Jukebox 11/2005

19.10.2005 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Dnešní várka čerstvých singlů v Jukeboxu představí novinky od Art Brut, Madonny, Boba Sinclara, The Darkness, Big Boie, Chikinki, Alanis Morissette, Petra Bendeho a Cat Power.
Skladba týdne
Madonna - Hung Up (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Madonna N
© facebook interpreta
Většina lidí čekala, co Madonna předvede na svém prvním singlu z ohlašované taneční desky "Confessions On A Dancefloor". Mně to bylo celkem fuk, Madge je mi ukradená, mě víc zajímal její nový hudební parťák, který ji má udržet na čele - Stuart Price. Ve světě taneční hudby je tenhle chlapík známý také jako Jacques Le Cont, Thin White Duke, Les Rythmes Digitales, Paper Face nebo Pour Homme. Když jsem zjistil, že za všemi těmi jmény se skrývá jeden člověk, skoro jsem ani nevěřil, že je to vůbec možné. Poslední dobou snad není na remixové scéně nikdo, kdo by se mu jen zdáli díval na paty, tudíž jsem Madonně (nebo někomu z jejího produkčního týmu) gratuloval k dobré volbě. Price je tak dalším v řadě po Mirwaisovi, Williamu Orbitovi nebo Mariusi de Vriesovi v nezáviděníhodné pozici klíčového spolupracovníka. Tak jak dopadla první ochutnávka? Ťikání na začátku si půjčili z "What You Waiting For?", pak už se rozjede sampl z ""Gimme Gimme Gimme" od ABBY, disco beat a jde se na věc. Nekomplikované electro disco, které si nehraje na žádné umění, prostě jen konzervovaná radost v podobě tříminutového tracku. Zatímco skladby z "Ray Of Light" byly jen pokusy o taneční hudbu, "Hung Up!" je opravdový klubový hit, jen mi přijde, že srovnání se zmíněným "What You Waiting For" Gwen Stefani dopadne pro Madge nelichotivě. A to je Gwen stejně mizerná zpěvačka jako Madonna.
Art Brut - Good Weekend (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Art Brut - Good Weekend
Mám slabost pro písně-příběhy. Angličtí pásci Art Brut ve svém třetím singlu vypráví příběh jednoho víkendu, který se dá shrnout do čtyř slov: "nový mobil, nová holka". Je to neodolatelné, navíc když zpěvák Eddie Argos zpívá jako Morrissey a vy víte, že příběh pokračuje na albu jako "Bad Weekend". Trochu parodie, trochu rockabilly retro a mods image, vtip (I saw her naked! twice!) a hlavně skvělé groove. Eddie Argos by se mohl stát novým Jarvisem Cockerem, když ten původní už zestárl a zmoudřel. Skladba vyšla už před rokem na neoficiální desce "Brutlegs 2004", aktuálně pak také na květnovém albu "Bang Bang Rock And Roll".
Cat Power - The Greatest (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Cat Power - The Greatest
Nedávno se na momentálně nejzábavnějším místě domácí hudební blogosféry, na Postcrapu, řešilo, kdo že jsou Evan a Chan z písně Dntel zpívají v písni "This Is The Dream Of Evan & Chan". Nakonec se ukázalo, že Chan z písně je Chan Marshall alias Cat Power. Aby nás Chan trochu pozlobila, že ji neznáme, hned dva týdny na to ohlásila novou desku a s ním i free download skladby "The Greatest". Deska vyjde až v lednu a bude se také jmenovat "The Greatest", ale prý to rozhodně nebude výběr hitů. Firma Matador desku ohlašuje jako velmi očekávané album, což se mi v souvislosti s něžným, intimním, pomalým písničkářským projevem Cat Power nezdá jako příliš vhodné spojení. "The Greatest" je maličko šmrncnuté country, velké smyčcové aranže připomínají Fionu Apple, Chan zpívá smutně. Kdybych nebyl cynický ironik (či snad ironický cynik), napíšu *krásná píseň*: Takhle jen píšu: příjemné.
Alanis Morissette - Crazy (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Alanis Morissette - The Collection
Myslím si, že Alanis Morissette je se svou kariérou docela spokojena. Hned debutem "Jagged Little Pill" přemazala historii, a i když její další desky neměly stejný ani přibližný komerční úspěch, nahrává stále výborná alba a má velkou základnu fanoušků. Ale její nahrávací firma asi holt po těch letech zase chce pořádný hit, a tak z výběrovky "The Collection", která nás čeká koncem listopadu, jako singl vychází coververze Sealovy "Crazy". Nečekejte však žádný rockový nářez, takhle roztančenou a elektronickou Alanis jste asi ještě neslyšeli, zní to skoro jako taneční remix pro rádia (i když i ty kytary tam pochopitelně jsou). Cover je to velmi povedený, Alanis zpívá jako o život, ale jen kdyby z toho sakra nebylo až tolik cítit, jak moc se snaží, aby to byl hit. (Honza Balušek)
Big Boi ft. Killer Mike, C-Bone, Rock D - Kryptonite (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Big Boi - Kryptonite
Ještě než se konečně vrátí na scénu OutKast (a věřte, že to bude ještě do konce roku), Big Boi o sobě dává vědět tímto sólovým singlem. Ohlašuje na něm světu, že založil vlastní label jménem Purple Ribbon, kde bude vydávat své objevy. Skladba vyšla na vinylu pod jménem Purple Ribbon All-Stars a pod tímto logem se skrývají vedle Boie také Killer Mike, C-Bone a Rock D. Dávají typický jižanský hip hop s electro beatem, který byl ke slyšení třeba na Big Boiově půlce posledního alba OutKast "Speakerboxxx". Chybí mi něco výraznějšího, kromě rapperů předávajících si mikrofon - třeba nějaké šílené mimikry Andreho3000. Doufejme, že swingoví OutKast dopadnou lépe.
Petr Bende - Anděl perutí mách (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Petr Bende
Je to jen týden, co jsem v Jukeboxu psal o prvním singlu druhé české SuperStar Vlastovi Horváthovi a nyní je tu další kousek do sbírky. Své debutové album už chystá k vydání i letošní stříbrný Petr Bende, jenž se z dosavadních účastníků soutěže značně vymyká. Nejenže nebyl hudební amatér, ale naopak už před účastí v soutěži málem vydal desku. Nakonec ji ale kompletně dokončil až po svém superstářím úspěchu a kromě toho, že je autor převážně hudby i textů, taky si nahrál i většinu nástrojů. Pilotní singl není ale žádný výškrabek z minulosti, ale zbrusu nová písnička, jejíž text napsal Michal Horáček. Výborný zvuk, jistý zpěv a zajímavé aranžmá dávají této chytlavé poprockové písničce něco, co ostatním kolegům ze SuperStar často chybí. Bende možná není technicky nejlepší zpěvák, ale vsadím se, že to všem ostatním superstárům natře s rozdílem ligy. (Honza Balušek)
Chikinki - Hate TV (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Chikinki - Hate TV
Chikinki. Bristolští boys. Ve čtvrtek budou tady v Praze. V Abatonu. Tak proč si nevocheckovat (čti nevočekovat) skladbu z jejich aktuální desky "Lick You Ticket", kterou dávaj k poslechu na svejch oficiálních stránkách. Hrajou to, co je teď moderní. Míchaj' rock s elektronikou. Konkrétně "Hate TV" má takovej temnější feeling. Ta věc není špatná, ale doufám, že jejich repertoár čítá i silnější věci. "Hate TV" je řemeslně dobře zvládnutá skladba, ale člověk má při jejim poslechu zkrátka pocit, že to už tu přeci bylo. Vůbec nevim, jakym způsobem se to stalo, ale při jednom samplu mi v hlavě okamžitě naskočili Franz Ferdinand a "Auf Asche". Degeneruju poslechem hudby? Možná. Ale asi se v Abatonu potkáme. (Lukáš Franz)
The Darkness - One Way Ticket (6/10)
ke stažení / audiostream / videostream

The Darkness - One Way Ticket
Když The Darkness vydali své debutové album "Permission To Land" a doma na britských ostrovech byli dokonce nominováni na Mercury Prize, zdálo se, že je to celé jen nějaká sranda (a klip k "I Believe In The Thing Called Love" to potvrzoval). Jenže teď je venku singl "One Way Ticket" z nové desky a je jasné, že to žádná legrace není - ti kluci své kopírování hard rocku sedmdesátých let myslí zatraceně vážně. Vypalovačka to je, o tom žádná, ale zní jako ještě větší retro, než celý debut. Navíc více než hodně připomíná klasické rockové hitovky Queen, prostě kopírka na všechny možné způsoby. Sice chápu, že je těžké odolat falzetu Justina Hawkinse a energii, která z kapely prýští na všechny strany, ale vynášet za to tuhle kapelu do nebeských výšin? Ani prd. (Honza Balušek)
Bob Sinclar - Love Generation (4/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Bob Sinclar - Love Generation
Prý nejlepší taneční singl léta, prý hymna na Ibize i v Miami, prý budoucí klasika. Nevím, "Love Generation" Boba Sinclara mi nepřipadne nijak výjimečná. Že se tam píská, zpívá se chytlavé dum dum dum, hraje tam španělka, zpívá reggae dědoušek Gary Pine z The Wailers o dětech? Nic z toho mě za srdce nechytá, spíš naopak. Sinclar umí lépe, třeba "Gym Tonic" nebo "I Feel For You", "Love Generation" je příliš okatě hitový, až je vlastně odpuzující.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY