System Of A Down v Berlíně očima Gaia Mesiah

26.06.2005 10:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Američtí System Of A Down se Česku sveřepě vyhýbají. Hráli tady sice na počátku hvězdné kariéry před Ozzym Osbournem, ale pak už ani ťuk. Fanoušci za nimi proto musí jezdit do zahraničí. My jsme šli ještě dál a domluvili se se skupinou Gaia Mesiah, že pro musicserver popíše vystoupení SOAD v Berlíně.
Gaia Mesiah
© facebook interpreta
Gaia Mesiah vstoupili se svou deskou "Ocean" na český trh velmi energicky. Debutovali poměrně vysoko v žebříčku IFPI a vůbec pronikli na všechna pro prodej důležitá místa, jež jsou skupinám z rockového podhoubí uzavřena. Také jejich vstup na stránky musicserveru nelze označit za skromný. Když jsme totiž dojednávali poslední detaily kolem rozhovoru, přišla ve středu 22. června od bubenice Mishy Cortéz esemeska, že kapela si to právě štráduje na koncert System Of A Down v Berlíně a abych prý záviděl. Americké maníky by jistě rádi viděli také mnozí čtenáři musicserveru, ale nějak se je stále nedaří dovézt do Česka. A proto jsme se domluvili, že Misha sepíše reportáž o tom, co ji v německé metropoli potkalo a jak na ni show SOAD, kteří nedávno vydali fantastické album "Mezmerize", působila.

SOAD - Koncert, na kterém nebyly děti

System Of A Down live small b
© www.systemofadown.com
Josh (baskytarista skupina - pozn. red.) zařídil lupeny na System Of A Down (SOAD) busem s Ozzy a Potkan do Berlína. Vyhlášená rocková cestovní kancelář se vydala na cestu s míň než zpola obsazeným vozem, takže luxus. V prvním supermarketu za hranicema si Ozzy a jeho kámoš Labužník zaskočili nakoupit plný igelitky dobrého kvasnicového piva, zapomněli ale přepočítat pasažéry, a výprava zaznamenala první ztráty - dva natěšené fanoušky SOAD jsme nechali v německým obchoďáku. Přišlo se na to tak pozdě, že Ozzy, vedoucí zájezdu, řekl: "Je to krutý, ale vracet se nemůžeme." Všichni se smáli. Od té chvíle jsme byli kámoši, celej autobus se nemohl dočkat koncertu a všichni probírali jen a jen hudbu. Až do Berlína k hale Treptow. Šli jsme společně. Celým městem se odevšad valili hustý lidi do berlínské arény a domácí byli v jasné převaze. Ubalili jsme si jednoho, dokud hrála předkapela, pak jsme se rozdělili a každej do toho šel sám.

System Of A Down live small a
© www.systemofadown.com
Jak se lidi hromadili, začal se vytvářet kotel. Začaly vlny, dav byl před samovznícením. Skanduje se "Sy!-Stem! Sy!-Stem! Sy!-Stem!" Všichni se potí, všude je němčina a fanatický partičky, už to nejde vydržet, prohlížím si své sousedy a zvažuji jejich nebezpečnost. První velká vlna nás napřela na hrazení, ale jak říká Ozzy, vracet se nelze. Sundávám náušnice. Jako solitér nemám šanci, takže jsem uzavřela okamžité spojenectví s Němcem, co stál za mnou a byl taky sám. Mrkli jsme na sebe a začalo PEKLO. S prvním úderem se rozsvítily všechny světla. Celej dav se naráz zbláznil, jako by do podlahy pustili elektriku. Každej si to rozdával s každým kromě svýho spojence. A to bylo také naposledy, co jsem viděla ty dvě Němky s kabelkama, co stály přede mnou.

System Of A Down live small c
© www.systemofadown.com
Vydržela jsem dvě kola v nejhustším kotli a bez toho kluka, co mi kryl záda, by se mnou byl amen. Tímto mu tedy děkuji. Němci jsou rychlí, znali všechny pecky, znali slova. A ta jejich vášeň pro davovou psychózu, touha po neosobním spojenectví, skandování, řev a pot; všechno bylo mokrý. Kdyby nezačali hrát, tak se tam ty lidi pozabíjej. Někdy se nešlo nadechnout skoro celej refrén a dlouhý předehry nám zachraňovaly život. Vůbec jsem nestíhala sledovat kapelu, bylo to brutální. Šel z nich strach. Bylo tam tolik lidí, všechno to byl jedinej kotel. Nešlo nikam utýct. A tuhle nelítostnou BIOMAŠINU celou ovládli hoši ze SOAD bez zaváhání a nepustili nás ze spárů jinak než úplně vyždímaný. Strašlivě nám to nandali.

Čtenáře zdraví Gaia Mesiah.

System Of A Down, Arena Treptow, Berlín, Německo, 22.6.2005


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY