Pivní kumštýři zpátky na scéně

28.07.2005 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Stálice českého punk-rocku Tři sestry oslavily kulaté jubileum deskou "Na eXX". Skupina se na ní ponořila do pivem nasáklých vod, v nichž si tak pěkně lebedí ona i její fandové. Těžko se dalo čekat něco jiného. Lou Fanánek Hagen a jeho parta přichystali album, které neurazí. Pokud jste příznivec.
6/10

Tři sestry - Na eXX

Skladby: Alkohol je, Montér údržbář, Čaroděj ze země koz, Pumpa, Dědeček hrdina, Nejlepší rasa psa, Den otců, Zánět, Tchýně z Bechyně, A to je pravda, Od 10 k 5, U staré @ pošty, Vosa, Expres do Bohnic, Magický večer, Silvestr, Ahoj! Part One, Ahoj! Part dvě

Autor je redaktorem iDNES.

Celkový čas: 40:48
Vydavatel: EMI
S touhle deskou byl boj. Nějak jsem nevěděl, kudy do ní, páč Tři sestry jsou z těch kapel, ke kterým mám dosti neujasněný postoj. Ano, v mládí jsem pořád dokola sjížděl s kámošema "25:01", kdejaké Fanánkovy popěvky mi dodnes utkvěly v paměti, ale když si teď pouštím jejich desky, až příliš z toho promlouvá amatérství, vulgárnost, někdy až stupidita. A současně s tím geniální záblesky textové ekvilibristiky. Je to holt těžké, nemůžu říct, že je mám rád, ani to, že je rád nemám. Novinka "Na eXX" to asi nezmění, protože nového mnoho nepřináší a spokojeně si pokračuje v tom, co udělalo třeba "Lihovou školu umění". Nějaké náznaky posunu tam jsou, ale znáte to - u Tří sester nikdy nešlo o umění, ale spíš o to pivo a zábavu. A v tom jsou, to je třeba jim přiznat, docela dobří.

Předností Tří sester nikdy nebyly dech beroucí pasáže, složitě koncipovaná alba a vrstevnatá produkce. Naopak to byla takřka primitivní hospodská punk-rocková odrhovačka, co je proslavilo. Jako čert kopyta se toho drží i v "Na eXX", ačkoli podobně jako na minulé desce nebo i na "Do Evropy nechceme" je cítit, že z někdejších neumětelů a opilých rádobymuzikantů se stali spolehliví řemeslníci. Nejlépe to dokládá singl "Pumpa", který přesně odpovídá mustru z minulosti - natočí se jedna popová pecka, která je o dost jiná než zbytek alba, a z té se udělá (pokud možno úspěšný) singl. Těch potenciálních hitů je ale na novince o něco více, Tři sestry si daly tak nějak záležet, takže monotónní punkový rytmus ozvláštňují melodiemi, které jsou výraznější, než u nich bývalo zvykem. Jestliže se skupina dříve soustředila především na chorálové popěvky, které by si s ní mohli lidé pokřikovat, tentokrát se pokusila je doplnit i nějakým tím nápadem. Povedlo se to v písních "A to je pravda", "Nejlepší rasa psa" nebo "Montér údržbář". Spolehlivým majákem zůstávají Fanánkovy texty, jež sice z dobré třetiny sklouzávají k poplatné expresivitě a zbytečné obhroublosti, ale tak to bylo, je a bude. A plebs to má rád.

Pokud by člověk kladl na produkci Tří sester stejná měřítka, jaká se uplatňují u R.E.M., Coldplay, Depeche Mode, Kryštof či kdovíkoho ještě, těžko by z toho mohlo vylézt lepší hodnocení než 3/10. Banda pivních věrozvěstů by se potom skutečně mohla opřít jen o slušné texty a občas zajímavý melodický nápad. Bylo by ale pokrytectvím je takhle zazdít. V rámci sesterské diskografie je "Na eXX" minimálně po hudební stránce nadprůměr, veršotepecky standard. Co jiného od nich očekávat? Ať vydají cokoli, vždycky se to bude prodávat a fanoušci na to budou hopsat. Takže s výhradami jim dávám šest z deseti.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY