Nivea se namaže a jede

22.06.2005 05:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Tři roky od vydání eponymního debutu se vrací Nivea s novinkou "Complicated". A deska je to opravdu komplikovaná. R'n'b, co není na první poslech. R'n'b ve všech svých podobách. R'n'b produkované R Kellym, Lil Jonem nebo TheDREAM. R'n'b zpívané pěknou (jak jinak?) babou. R'n'b, které se zkrátka dobře poslouchá.
7/10

Nivea - Complicated

Skladby: Rain (Interlude), Complicated, Okay featuring Lil Jon and YoungBloodZ, Parking Lot, Fulton County Correctional Call (Interlude), I Can't Mess With You featuring TheDREAM, Breathe (Let It Go), Quickie featuring Rasheeda, Indian Dance, No More, Gangsta Girl featuring R. Kelly, Okay Remix (Red-Cup Version) introducing TheDREAM, So Far, It's All Good
Celkový čas: 48:55
Vydavatel: Sony BMG
Tohle pravděpodobně nikdy neskončí. Taneční scéna se tak dlouho bude považovat za mrtvou, až skutečně zemře a postupně ji budou následovat další hudební styly. Nakonec zůstanou jen dva: rock a rhythm'n'blues. Přežijí nás všechny. Houfně se na tom pracuje už teď, škatulky s nápisy obou stylů se každým týdnem plní novými a nejlepšími. Do té druhé krabice teď šoupli další krásnou černou holku. Jmenuje se Nivea a do té škatule ji hodili kvůli její novince "Complicated". Komplikovaná, to teda ta deska rozhodně je. Dokazuje totiž, že rozhodně není "árenbí" jako "árenbí".

Rhythm'n'blues se vyvíjí tak rychle, že to, co bylo před pěti lety, je už pro pamětníky. Někdy v té době se Nivea objevila v Mystikalově skladbě "Danger". Ze skladby se stal hit a Nivea přestala být tou holkou odvedle. Natočila album "Nivea" a zařadila se mezi hvězdy urban music. A teď se vrací. Novinka "Complicated" je typickým výlupkem zmíněného žánru a ukazuje ho ve všech jeho podobách. Už ta rozdílnost mezi titulní a pilotní skladbou! "Complicated" je balada, "Okay", na kterou upozorňuje samolepka na krabičce jako na "ladies' anthem", je díky spolupráci s Lil Jonem stylovou crunkovou záležitostí udělanou přesně podle aktuálního mustru: špinavý beat, uřvaný rap, minimalistická melodická linka a do kontrastu jemný vokální part. Jo a tahle píseň je na albu ještě jednou. V remixu. V podstatě jde ale regulérně o další skladbu, protože kromě změny tempa, o které se postaral TheDREAM, přináší i jinou melodii.

Na řadě jsou další větve r'n'b: Klasiku, tedy houpavý a zároveň sekaný rytmus a spoustu vokálů, představuje třeba "No More", "Parking Lot", "I Can't Mess With You" nebo "Breathe (Let It Go)". Exkurzí do hip hopu (i když je tam pořád víc toho r'n'b) je "Quickie", mikrovýletem do jazzu zase "So Far", duety reprezentuje zvláštní záležitost s R Kellym. Zvláštní proto, že Kelly v ní odříká první sloku, a pak už se do konce písně neozve.

V té povodni árenbíčka, která z Ameriky do Evropy naplavuje každý měsíc novou várku hvězd, se perly hledají těžko. Navíc to vypadá, že tenle styl (i přes tu povodeň) dělají v celých Státech jen asi čtyři lidi. Jo, řeč je o produkci. V tomhle stylu hraje první housle producent. Tady jich je pěkná řádka: TheDREAM, Lil Jon, R Kelly. Album "Complicated" ale i přesto drží pohromadě, je pestré a příjemně se poslouchá. A dokazuje, že r'n'b není jen jedno. Na druhou stranu tomu chybí víc zaručených hitovek a nějaká jasná rozpoznatelnost. Třeba charakteristický hlas, zkrátka... Jak to bylo s těmi perlami?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY