Back In The U.S.S.R. Boys!

09.11.2005 15:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Paul McCartney během svého minulého turné objel hodně koncertních štací, ta americká byla zaznamenána na DVD "Back In The U.S." Poprvé se také podíval do Ruska a jeho koncert se odehrál přímo na moskevském Rudém náměstí. Nejen ten přináší nové dévédéčko "In Red Square".
8/10

Paul McCartney - In Red Square

Skladby: Red Square - Getting Better, Band On The Run, Can't Buy Me Love, Two Of Us, I Saw Her Standing There, We Can Work It Out, I've Just Seen A Face, Live And Let Die, Let 'Em In, Fool On The Hill, The Things We Said Today, Birthday, Maybe I'm Amazed, Back In The USSR, Calico Skies, Hey Jude, She's Leaving Home, Yesterday, Let It Be, Back In The USSR (reprise) / St. Petersburg - Intro, Jet, Got to Get You Into My Life, Flaming Pie, Let Me Roll It, Drive My Car, Penny Lane, Get Back, Back In The USSR, I've Got A Feeling, Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band/The End, Helter Skelter
Celkový čas: asi 165 minut
Vydavatel: Warner Music
Vydávat další DVD ze stejného turné, z jakého už vyšlo "Back In The U.S.", se může zdát jako snaha vyrýžovat z peněženek fanoušků další peníze. Jenže o ty Paulu McCartneymu už snad ani nemůže jít. Důvod je zřejmý - zatímco první dévédéčko detailně mapovalo koncert v Americe, novinka "In Red Square" nabízí pohled na vystoupení ve zcela opačné části světa, kde McCartney dosud nikdy nekoncertoval. To je však jen část pravdy. Zatímco "Back In The U.S." bylo v podstatě běžným koncertním záznamem, ruské dévédéčko je spíše dokumentem o vztahu Rusů k Beatles před pádem železné opony i po něm, a až poté záznamem koncertu. Fanoušky, kteří chtějí vidět pouze Paula hrát a zpívat, to asi nepotěší, jako celek má však tento film velkou sílu. Jako podkres k návštěvě si to pravděpodobně často nepustíte, protože dokumentární části mají téměř stejnou délku jako ty koncertní, ale věnovat filmu soustředěnou a ničím nepřerušovanou pozornost se rozhodně vyplatí.

"In Red Square" neobsahuje celý koncert, ale jen dvacet písniček, které McCartney v květnu 2003 na Rudém náměstí zahrál. Stavba filmu pak dodržuje vždy střídaní jedné skladby s dokumentárními záběry. Ke slovu se kromě McCartneyho dostanou dávní ruští fandové, hudebníci a dokonce ruský ministr obrany. Z jejich slov jednoznačně vyplývá, že jeho koncert v Rusku je pro ně splnění celoživotního snu a také že Beatles svou hudbou velmi přispěli k nahlodání a posléze padnutí komunistického režimu. Celé to vypadá občas až zinscenovaně, naštěstí sám McCartney zůstává nohama na zemi a moc dobře ví, že i když jejich hudba dávala ruským fanouškům naději a pomohla k pádu železné opony, oni sami se o to nijak nepřičinili, prostě hráli své písničky a spíše to vyplynulo ze situace.

Hlavní části filmu jsou samozřejmě zaznamenané skladby, které s Paulem zpívá sto tisíc lidí na Rudém náměstí. Tracklist nabízí spoustu hitů Beatles, něco od Wings či sólového McCartneyho, každopádně sborová "Hey Jude" stále dokáže vehnat slzy do očí. A není se co divit, že "Back In The U.S.S.R." zazněla hned dvakrát. O tom, jak kapela šlape, Macca zpívá jako zamlada, není třeba hovořit, stále jde vidět, jak to celou kapelu ohromně baví. Aby taky ne, když s nimi zpívá sto tisíc Rusů.

Dévédéčko samozřejmě obsahuje i další materiály. Z koncertu v St. Petersburgu, který proběhl o několik měsíců později po tom moskevském, zde najdete jedenáct skladeb, které se shodují s Moskvou pouze v jedné položce. Zajímavostí je, že se vystoupení odehrálo zrovna v době, kdy tam slunce moc nezapadalo, takže i když se hrálo večer, po celou dobu je světlo jako ve dne. Pro záznam to není to pravé, protože světelné efekty zcela zaniknou, ale rozhodně to musel být nevšední zážitek. Vzhledem k tomu, že jen oba koncertní filmy trvají přes dvě a půl hodiny, bonusů je poskrovnu. V podstatě se jedná jen o dva krátké dokumenty na téma Beatles versus Rusko a minulost za železnou oponou, které dávají vše do souvislotí pro ty, kdo netuší, co znamenal třeba rok 1968 pro Československo a podobně. Pochválit je třeba celé zpracování disku, kdy si kromě sterea a DD 5.1 můžete koncerty vyslechnut i v DTS, velkou pochvalu pak zaslouží otitulkování, kdy je otitulkováno naprosto vše, tedy i všechny texty skladeb.

Dévédéčko "In Red Square" je dalším příjemným kouskem do sbírky, která souvisí s McCartneym či Beatles obecně. Profesionálně zpracovaný nosič se spoustou nesmrtelných písniček, u nichž je jen škoda, že se nedají pustit samostatně. Fandové si ale klidně mohou přičíst k hodnocení další bod.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY