Líní? Ale kdepak - pilní jako včelky!

27.01.2005 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Zatímco některým českým hvězdám stačí na své první DVD naskládat pár videoklipů v otřesné obrazové a zvukové kvalitě, Monkey Business na zveřejnění té spousty materiálu potřebovali hned čtveřici dévédéček. "Lazy Youth Old Beggars" sice není dokonalé, přesto je však napěchováno takovou spoustou věcí a nápadů, že si za něj MBs zaslouží potlesk ve stoje.
9/10

Monkey Business - Lazy Youth Old Beggars

Celkový čas: cca 5,5 hod. DVD video + cca 3,5 hod. DVD audio
Vydavatel: Sony BMG
Na Romana Holého a všechny jeho kapely či projekty můžete mít jakýkoli názor, ale těžko mu kdokoli může upřít jednu věc - on se prostě snaží. To, co by jiné ani nenapadlo jako nemožné, je pro něho samozřejmé. Stejně tak i nejnovější počin Monkey Business, jímž je čtyřdiskové DVD "Lazy Youth Old Beggars", které se navíc prodává za cenu jednoho zahraničního cédéčka. I kdyby se vám hudba MBs nelíbila, před tímto je nutno pouze smeknout. Ve chvíli kdy ty největší české hvězdy jako Lucie Bílá, Petr Muk a další vydávají dévédéčka, kde najdete pouze několik klipů v prachmizerné zvukové a obrazové kvalitě, je 4DVD MBs jasným důkazem, že i v Česku může vzniknout kvalitní titul, jenž s přehledem překoná i většinu zahraniční produkce. Ale bylo by omylem předpokládat, že celá recenze bude pouze pochvalná.

Čtyři DVD logicky nabízejí nepřeberné množství materiálu, které vám zajistí zábavu na mnoho a mnoho hodin. Je vidět, že přípravě věnovala kapela hodně času, a jen těžko by vás napadlo něco, co by zde ještě mohlo být. Celým kompletem se nese specifický humor, jenž však místy začíná být na obtíž. O tom však dále... Kdyby si snad někdo chtěl "Lazy Youth Old Beggars" přepálit, kapela mu radost nad oloupením mladé české kapely zkazí skutečností, že si bude muset okopírova i celý booklet. Menu je totiž tvořeno dvěma dny - deštivým a slunečným, další podmenu pak obrázky z atlasu zvířecí i rostlinné říše, nikde ani slovo, co se pod obrázky brouků a kytek skrývá, to vše najdete právě až v bookletu. Výborný nápad, jen ten návod mohl být z jiného než bílého papíru, díky neustálému obracení listů, cože to sakra je ta vážka, už alespoň u mě jeví značné známky opotřebení. Dost však úvodu, přejděme k bohaté náplni tohoto DVD mastodonta.

Monkey Business - Lazy Youth Old Beggars (menu)
© facebook interpreta
Hned na počátku si odbudeme to nejslabší, pak už budu jen chválit. Největším zklamáním je pro mě bezpochyby koncert z prosince 2003. Tak nějak jsem očekával, že když MBs DVD připravují tak dlouho, zachycený koncert bude trvat dvě a půl hodiny a naperou do něj mraky písniček. Výsledek o dvanácti kouscích převážně z poslední desky a pouhé jedné hodině trvání mě nemile překvapil. V létě jsem je viděl na velkém pódiu na Colours Of Ostrava, přičemž velká plocha jim vyloženě sluší, na nasnímaném brněnském koncertě se krčí na pódiu, kde o sebe téměř zakopávají, což při natáčení také není to nejlepší. Naprosto nejhorší částí je ale práce střihače, jenž se rozhodl, že bude stříhat po jedné sekundě, tudíž do vás téměř celou hodinu buší co vteřinu, to jiný pohled kamery. Už u druhé skladby jsem radši zavřel oči a jen poslouchal, protože mi blikající obrázky málem vymlátily mozek z hlavy. Naštěstí při nádherné "Atheism Is Not A Crime" si dal i střihač cigárko, takže vynikne Matějův excelentní vokál, nerušený mixem pohledů kamer. Pochválit je třeba zvuk, jenž je kromě povedeného sterea nabízen i v čistém DTSku, které vám dá na chvíli zapomenout na blikající mozaiku. Druhý zaznamenaný koncert byl natočen pod taktovkou České televize v roce 2001 a v osmi položkách je v intencích DVD spíše dokumentárním pořadem, jak kapela vypadala a hrála v té době. Zvuk pouze ve stereu je zcela pochopitelný. Pod položkou "Sensation" najdete něco jako klip na tuto skladbu sestříhaný z různých raritních materiálů z různých koncertů či zákulisí. Důležitou součástí je pak patnáctka videoklipů, které by jiné české kapele stačily na samostatné DVD. Nechybí samozřejmě známé kousky jako "My Friends", "Save The Robots", úchylným humorem prodchnutá "Party Shit" (písničku hraje na zábavě frajer s klávesami a kytarou) či "Intercooler". Novinkami či raritami pro většinu fandů pak bude třeba playbacková verze "Love Lite" z byvšího pořadu české televize "Letadlo" (rovněž vtípek hodný MBs, když v "Letadle" se hrálo právě živě, oni dali vystoupení na playback) nebo závěrečná "Now I'm Here", škoda jen, že obrazovým doprovodem tak nádherné písničky s hlasem Ivy Bittové je hospodské popíjení kapely a spol.

Chvíle, kdy mě humor MBs začal trochu lézt na nervy, se dostavila v podobě dvojice interview. Stylizace slunného a deštivého dne dospěla tak daleko, že v prvním rozhovoru se všichni členové chválí, všechno je baví a je to prostě skvělé. Druhý rozhovor pak nabízí přesně opačný pohled, kdy se všichni nenávidí, dělají to jen pro prachy a nejradši by okamžitě skončili. Jako zábavný pořad na nedělní odpoledne je to dokonalé, jako zdroj informací prachbídné. Ocenit je ale třeba zpracování, co se týká nasvícení (světlo u veselého a tma u naštvaného interview), střihu, spousty kravin, které u toho členové dělají... K rozhovorům by se daly přiřadit i materiály o spolupracovních kapely, mj. perkusionistovi Imranu Musa Zangim, textaři Vráťovi Šlapákovi nebo režisérovi Zdeňku Suchém. Opět ne vždy čekejte nějaké relevantní informace, vrcholem je několikaminutová zpověď podvedeného Zdeňka Suchého, kdo neviděl, neuvěří. Pod položkou "Guests" najdete obrazové nebo alespoň textové informace o slavných hostech, kteří s MBs hráli, nechybí samozřejmě dlouhý dokument o návštěvě Freda Wesleyho, či záběry s minuloročního nahrávání s Glenem Hughesem, u všech pak najdete i kompletní diskografii či dokonce videoklip. V položce "Gallery" jsou shromážděny spousty promo a koncertních fotek, plakátů či obrázků ze zákulisí.

Hned dvojice dévédéček je věnována remixům a demům. První nabízí osm nových remixů od Khoiby, DJe Nea, Escona Waldese a dalších, nechybí ani radikální úprava "Intercooler" od Southpaw. Nic překvapivého se nekoná, dokonce možná vzhledem k tomu, že se jedná o cca 40 minut hudby, mohly být nové remixy vtlačeny na nějaké jiné DVD, ale asi by to nemělo tu poezii. Druhé audioDVD je pak napěchováno mnohem více. Obsahuje kompetní remixové cédéčko "Why Be In When You Ould Be Out", které původně vyšlo jako bonus limitované edice desky "Save The Robots", a hned čtyřiadvacet demonahrávek. Soustředěný poslech vyžaduje skutečně skalního fanouška, určitě je však zajímavé sledovat, jak se z dema do finální podoby proměnila třeba taková "Now I'm Here", nevšední peckou je pak Anně Geislerové věnovaná balada "Anča kočička".

I přes jisté výhrady hlavně ke koncertní části nejde nic jiného než Monkey Business za "Lazy Youth Old Beggars" chválit. Že se jedná o unikátní komplet, je vidět jen z výpisu toho, co je jeho obsahem. A výsledek? Za své peníze dostanete mnohem více, než za ně dostanete kdekoli jinde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY