Štědrý večer s Waldemarem

18.12.2004 05:00 - Michal Koch | foto: facebook interpreta

V roce 1987 natočili Matuškovi jako svoje druhé album v americké emigraci desku vánočních koled. Tisíce kilometrů od domova bez zjevné naděje, že ještě někdy budou mít možnost navštívit Půlnoční mši s příbuznými, to byla věc pochopitelná. Nad tím, co nám přináší nové vydání alba "Šťastné Vánoce" v letošním roce, se zamýšlí naše recenze.
5/10

Waldemar, Olga a Waldemar George Matuškovi - Šťastné Vánoce

Skladby: Nesem vám noviny, Zelená se louka, Vánoční ukolébavka, Vím, já kostelíček, Půjdem spolu do Betléma, Tichá noc, Jak jsi krásné Jezulátko, Chtíc, aby spal, Pásli ovce valaši, Já bych rád k Betlému, Narodil se Kristus Pán
Celkový čas: 37:09
Vydavatel: Universal
Přiznávám bez mučení, že ke sladkobolným lidským výlevům o kouzlu a atmosféře Vánoc mám jisté, poněkud cynické výhrady. Nicméně přesto mi věřte, že po přečtení krátkého průvodního slova v bookletu tohoto CD, sepsaného Matuškovic rodinou, jsem musel uznat, že naprosto chápu, proč tehdy koncem osmdesátých let v rozpálené letní Floridě nahrávali desku českých koled a dělali všechno proto, aby si ji už v říjnu toho roku (1987) mohla početná česká i slovenská emigrantská komunita v Americe koupit. Přiznávají, že prodejní úspěch této vánoční desky jim umožnil živit se i za velkou louží muzikou, ale to určitě nebylo to nejdůležitější. Otázka zní, proč tato deska, digitálně zremasterovaná tentokrát v českém studiu MusicBox, vychází nyní po sedmnácti letech znovu?

Koledy, zaranžované osobně Waldemarem Matuškou do jednoduchých, nikoho a nic neurážejících, na klávesy a akustickou kytaru hraných podob, zná každý a není mnoho důvodů vám je blíže popisovat. Že Matuška zpívá opravdu krásně, je všeobecně známo, ovšem zde je to paradoxně největší problém desky. Tedy pochopitelně není problémem Matuškův skvělý hlas, ale vedle něj bohužel vynikne to, jak druzí dva interpreti zpívat mnoho neumějí. U tehdy desetiletého syna Waldemara George je dětský hravý souboj o každičký tón (Bude falešný? Nebude falešný?) ještě roztomilý a svým způsobem ke koledám vlastně patří. Leč Matuškova choť Olinka (jak bývá familiérně na veřejnosti prezentována) skutečně nikdy neměla na víc než broukání v křoví (myšlen samozřejmě sbor podporující sólového zpěváka). Samostatný zpěv opravdu není nic pro její nevýrazný hlas a duety s Waldemarem starším jasně ukazují, že zkrátka někdo má a někdo nemá (myslím dar zlata v hrdle).

Co víc dodávat? Seznam písní na cédéčku obsažených naleznete pod recenzí a myslím, že vypoví všechno, co ještě nebylo řečeno. A odpověď na otázku, jež byla na začátku položena? Opravdu nevím, proč zrovna tohle album vyšlo znovu. A tak jej beru jako doplnění sbírky pro ty, kteří chtějí mít doma na CD opravdu vše, na čem zní Waldemarův hlas. Případně se jedná o celkem vkusnou variantu pro ty, kteří zkrátka chtějí mít doma jednu desku koled, kterou ze skříňky vytáhnou jednou do roka čtyřiadvacátého, a je jim Matuška milejší než bezejmenné dětské sbory, které okupují většinu koledových nahrávek.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY