Sean Paul v poklusu

12.11.2004 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Jamajský hitparádový přeborník Sean Paul shrnuje šílenou a hlavně extrémně úspěšnou dvouletku 2003-2004 na DVD "Duttyology". Sebral na něm nejrůznější materiál od vyloženě dokumentárního až po koncertní záznam a nový klip.
7/10

Sean Paul - Duttyology

Skladby: Bus' Da Dance, Gimme The Light, Make It Clap, Exquisite Girl, Close To Me, Feel Alright, Infiltrate Ever Blazin', No Bligh, Hot Gal Today, Deport Them, Can You Do The Work, Shake That Thing, Concrete, Punkie, I'm Still In Love With You, Like Glue, Get Busy
Celkový čas: cca 120 minut
Vydavatel: Warner Music
Sean Paul loni zažil extrémně úspěšný rok. Chrlil úspěšné singly a album "Dutty Rock" se prodávalo v obrovských nákladech po celém světě. Znovu světu, a to snad i v Čechách a na Moravě, připomněl, že na Jamajce se dělá zajímavá hudba, která je schopná občas konkurovat zavedeným interpretům z USA nebo Velké Británie. DVD "Duttyology" shrnuje hektický rok Seana Paula, představuje ho na koncertě, při natáčení klipů nebo v rozhovorech. S materiálem rozhodně nešetří, i když v tomto případě platí, že méně je někdy více.

Hlavní těžiště DVD je v záznamu z koncertu v kanadském Torontu. Sean Paul zůstává věrný svým dancehallovým kořenům a stejně jako v případě alba platí, že toastování (něco jako rap po jamajsku) mu sedí více než zpěv. Ve skoro hodinovém programu vytasí všechny hity, které ho proslavily včetně "Get Busy", "Like Glue" nebo "Gimme Light". Vrátil se ale i k předchozímu "Stage One", které jsem zatím neslyšel a k mému překvapení to rozhodně nebyly slabší skladby než zmíněné hity. Pódiová show, to je hlavně Sean Paul poskakující po pódiu v třičku s obrázkem Boba Marleye a čelenkou v jamajských barvách, který povzbuzuje publikum trochu lacinými hesly jako "Chcete další hit?". Paulovi pomáhají dva MCs, bubeník, klávesista, kytarista a samozřejmě nepostradatelné tancující holky. To je, co se týče pódiové show, asi všechno, ale od začínajícího jamajského interpreta bych asi ani víc nečekal. Skladby mají samozřejmě chaotičtější provedení než na desce, nejvíce se mi líbila "Feel Alright" s netradičními rockovými kytarami nebo "Infiltrate" z prvního alba. Paulovo skandování začne za chvíli nudit, k čemuž přispívají některé slabší skladby (příliš se nehodící balada "I'm Still In Love With You"), naštěstí koncert není příliš dlouhý. Nevzrušená pohodovost typická pro reggae se v dancehallu mění v taneční rytmičnost a u Seana Paula to není jinak. Škoda, že se mu nepodařilo Kanaďany více rozhýbat, většinu času jen postávají a kývají hlavami.

Koncert je ale jen polovina obsahu DVD. Ve zbytku vás zaplaví halda nejrůznějších dokumentů. Sean Paul na Reggae Festivalu, Sean Paul na předávání hudebních cen, Sean Paul v zákulisí, Sean Paul před a po koncertem atd. Prostě Sean Paul v neustálém pohybu. Některé si možná dramaturg DVD mohl odpustit. V rozhovorech jsou Sean Paul i většina jeho dotazovaných parťáků jednoznačně zkouření, což jaksi moc nepomáhá síle jejich myšlenek. Mimochodem, pokud jste nežili na Jamajce, asi nebudete ani zbla rozumět tomu, co Sean Paul povídá ať už v rozhovorech nebo na koncertech mezi skladbami. Naštěstí jsou na DVD i titulky, ty anglické jsou lehce cenzorované (když Sean Paul řekne "shit", titulky překládají "thing"). Místo klipů najdete filmy o natáčení klipů. Dobře, klip nakonec taky uvidíte, ale být samostatně, bylo by to podstatně lepší. Takto dopadl jen bonusový klip "Hot Gal Today".

Těžko říct, jestli Sean Paul byl nebo nebyl sezónní záležitost. Samozřejmě, mám na mysli světový trh, na Jamajce už dávno prokázal, že je stálice. Přesto bych řekl, že zahajovat DVD těžce patetickou vstupní fanfárou z Vágnerovy skladby "Also spracht Zarathustra" je možná trochu přehnané. Jeho masivní úspěch byl každopádně oživením mainstreamového popu a otevřel dveře dalším jamajským dancehallovým hudebníkům. "Duttyology" je dobrý závěr Paulovy dvouletky úspěchů, teď ale bude muset přijít s něčím novým.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY