Německý štír ve Vídni

29.09.2005 12:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Na DVD německé kapely Scorpions pod názvem "Unbreakable: World Tour 2004" najdete nejen koncert zaznamenaný loni v rakouské metropoli Vídni, ale také rozsáhlý dokument o dějinách skupiny. Jak se disk vyvedl, vám může prozradit naše recenze.
6/10

Scorpions - Unbreakable: World Tour 2004

Skladby: New Generation, Love 'Em Or Leave 'Em, Bad Boys Running Wild, The Zoo, Deep And Dark, Coast To Coast, Holiday, Through My Eyes, Blackout, Blood Too Hot, Big City Nights, Still Loving You, Wind Of Change, Rock You Like A Hurricane, bonus clip: Remember The Good Times
Celkový čas: asi 160 minut
Vydavatel: Sony BMG
Na album "německé rockové legendy" Scorpions "Unbreakable" (jemuž jsme rovněž věnovali na musicserveru pozornost) navazovalo v roce 2004 stejnojmenné turné. Koncert z něho, konkrétně vystoupení v hlavním městě Rakouska, je jednou ze dvou částí DVD "Unbreakable: World Tour 2004". Úmyslně není uvedeno, že je částí hlavní, protože stejný prostor a význam má na disku také dokument o existenci kapely. DVD má tak podtituly "One Night In Vienna" a "Rockumentary" a dá se přirovnat k singlu, co má dvě A strany.

Z rozsáhlého dokumentu, který trvá bez dvou minut hodinu a čtvrt, se dozvíme, že Scorpions jsou jedinou německou kapelou, která zaznamenala globální úspěch a oblibu. Bez ohledu na to, co si kdo může o hudbě skupiny myslet, je nezpochybnitelné (a obrázky z "Rockumentary" jsou toho dokladem), že kapela z Hannoveru bodovala v osmdesátých letech i ve Spojených státech a byla například hvězdou mamutího festivalu Rock In Rio 1985, že se těší velké oblibě v Rusku a že písnička "Wind Of Change", největší hit Scorpions, se stala písní, co hraje k obrázkům o rozebírání Berlínské zdi. Dokument vedený formou rozhovorů se členy kapely je bohatě prokládaný archivními záběry a obsahuje mnoho cenných informací pro fanoušky. Jak se ukáže, "Rockumentary" je na disku tou lepší částí obsahu.

Koncert totiž nejen že trvá zhruba stejně dlouho jako dokument, a tím pádem je na rozdíl od dokumentu poměrně krátký, ale v téhle oblasti je už nějaký pátek vývoj úplně jinde. Nejde jen o hudbu jako takovou (co si budeme říkat, Scorpions hrají zastydlý hard rock plus pár profláklých balad, čest výjimkám), pódiovou prezentaci a image kapely (alou na českou vesnickou tancovačku!). Pětikanálový zvuk je ucházející, ovšem snímání je velmi televizní - takhle se opravdu našlapané DVD opravdu nedělá. Sledování koncertu z Vídně je nudné, takový stereotypní zážitek.

Pár dobrých momentů je přítomno, například věci z poslední desky "Unbreakable" jsou zahrány hutně a tvrdě a příjemné je zklidnění v pomalejší písni "Holiday". Slušný dokument a nevýrazný koncert určují nakonec hodnocení jemně nad průměr. Jako plus si můžeme přičíst velmi pěkné balení disku a nakažlivý herní entuziasmus bubeníka Jamese Kottaka.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY