Čechomor ve slipech

10.07.2005 12:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Určitě jste již slyšeli výraz kočkopes. Toto slovo mne při poslechu výběrového alba "To nejlepší" od Čechomoru napadlo nesčetněkrát. Deska, vycházející současně s novým řadovým albem "Co sa stalo nové", je divným kouskem. Kočkopes.
4/10

Čechomor - To nejlepší

Skladby: Proměny, Slunéčko, Mezi horami, Větříček, Koníčky, Včelín, Hruška, Rehradice, Až já půjdu, povandruju, Gorale, Na Vsetíně, Svatba, Súsedovi koně, Pivničková, Šimbolice, Voják, Trakač, Vyšly ryby, Sedem nocí, Velické zvony
Celkový čas: 71:59
Vydavatel: Universal
Pamatujete si na skvělou scénku z filmu "Rok ďábla", kdy Čechomoři diskutují o tom, zda je Jarek Nohavica slipař nebo trenkař? Pokud vyjdeme z teze vyslovené později, tuším, Karlem Holasem, že písničkář formátu Nohavici musí být trenkař, pak počin pod názvem "To nejlepší" (čili mělo by se jednat o nejlepší písně Čechomoru) je slipařina non plus ultra. Výběrovka to je, to ano, ale provedená otřesným způsobem a v tomto ohledu je i zcela zbytečná. Proč?

Čechomor ve stejném čase vydává novou studiovou desku "Co sa stalo nové" (naše oslavná recenze je zde a méně oslavná makrorecenze tady) a o albu "To nejlepší" se ani nezmiňuje v diskografii na svých oficiálních stránkách. Nová řadovka vychází u Sony BMG, kompilace je ze stáje Universal, tímto je řečeno vše. "To nejlepší" je trucpodnik sloužící k vytěžení maxima z bývalé firemní akvizice.

Deska "Proměny" měla být výjimečnou specialitou, zvláštním projektem s orchestrem a Jazem Colemanem. Přinesla Čechomoru obrovský úspěch, jenž se podařilo zúročit i velkým turné, živým albem a také DVD. Nyní se vydavatelství snaží vytěžit z "Proměn" ještě více vydáním hybridu v podobě výběrového alba, na němž je až osm skladeb z "Proměn" a stejný počet z běžné řadové desky pod názvem "Čechomor" z roku 2000. Dvacítku položek doplňují čtyři živé nahrávky z "Čechomor Live" a "Proměny Tour 2003"! První dvě alba ("Dověcnosti" a "Mezi horami", jež mimochodem později vyšla i ve společném balení jako dvojité CD) jsou zde zcela opomenuta.

O samotné hudbě Čechomoru, který existuje již od roku 1988, se v této recenzi moc nedočtete, což? Je mi líto, ale o hudbě toto CD moc není. Je to sice v digipacku (s minimem informací, bez textů a bez fotek) zabalený kotouček, ale především je to produkt pro byznys. Ať už se díváme na přetváření a interpretaci lidové hudby Čechomorem jakkoliv, takovou "Best Of" bych nepřál nikomu. Nic nového a spousta toho chybí. Škoda slov.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY