Další otočka okolo slunce

08.04.2005 11:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Ať už je máte rádi, nebo ne, R.E.M. právě završují tok reedic svých alb u vydavatelství Warner Music. Druhým kouskem, na který jsme se zevrubně podívali, byla zatím stále aktuální nahrávka "Around The Sun", které v tomto vydání prosekává cestu éterem singl "Electron Blue". Ani tentokrát nechybí dobře udělaný DVD Audio disk.
8/10

R.E.M. - Around The Sun

Skladby: CD + DVD - Leaving New York, Electron Blue, The Outsiders (feat. Q-Tip), Make It All Ok, Final Straw, I Wanted To Be Wrong, Wanderlast, Boy In The Well, Aftermath, High Speed Train, The Worst Joke Ever, The Ascent Of Man, Around The Sun / DVD bonusy - Leaving New York (video), Aftermath (video), Leaving New York (live), Imitation Of Live (live), She Just Wants To Be (live), Walk Unafraid (live), rozhovor, texty písní, diskografie, fotogalerie
Celkový čas: 55:23
Vydavatel: Warner Music
Zatím poslední deska R.E.M. způsobila snad největší rozruch a rozptyl spektra názorů, které Michael Stipe, Mike Mills a Peter Buck s největší pravděpodobností hned tak nezapomenou. Možná je jim to ale jedno, čert ví. Jedna grupa fandů je do nebes vychvaluje a ta druhá prohlašuje, že u téhle desky si ukoušete nehty nudou. Pravda je možná někde uprostřed, možná někde zcela jinde. Tento rozptyl je koneckonců znát i v naší hromadné recenzi. Co tedy všem, kteří R.E.M. ještě nešoupli do starého železa, může nabídnout rozšířená reedice tohoto rozporuplného počinu s nádherným a duchapřítomným názvem "Around The Sun"? O tom jsou následující řádky.

Fanoušky opět čeká úhledný digipack, v kterém je klasické vydání desky "Around The Sun" v nepozměněné úpravě a bonusové DVD Audio. To v několika zvukových formátech (kromě DTS Surround, Dolby 5.1 Surround a Dolby 2.0 Stereo také DVD Audio Advanced Resolution Suround & Stereo) nabídne možnost si toto dílko vyslechnout ve vynikajícím mixu. Ten vznikl pod producentským dohledem Elliota Scheinera. V DTS se "Around The Sun" dočkalo výtečného propracování, každý nástroj má své pevné místo a Michaelův hlas nad tím vším skvostně a naléhavě proplouvá prostorem. K vrcholům rozhodně patří třetí singl "Electron Blue". Ten v pelmelu elektroniky a akustiky vyznívá úchvatně. Neméně povedeně okolo vašich uší cválá "Final Straw" plná několika strunných nástrojů. "High Speed Train" brnkne psychedelickou náladou a "Make It All Okay", "Boy In The Well", "The Worst Joke Ever" nebo titulní "Around The Sun" vás pohltí vydařenou prostorovou akustikou, kde se nic zbytečně o sebe nebije. Mezi bonusy jsou k nalezení i texty k písním. Škoda, že se neobjevuje možnost si je spustit jako titulky, ale to je spíše taková kosmetika.

Výbava bonusy je oproti "In Time: The Best Of R.E.M. 1988 - 2003" v mnohem lepší podobě. Kromě videoklipů k singlům "Leaving New York" a "Aftermath" naleznete několik živých záznamů a krátký pětiminutový rozhovor o vzniku "Around The Sun". Klip na "Aftermath" velmi pobaví, protože vznikal klasickým klíčováním obrazu, které slavilo úspěchy v letech hodně dávných, a dále nabízí několikero londýnských scenérií nebo Petera Bucka bloudícího v noční košili. Oba klipy je možné zvukově vyslechnout v DD5.1 a DD2.0, ale proč tu není i DTS, to je záhadou. Další věcí k dobru jsou koncertní záznamy písní "Leaving New York" a "Imitation Of Life" ve spíše klubovém prostředí St. James Church a "She Just Wants To Be" a "Walk Unafraid" známé fanouškům z DVD "Perfect Square". Oba živé záznamy mají velký kix: Stejně jako u klipů by měly být dva zvukové formáty, ale pod každou volbou naleznete jen DD2.0 - je otázkou, jestli to je záměr, nebo výrobní chyba nějaké série.

Pohlédnuto na reedici "Around The Sun" ze všech úhlů, je lépe provedena než "In Time", dobrý dojem ale kazí ona nepodařená volba zvuku u živáků. "Around The Sun" jako deska samotná se mi líbí a na svém hodnocení bych nic neměnil. Rád se k ní budu vracet. U reedice přeci jen trošku polevím, snad ta chyba není záměrem, to by mě fakt naštvalo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY