SKAntidepresivum, které léčí jen mírnou depresi

11.11.2005 11:00 - Marie Malechová | foto: facebook interpreta

Slovenská ska partička Polemic právě přichází se svým pátým albem nazvaným "Nenudin", které sebevědomě označili jako SKAantidepresivum. Bohužel se však zdá, že tento lék není příliš účinný. Více se dozvíte v naší recenzi.
6/10

Polemic - Nenudin

Skladby: Blázni, Medzi nebom a zemou, Nude nedáme šancu, Yes You’re Right, Tajomstvá, Do raja, Jazzy, Dnes nám prajú hviezdy, Mládenci, Nebudem tu večne, Trip To Jamaica, Tráva, Are You Ready Fi Dis Fire?, Tento sen
Celkový čas: 45:41
Vydavatel: Sony BMG
V kapele Polemic došlo počátkem letošního roku k výrazným personálním změnám. Odešel jeden ze zpěváků Marek Határ a nedlouho po něm i dlouholetý klávesák Janko Lauko. Místo nich nastoupila do kapely mladá krev v podobě klavíristy Petera Šandora a kytaristy Michala Nováckého. A jelikož s mladou krví by měl jít ruku v ruce i pořádný elán, očekávalo se, že nové album "Nenudin" bude pořádně našlápnuté. Album Polemic označili jako SKAntidepresivum, tedy lék, kterým posluchač může léčit nudu a depresi. Názvu přizpůsobili i vzhled alba, tudíž nosič vypadá jako tableta a booklet jako příbalový leták, ve kterém jsou uvedeny všechny potřebné informace jako složení, dávkování apod.

Obal je sice vzhledově velmi zajímavý, k používání už potom ale poněkud nepraktický. Protože album nelze soudit podle obalu, podíváme se samozřejmě i na obsah. Na první poslech se mi album jevilo dost unylé, jedna píseň jako druhá, ani jedna nevyčnívala z řady. Ale rozhodně jsem nechtěla dát na první dojem a s nadějí na změnu jsem ono antidepresivum užívala znovu a znovu. Po pár dnech léčby na mě ovšem padla těžká deprese z toho, že staří dobrý Polemic už se nikdy nevrátí a jejich třetí deska "Gangster-Ska" zůstane nepřekonána.

I když si Polemic stále hrají s typickými jamajskými rytmy, není to už nějak ono. Jako by se chtěli mermomocí držet při zemi, rozjedou se jen v písních "Do raja" a "Jazzy". Ve druhé jmenované vypomohla Braňovi Bajzovi se zpěvem Katka Barancová, jejíž hlas působí velmi příjemně. Právě hosty bych označila za velkou devízu desky. Kromě již zmíněné Barancové přispěl svou trochou do mlýna také mistr svého oboru Dr. Ring-Ding, který si s Polemic střihl "Yes You’re Right". Za zmínku stojí i song "Tajomstvá", ve kterém si s Polemic zazpíval jazzman Peter Lipa. Nejzajímavější z celého alba mi ale nakonec přišla paradoxně cimbálovka "Mládenci".

Pozitivní věcí je, že Polemic konečně téměř opustili angličtinu, na dřívějších deskách hojně frekventovanou. Nemůžu si pomoct, ale spojení ska se slovenštinou zní velmi zajímavě a byla by škoda opět se vracet k anglickým kořenům. Když to shrnu, lze zodpovědně prohlásit, že "Nenudin" není špatné album. Neurazí, ale ani nenadchne. Pánové, příště by to chtělo více života do toho umírání!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY