Zvuk servírovaný z reggaeton centra Latinské Ameriky

03.11.2005 05:00 - Ondřej Ševela | foto: facebook interpreta

Další z těch kvalitnějších kompilací latinskoamerického reggaetonu pronikla na naše pulty. Tento poměrně nový taneční styl hudby, vzniklý složením jamajského reggae, techna, dancehallu ale i klasického amerického hip hopu, teprve objevuje americké a evropské žebříčky. Touto kompilací máte další možnost se s ním seznámit.
6/10

Různí - Gasolina / Total Reggaeton Hits

Skladby: Daddy Yankee - Gasolina, N.O.R.E. feat. Nina Sky, Daddy Yankee - Gem Star, Big Mato - Oye Mi Canto, Hector & Tito - Baila Morena, Trebol Clan - Agarrala, Don Omar - Dile, Zion & Lennox - Te Hago El Amor, Hector & Tito - Viliana, Ranking Stone - Baila Conmigo, Glory - Gata Gargola, Baby Rasta & Gringo feat. Cheka, Felo Man & Notty Play - Buscame Yal, Magnate & Valentino - Quiero Snetir Tu Cuerpo, Tito El Bambino - A Que No Te Atreves, Di - Yo Quiero Ir A Baila, Baby Rasta & Gringo - Tu Cuerpo Quiero Tocar, Magnate & Valentino - Ya Lo Se, Ranking Stone - El Carnicero, Cheka - Tu Y Yo, Magnate & Valentino - Anda
Celkový čas: 53:57
Vydavatel: Universal
Reggaeton je označení pro hudební styl, který má své dávné kořeny v latinské americe. Vznikl fúzí několika různých zvuků. Je to například jamajské reggae, klasický americký hip hop, ale najdeme v něm i prvky dancehallu až techna. Nejsilnější základnou Reggaetonu je středoamerické Portoriko. Poslední dobou ale tato hudba velmi rychle proniká do Ameriky i Evropy, především pro svou různorodost. Kompilace "Gasolina / Total Reggaeton Hits" se řadí k podobným deskám jako například "Chosen Few / El Documental" nebo "Gasolina!! 100% Reggaeton". I tento výběr je zahájen známým kusem "Gasolina", tentokrát však ne v podání Papiho Rankinse, ale Daddy Yankeeho. Dalšími interprety jsou například N.O.R.E., Don Omar nebo Magnate & Valentino. Nejen titulní "Gasolina" ale i ostatní skladby znějí díky španělštině dost agresivně a zajímavě.

Při poslechu jsem zaznamenal dost rapidně kolísavou kvalitu jednotlivých skladeb. Některé věci znějí velmi vyzrále, jiné jako by k nim příliš nepasovaly. Během titulního hitu "Gasolina", který výběrák načíná, se člověk neubrání bubnování prstů na desku stolu a mírnému pobrukování. Skladba je zároveň vyvážená a zároveň příjemně agresivní. Některé další věci ale trochu kazí vokály, někdy jsou naopak předností. Rytmický raving by měl být také výraznější. Také časté hýbání s rytmem po chvíli trochu omrzí. Album je však dost různorodé a myslím, že se v něm každý může najít.

Kompilace "Gasolina - Total Reggaeton Hits" je dobrým výběrem klasického reggaetonu. Tento styl je však poměrně specifický a jeho větší infiltrace do našich krajin tento zajímavý zvuk teprve čeká. Pokud nic ze zmiňovaných složek reggaetonu není váš šálek čaje, nemůžete čekat něco, co by bylo pro vás. Pokud ale rádi obohacujete domácí dancefloory o kořeněnou muziku z Portorika, dost možná si právě tuto kompilaci oblíbíte.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY