První letošní várka rádiových hitů je na světě

31.03.2005 05:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Vydavatelství EMI zásobuje posluchačskou obec výběry českých superhitů sporadicky. První kompilace s názvem "CZ Superhity" se na pultech obchodů s hudebními nosiči objevila sice už v roce 2002, jejich celkový počet by ale člověk spočítal na prstech jedné ruky. Vypadá to však, že s příchodem "CZ Superhity 2005/1" se blýská na lepší časy. Nebo na horší? Záleží na úhlu pohledu.
5/10

Různí - CZ Superhity 2005/1

Skladby: Dan Bárta - On My Head, Sámer Issa - Busted, Daniel Landa - Protest song, Aneta Langerová - Hříšná těla, křídla motýlí, Chinaski - Láska a jiná násilí, Julian Záhorovský - Nastartuj raketu, Lucie Bílá - Opary, Petr Muk - Oh L'amour, NEO - Slib co nikdo neřekl, Šárka Vaňková - Lásku dávej, No Name - Hľadám, Support Lesbiens - Cliché, Miro Žbirka - Follow Me, Tomáš Savka - Motel Na konci světa, Team - Nemám čo stratit, Anna K - Noc na zemi, Ready Kirken - Poslední dobou, Jana Kirschner - Na čiernom koni, Maya - Na střechách, Petr Fiala - Na escalátorech, Mig 21 - Pop Pop Pop, Horkýže Slíže - Baby
Celkový čas: 77:28
Vydavatel: EMI
Kompilace "CZ Superhity 2005/1" je prvním letošním přírůstkem do sbírky českých a slovenských rádiových hitů. Napsat na ni objektivní recenzi vlastně nejde. Podívejte se jednoduše na tracklist - pokud jste všechny písně už někde slyšeli a pokud se vám líbí a chtěli byste je mít doma, neváhejte ani minutu a utíkejte do nejbližšího obchodu s hudebními nosiči. Pokud ani jednu z výše uvedených podmínek nesplňujete, "CZ Superhity 2005/1" zkrátka nejsou pro vás. Pro následující řádky počítejte s tím, že autor recenze spadá z většiny do druhé kategorie, což ovlivňuje jeho pohled na věc.

Tedy ne že bych se nesnažil podívat se na kompilaci bez předsudků - startovala u mě s výchozím hodnocením 10/10. Jsou ale věci, za které se bod strhnout musí. Začněme obalem: logo CZ připomínající samolepky na automobily je sice originální a poměrně vtipné, jako celek ale obal působí přeplácaně a tím i lacině, čímž si vykoledoval první srážku.

Pomalu přejděme k samotnému výběru písní. Hrubou chybou následovanou nekompromisní ztrátou dalšího bodu je píseň Anety Langerové uvedená v tracklistu pouze jako "Křídla motýlí". Pro žádnou kompilační řadu by neměl být problém uvádět písně tak, jak se skutečně jmenují, i kdyby byl jejich název sebedelší. Kompilace hrdě nese letopočet 2005, z dvaadvaceti písní jsou však jen tři z tohoto roku. Vzhledem k tomu, že jde o výběr označený číslem jedna, můžeme uplatnit jisté bilanční alibi, za tři písně z roku 2003(!) už ale následuje srážka. Kompilace také stejně hrdě nese označení CZ. Co na ní potom dělají No Name, Miro Žbirka nebo Team? Dvanáct let je dost dlouhá doba na to, abychom se smířili s tím, že Slovensko je samostatnou republikou, a má tak právo na svou kompilační řadu. Bod dolů.

Už jsem naznačil, že jde v podstatě o kompilaci písní, které posluchači dříve či později uslyší v rozhlasu (přesněji už je nějaký ten pátek slýchávají). Žánrovou kompaktnost tedy nehledejte, byť se sestavovateli nedá upřít jistý cit pro dramaturgii (ať už v podobě žánrových skupinek, nebo v podobě úsměvné trojice Kirschner - Maya - Fiala s písněmi, které jsou vždy "na" něčem). Podívám-li se na "CZ Superhity" jako na výběr reprezentující to nejlepší z české hudební tvorby, zvedá se mi žaludek. Je to věc osobního vkusu, i já jsem vedle hudebních alergenů našel písně, které mi přinejmenším nevadí, přesto je srážka dalšího bodu pro kompilaci nevyhnutelná.

"CZ Superhity 2005/1" tak končí se skórem pět z deseti a filozofickou úvahou na téma smyslu podobných kompilací. Pokud byste sami hodnotili lépe a úvahu máte již dávno vyřešenou s pozitivním výsledkem (nebo jste ji ani nikdy neřešili), neberte předchozí řádky jako bernou minci. Běžte, cédéčko si kupte, mějte ho rádi a těšte se na další díly, které, soudě podle označení 1, budou letos jistě následovat.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY