Osvědčená medicína (nejen) na podzimní deprese

05.11.2005 16:00 - Vojta Kostelecký | foto: facebook interpreta

Když se řekne české reggae, vybaví se pamětníkům kapela Babalet a všem ostatním Švihadlo. Tahle mladoboleslavská skupina se na nejen domácí scéně pohybuje už více než dvě desítky let a právě nyní vydává své čtvrté řadové album nazvané "Oči otevřený".
7/10

Švihadlo - Oči otevřený

Skladby: Oči otevřený, Vodopád, Human Bomb, Tváří v tvář, Death Before Dishonour, Čaroděj, Protější břeh, Iluze, Nightlife, Optimista, Lhář, Dobrá nálada, Jaro, Madness
Celkový čas: 53:46
Určitě jste to taky zažili. Letní festival je v plném proudu. Pod setmělou oblohou se před pódiem tísní stovky lidí, kteří se s přiblblým výrazem na tváři pohupují ze strany na stranu, rukama zdviženýma vysoko nad hlavou víří kouř z právě odpálených jointů a všichni sborově vyřvávají slova notoricky známé konopné hymny "Zelený list". Samozřejmě nejen díky tomuhle velehitu patří kapele Švihadlo status "legendy" české (reggae) scény. Opravdu důstojný nástupce zatím není na obzoru, a tak se zatím tihle apoštolové velkého Boba musejí ohánět sami. Důkazem, že se ohánějí vskutku poctivě, budiž nová deska "Oči otevřený".

Hned na začátku lze konstatovat, že Švihadlo vzor 2005 je přesně takové, jaké ho a) máte rádi, b) absolutně nesnášíte. Což asi nikoho nepřekvapí. Vždyť celých dvaadvacet let hraje tahle parta více méně stále totéž. Hudební experimentátorství a stylové přemety od nich beztak nikdo neočekává. Naopak tohle je přesně ten případ, kdy si fanoušci ani žádnou změnu nepřejí. Otázka tudíž stojí asi tak: Vyrovnají se nové skladby osvědčeným flákům z desek "Slunce" nebo "Sám si to nevychutnám"? Mohu vás uklidnit - vyrovnají. A to s naprostým přehledem. Ostatně kapela většinu z nich už nějaký ten čas s úspěchem hraje na svých koncertech.

Čtrnáct skladeb tvoří příjemně vyrovnanou kolekci, ze které nevyčnívá žádný jednoznačný hit, na druhé straně však ani žádný zbytečný zmetek. Sympatické je marleyovské vyznání "Tváří tvář" i sólové výstupy Marie Šturmové ("Vodopád" a "Nightlife"). Zaručenými koncertními trháky jsou juchavé "Jaro" a rozšafná "Dobrá nálada", na jejímž konci kapela jedinkrát naruší poklidnou atmosféru desky a na moment manuchaovsky zrychlí. Jemné koketování s elektronikou, charakteristické pro předchozí desku, je, zdá se, minulostí (v tomto směru se Šturma dostatečně vyřádí u své bokovky Dub-o-net). Tentokrát se skupina při práci ve studiu vydala místy spíš opačným směrem - až k folkově akustickému pojetí ("Čaroděj", "Madness"). Úsporná aranžmá pak elegantně a efektně dobarvuje dívčí vokální kvarteto G*Apeels.

Jistě, mohli bychom diskutovat o textech, které někomu mohou připadat naivní a na hraně banality, někdy zbytečně programově pozitivní, jindy mravokárné, ale i ty - v nenapodobitelném "pěveckém" podání Petra Šturmy - zcela přirozeně zapadají do celkového konceptu tvorby Švihadla. Jestli tedy hledáte desku, se kterou byste v klidu a v pohodě přečkali letošní podzim, zkuste "Oči otevřený". Myslím, že nebudete litovat.

CD k recenzi poskytla skupina Švihadlo.

Album: Švihadlo - Oči otevřený
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: 53:46
Skladby: Oči otevřený, Vodopád, Human Bomb, Tváří v tvář, Death Before Dishonour, Čaroděj, Protější břeh, Iluze, Nightlife, Optimista, Lhář, Dobrá nálada, Jaro, Madness


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY