Mír, láska a porozumění

26.11.2004 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Další letošní deskou, která je složená z coververzí, je album zpěváka jménem Keb'Mo'. Vybral si protestsongy, skladby s mírovou a protiválečnou tematikou a svou kolekci pojmenoval "Peace... Back By Popular Demand". Kytky do klopy, prsty do véčka a jdeme na to.
7/10

Keb'Mo' - Peace... Back By Popular Demand

Skladby: For What It's Worth, Wake Up Everybody, People Got To Be Free, Talk, What's Happening Brother, Times They Are A-Changin', Get Together, Someday We'll All Be Free, (What's So Funny 'Bout) Peace, Love And Understanding, Imagine
Celkový čas: 39:47
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Letošní podzim přeje deskám složeným z předělávek starších písniček. Rychle si vzpomenu na alba Joe Cockera, Roda Stewarta, k. d. lang, Toma Jonese a Joolse Hollanda nebo A Perfect Circle. Posledně jmenovaní mají dokonce společné téma výběru skladeb s interpretem, který je předmětem naší recenze a jenž se jmenuje Keb'Mo' (což je zkrácená zkomolenina jeho vlastního jména Kevin Moore). Ústředním tématem, kolem něhož se točí písně alba "Peace... Back By Popular Demand", by se dalo vyjádřit názvem jedné z nich a sice "Peace, Love And Understanding" - Mír, láska a porozumění.

Zajímavé je, že s deskou tvrdých rockerů A Perfect Circle s názvem "eMOTIVe" se překrývají až ve třech skladbách, jež jsou ovšem pojaty poněkud jiným muzikantským přístupem. Keb'Mo' pojal svůj výběr mírových a protiválečných písniček v mírném duchu. Převažují pomalé laskavé nálady, jakoby se tématu alba nechtěl zpěvák zprotivit ani jeho provedením, žádné násilí a nemístná tvrdost. Krátká stopáž alba je vyplněna deseti skladbami z šedesátých a sedmdesátých let, obal připomínající dřevoryt vtipně opakuje motiv použitý v logu woodstockého festivalu, zde na hlavě kytary sedí bílá holubice s ratolestí v zobáku.

Jak se dalo u Keba očekávat, mírně ochutil písně trochou jazzu a měkkého blues. Slavnou Dylanovu "Times They Are A-Changin'" si nechal doprovodit jen pianem a Lennonovu "Imagine" (ta v podobných kolekcích snad ani nemůže chybět) pojal též velmi pokorně a s úctou, jako by jí nechtěl ani trošku uškodit. Z těchto dvou příkladů jste možná poznali, že "Peace... Back By Popular Demand" není album pro milovníky divokých překopávek, ale velmi decentně pojatá pocta, ovšemže skvělé zahraná, nešetřící akustickými nástroji a množstvím jemných perkusí. Jakoby chtěl Mo' jen naznačit (ne vnucovat) myšlenku, že to nejdůležitější, co lidé potřebují, je hovořit jeden s druhým - textem, jenž je v bookletu jediný otištěn celý, je právě text skladby "Talk", což je jediná původní Moorova skladba doplňující zbylých devět coververzí.

Deska rozhodně není určena pro krátkodeché běhy na vrcholky hudebních hitparád a nemá žádné hitové ambice. Umělec chtěl v době plné násilí a nesmyslných válek tichým hlasem zašeptat pár slov o věcech, které vůbec nejsou samozřejmé a přitom by o ně měl usilovat každý z nás. V našich končinách jsme se svého času slov o míru přejedli tak, až nás z toho bolelo břicho i hlava, ale to není důvod teď ohrnovat nos nad písněmi o míru, lásce a porozumění. Kdo to potřebuje více po lopatě, pak řekněme "Make Love Fuck War". Keb'Mo' na to šel trochu decentněji.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY