Velmi chutný mix z několika druhů ovoce

27.08.2005 05:00 - Lukáš Franz | foto: facebook interpreta

Na české scéně se nám objevila kapela, jejíž sound je provoněný dálkami, sluncem, pohodou a hlavně kvalitou. United Flavour nám svým eponymním EPdokazují, že jsou partou opravdu skvělých hudebníků. Míchají neodolatelný koktejl z r'n'b, hip hopu, latina, dubu, reggae a dancehallu. Stačí jednou ochutnat a mají vás.
8/10

United Flavour - United Flavour EP

Skladby: Intro, Take A Look, Lorenzo & Katalina, Sad Life, Revolution, Nevermind, Never Give Up, Su Perfecto Chico
Celkový čas: 31:10
Škatulkáři. Homo sapiens sapiens škatulkaris. Druh, jenž se má v dnešní době dost mizerně. Na hudební scéně vzniká stále větší množství projektů, které si berou deset deka toho, dvacet deka toho a půlku šišky tamtoho, a když dojde na jejich přesné zařazení, jste takřka bezradní. Jedněmi z takových těžce definovatelných hudebníků je i pražská formace United Flavour. Při jejich poslechu nasáváte rhythm & blues, reggae, latino, hip hop, dub nebo dancehall. A že je to nasávání zatraceně příjemné. V United Flavour, což je kapela, která vznikla z reggae bandu Hermakuti, najdete chlápka z Pobřeží slonoviny, Španělku, Španěla, Slováka a Čecha. Plus s nimi často koncertuje rapper ze Zambie. Tohle složení dává jejich hudbě takové zvláštní aroma míst, kde sedíte pod slaměným slunečníkem, koukáte na západ slunce a usrkáváte mojito.

Demo otevírá "Intro", které by skvěle zapadlo do desperádovských reálií. Šumící moře. Španěla. Tuze dobré. Už po jednom poslechu vám bude jasné, proč United Flavour tak často spolupracují s rapperem Henrym D. Spojení sametového vokálu španělské zpěvačky Carmen (což je jen tak mimochodem studovaná novinářka) a nekompromisního projevu Henryho D dělá z každé jejich společné skladby zážitek. Třeba taková "Nevermind". Mlask! Osobně však za nejsilnější tracky považuji dvojici "Sad Life" a "Revolution", v nichž je Carmen sama za sebe. "Sad Life" je překrásná, lehce taneční skladba (bráním se pojmu "ploužáček") s klávesovým pozadím a "Revolution" jasný koncertní trumf United Flavour typu "Všeci ruky hore!".

Ač kytarovkář, už teď bez okolků přiznávám, že si debutovou desku United Flavour seženu. Česká kapela s vůní zahraničí. Kdybych s jejich bookingovou agenturou nekomunikoval v češtině, tak bych si myslel, že United Flavour snad ani nejsou od nás. A to je sakra velká pochvala. Trochu mě mrzí, že se na něj nedostala skladba "Breaking & Entring", kterou můžete stáhnout z jejich sekce na webu bookingové agentury. Mohla se vytrejdovat za "Lorenzo & Katalina", již bych moc nepostrádal. K posledním písmenkům mi hraje poslední položka tracklistu - "Su Perfecto Chico" - a já si nemůžu pomoct a musím se hýbat. Snad nevypadám komicky.

EP k recenzi poskytla kapela United Flavour.

EP: United Flavour - United Flavour EP
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: 31:10
Skladby: Intro, Take A Look, Lorenzo & Katalina, Sad Life, Revolution, Nevermind, Never Give Up, Su Perfecto Chico


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY