Neuchopitelná country moderna Smog jede do Prahy

26.06.2005 14:52 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Smog N
© facebook interpreta
V pátek 1. července vystoupí v pražském klubu Palác Akropolis netradiční projekt Smog, za nímž stojí všeuměl Bill Callahan. V žižkovském prostředí ho samozřejmě doplní kapela a zahraní písně mimo jiné z poslední desky "A River Ain't Too Much To Love".

Už dvanácté album, které devětatřicetiletý Bill Callahan vyprodukoval pod hlavičkou Smog, je na hony vzdálené rozvrzanému lo-fi z jeho alb typu "Forgotten Foundation" ze začátku 90. let stejně jako indie-folk-rocku jeho nejaplaudovanějšího opusu "Knock Knock" z konce tisíciletí nebo slowcore na desce "Rain On Lens". Devět nových písniček, které vyšly koncem května na albu "A River Ain't Too Much To Love", by mohlo na první poslech zapadnout do zavádějící škatulky folk & country. Ale pozor: k tomuhle country patří přívlastek alternativní.

Poslechněte si jízlivé, dojemné, kruté, poetické i egomaniakální texty, nezúčastněně deklamované Callahanovým barytonem, a soustřeďte se na vesměs decentní hudební doprovod, na kterém se podíleli například bubeník Jim White (člen Dirty Three, hrál s Ninou Nastasiou, Nickem Cavem a Cat Power) nebo nadaná harfenistka, pianistka a současná Callahanova múza Joanna Newsom. Tohle album je záležitostí zásadního významu pro příznivce alternativy, kteří netrpí žánrovými předsudky. Živá verze nezvykle otevřeného, osobního alba "A River Ain't Too Much To Love" doplněná o to nejlepší z jeho víc než patnáctileté kariéry v podání kapely, kterou vedle Callahana tvoří Jim White za bicími, Colleen Burke na basu a Jason Dezember na kytaru, vás přesvědčí o tom, že osobní setkání se Smog je událost, na kterou nezapomenete.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY