které postihlo 8. října zemětřesení. Na pódiu se během večera vystřídala spousta českých kapel, které vystoupily samozřejmě bez nároku na honorář.

Úderem sedmé hodiny večerní, na kterou byl avizován začátek koncertu, byla ve velkém sále Lucerny jen hrstka lidí. Bohužel ani s přibývajícím časem se řady diváků moc nerozšířily. Je škoda, že když se na benefičním koncertě podílí kapely, jejichž tvorba se na nás denně nevalí z rozhlasových přijímačů, diváky to moc netáhne. Druhou příčinou malé návštěvnosti byl zřejmě fakt, že koncert byl přenášen televizní stanicí Óčko, tudíž spousta lidí radši zůstala doma v pohodlí na gauči.

Koncert pro Asii II.,Praha,1.11.2005 small c
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Koncert zahájili svým melodickým setem dva mladí bubeníci. Hned po nich měli diváci to štěstí (nebo spíš smůlu?) poprvé spatřit moderátorku Lenny Trčkovou z Óčka, která provázela celým večerem. Její projev byl místy opravdu do nebe volající. Všechno má svůj konec, takže ho měl i moderátorčin vstup a prostor na pódiu dostala skupina Temperamento. V pořadí již třetí vítězové soutěže Coca-Cola PopStar odehráli svůj krátký set s lehkostí, kterou by jim leckteré kapely mohly závidět. Hned po nich spustili svůj punkový nářez příbramští E!E, které po chvíli vystřídali Luca Brasi, mladá kapela, která si zajímavým způsobem pohrává s nu-metalem a hip hopem. Jeden ze zpěváků a kytaristů Temperamenta Loco se tudíž objevil ten večer na scéně již podruhé, tentokrát v roli frontmana Luca Brasi.

Koncert pro Asii II.,Praha,1.11.2005 small e
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Večer se vezl v tvrdém rytmu i poté, co se na scénu vyřítila partička Krucipüsk, v jejímž čele stojí divoký frontman Tomáš Hajíček, který předvedl šou, na jakou jsme u něj zvyklí. Úsměvy na tvářích dívek v první řadě vyvolal příchod úvalské formace Medvěd 009, slavící v letošním roce 10 let existence. Na jejich osvědčený hit "Olgoj" si zaskotačil nejeden přihlížející. Medvědy na pódiu nahradili Lety mimo, od kterých zazněla nejen vypalovačka "Revoluce", již tradičně okořeněná hostováním Vaška Bláhy z Divokýho Billa, ale i oblíbené hity "Euforia" a "Obrazovka". Lety do svého setu zařadili také píseň s názvem "Zavirovaná", která se objeví na připravovaném albu.

Koncert pro Asii II.,Praha,1.11.2005 small d
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Poté už nadešel čas pro Kurtizány z 25. Avenue. Kapela okolo Tomáše Varteckého nejvíce potěšila svým nejznámějším kouskem "Omylem". Vystoupení Wohnoutů zahájilo taneční Duo Egon, tvořené rytmickou sekcí kapely. Nutno podotknout, že při vystoupení Dua Egon je věru na co koukat. S ohledem na krátkost vystoupení Wohnout poslali do publika své největší pecky "Sej-ko-no-pí", "Ó, gramofón" a "Blázni", doplněné starším songem "U nás na Nouzově" a "Muflonem", který pochází z aktuálního řadového alba. Jako poslední se na scéně objevily Tři sestry. Počátek jejich setu byl poznamenán zpožděním bubeníka Franty Vrány, za kterého v písni "Aida" zaskočil Fenek z Wohnoutů. V kompletní sestavě potom Tři sestry daly k dobru pár svých největších hitů a s hosty z kapely Divokej Bill ještě "Mexiko", při kterém se probudily i balkony. Definitivní tečkou pak byla legendární "Kovárna".

Koncert pro Asii II, Velký sál Lucerny, Praha, 1.11.2005


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY