Vařila myšička kašičku...

20.12.2004 19:50 - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Už během svého působení v No Doubt se Gwen Stefani zařadila mezi nejznámější osobnosti hudebního průmyslu. Teď nám představuje své debutové album "Love.Angel.Music.Baby.". Ona sama o něm moc nemluví jako o svojí sólo desce, ale spíš jako o výsledku spolupráce se skvělými lidmi. A že jich je zde opravdu požehnaně.
8/10

Gwen Stefani - Love.Angel.Music.Baby.

Skladby: What You Waiting For?, Rich Girl featuring Eve, Hollaback Girl, Cool,
Celkový čas: 52:15
Vydavatel: Universal
"What an amazing time, what a family, how did the years go by, now it's only me..." Těmito slovy nám Gwen Stefani dává jasně najevo, že éra No Doubt je pryč a ona jede sólo. Není třeba dodávat, že album "Love.Angel.Music.Baby." se od oznámení jmen těch, kteří se na něm podíleli, stalo jedním z nejočekávanějších tohoto podzimu. Ono když víte, že má přijít deska, na které se podepsali lidé jako Andre 3000, Dallas Austin, The Neptunes a k tomu všemu si na něm jen tak zarapovala Eve, dá se čekat, že nás čeká zajímavý hudební výlet. Troufnu si říct, že Gwen tímto albem nijak zvlášť nepřekvapila. Přináší pop s mnoha různými příchutěmi, hlavně R&B, sem tam je znatelný i chuťový ocas rocku, jakožto pozůstatek působení v No Doubt, a místy je to okořeněno špetkou dance music. I když je album hodně originální, myslím si, že právě tohle všichni očekávali. "Love.Angel.Music.Baby." obsahuje dvanáct nových písní a navíc jeden remix. Pojďme ho tedy ochutnat.

Jak už úvod napovídá, skladby jsou velmi různorodé. Určitě netřeba představovat úvodní "What You Waiting For?", která už stihla Gwen zajistit nominaci na Grammy. Snad bych jen dodal, že autorsky k ní přispěla paní autorka - Linda Perry, která se přičinila i v další taneční skladbě "The Real Thing", jež se na albu nachází i v pomalém remixu, který z ní tak činí příjemnou baladičku. Za zmínku stojí i "Rich Girl", v níž si zarapovala Eve a která se stane druhým singlem. Co mě ale zaujalo nejvíce, jsou písničky, kde se autorsky i producenstky činil Dallas Austin. Jsou to skladby "Cool", kterou bych tipoval na jeden z budoucích singlů, a dále svižnou "Danger Zone". Tyto dvě jsou právě těmi skladbami, kde lze vypozorovat určité rockové rudimenty. Mezi hodně povedené bych zařadil určitě pomalou "Luxurious" a "Serious", která jako by vypadla z osmdesátých let. Co mě zrovna moc nezaujalo, je spolupráce s Andre 3000. Jedná se o "Bubble Pop Electric" (zde je Andre uvedem pod pseudonymem Johnny Vulture) a "Long Way To Go", která je o něco lepší. Obě skladby tak trochu připomínají "Hey, Ya!" od OutKast.

Jednou z věcí, které rozhodně nemůžu opomenout, je skvělý booklet. Už předem jsem očekával, že na albu Gwen Stefani určitě nebude jen tak odfláknutý, a moje očekávání se zcela naplnilo. Není sice nějak extra tlustý, zato v něm najdete texty. Myslím, že nemá cenu se o něm nějak podrobněji rozepisovat, protože jeho vzhled přesně kopírují oficiální stránky Gwen. I když hlavní je samozřejmě hudba, přítomnost takto povedeného bookletu nemůže být nikdy na škodu.

"L.A.M.B." je velice chutný guláš, na němž je patrné, že ho vařili velmi zkušení kuchaři. Přestože po kulinářské stránce mám radši jídla spíše jednoduchá, zdejší kořeněnost a dochucující přísady mi docela zachutnaly. Přeci jen v dnešní době už je ve spoustě pokrmů kupa emulgátorů a dalších svinstev, na která všichni nadáváme, ale hlavní je přece to, že nám výsledný produkt chutná. Nebo snad ne?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY