Návyková? To sotva...

03.06.2005 05:00 - Lukáš Franz | foto: facebook interpreta

Pop-rockoví teenageři z Laviny vypustili do světa svou druhou desku. Oproti eponymnímu debutu má nové album poetičtější název - "Návyková". Podařilo se jim udržet laťku ve stejné výši, kam si ji prvním albem nasadili? Naservírovali nám pětačtyřicet minut autorských písní, které nás mají přesvědčit, že ano.
5/10

Lavina - Návyková

Skladby: Divná hra, Oceán, Emoce, Na cestách, Pocity v nás dvou, Dál to nejde, Definice hříchu, Beebop, Bylo by nebylo, Dostanou tě, když nebudeš mít..., Tajemná kráska, Pýcha, Projednou
Celkový čas: 45:02
Vydavatel: Sony BMG
Pop-rock. Chinaski. Lucie. Nejčastější slova používaná před třemi lety v souvislosti s debutovou deskou skupiny Lavina. Pětičlenná formace s věkovým průměrem kolem patnácti let tehdy vtrhla na českou hudební scénu a začala sbírat vavříny. Jeden získala i v recenzi na musicserveru. Mluvilo se o nich jako o nesporných talentech, byli předhazováni dramaturgům českých rádií, bodovali ve veřejnoprávní "Medúze" i komerčním "Esu". Mladí zpěváci dokonce podepisovali i obnažená ňadra svých fanynek. Kniha koncertů se jim začala plnit. Byli prostě populární. Jenže tři roky jsou tři roky, a tak je už nejvyšší čas, aby nám čtyři kluci a jedna slečna ukázali, kam se za tu dobu pohnuli. Na novinkové album "Návyková" vybrali třináct autorských písní (žádná coververze jako minule se nekoná), které by nás měly o vývoji správným směrem přesvědčit.

"Návykovou" jsem slyšel tak šestkrát a popravdě řečeno, už mě nebaví. Pokud jste čekali, že se skupina zbavila soundu svých slavnějších kolegů, tak to byla trefa vedle. Jazýček vah se jen trochu vychýlil na stranu Malátného party. Takže nová Lavina zní spíš jako Chinaski než Lucie. Pokud se jedná o mne, tak to rozhodně neberu jako plus. Nebral bych ho, ani kdyby vyhrála Lucie. Jsem radikální? Možná. Chvíli jsem uvažoval o tom, že je chyba ve mně. Z písniček o lásce a životě "lavinového" typu jsem už vyrostl a o pop-rocku mám poněkud jinou představu.

Na můj vkus je na "Návykové" příliš mnoho nevýrazných písniček. Pop-rock v rukou mladých lidí by měl být živelný, kytaristi si podle všeho se svým nástrojem rozumějí víc než dobře, tak proč toho nevyužít? V několika skladbách se objeví náznak něčeho, co by se mohlo vyvinout v opravdu cool věc, ale se stejnou rychlostí, s jakou se TO objeví, TO také zmizí. Ale jednu věc Lavině upřít nemůžu - jsou talentovaní. Zpívá jim to, svoje nástroje ovládají na jedničku, určitě před sebou mají světlou budoucnost. Stačí trochu změnit repertoár.

Mezi nejpodařenější kousky desky počítám trojici "Emoce", "Pocity v nás dvou" a "Pýcha". "Emoce" jsou kytarově nejzajímavější a mají určitý drive. "Pocity v nás dvou" mají typický Lucie-sound a vlastně vůbec mi připomínají jeden jejich hit ("Mlčíš a svět je fany záhadou..."). A "Pýcha", ta se zkrátka povedla. Pěkná balada. Zbytek mi přijde takový nemastný neslaný. "Návyková" mohla být mnohem lepší deskou, možná doplatila na nešťastný výběr skladeb. Po zakoupení CD se vám totiž otevře bonusová sekce na oficiálních stránkách Laviny, kde si můžete stáhnout další tři tracky. Kupodivu dva jsou lepší než cokoliv na desce. Teď jen můžeme spekulovat, zda se nešláplo vedle víckrát. Každopádně tohle byla šance, jak nám vytřít zrak, ale Lavina to zkrátka "prokoučovala".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY