Nejsme blbí, jsme ženatí

27.07.2004 10:20 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Český film "Pánská jízda" už nějaký čas brázdí českými kiny a stále se i přes negativní recenze drží na předních pozicích návštěvnosti. Filmu s podtitulem "správný chlapi si poraděj sami" samozřejmě neschází soundtrack, který je více než příjemnou vzpomínkou na tento film.
7/10

Různí - Pánská jízda (soundtrack)

Skladby: Michal Malátný - Nic není napořád, Motiv "Sylvie", Základ dobré kondice, Bohouš Josef - Belmondo a já, Malé nedopatření, Motiv "Alice", Hluboce se omlouvám, Matěj Homola - K začátku se vrátit zpět, Život je pes, Motiv "Párky", Náš úspěch už je blízko, Motiv "Artur", Nejsem blbej, jsem ženatej, Takhle vypadá peklo, MIG 21 - Snadné je žít, Samba v kapkách deště, Asi bych měl něco říct, Buty - Nad stádem koní, Vlasta a Věra, Dan Bárta – Živý, Michaela Poláková – Vládce něžnejch mraků, Vnucuje se myšlenka, Oskar Petr – Napiš, Lístky do kina, Lou Fanánek Hagen - Nic není napořád
Celkový čas: 53:29
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Na film "Pánská jízda" jsem nečetl snad jedinou dobrou recenzi, a možná i proto jsem se rozhodl se na něj vypravit. Musím se přiznat, že mně osobně se tato situační komedie s lehkou dávkou anglického humoru docela líbila, což může být částečně způsobeno i tím, že mám osobní zkušenost s podobnými situacemi. Dle mého názoru je "Pánská jízda" příjemným odpočinkovým filmem, který pobaví, ale faktem je, že by se více hodil do televize. Naštěstí tu nejsem proto, abych hodnotil film. Už i u českých filmů se stává pomalu nezbytnou součástí celé promotion soundtrack k danému dílku a nejinak tomu není ani u "Pánské jízdy".

Původní hudbu a tedy i část písniček k filmu složil Tomáš Polák, kterou doplňují ještě další české písničky staršího data, lehce humorný nádech celému albu dávají filmové dialogy. Desku otevírá a i uzavírá jedna z těch původních písniček - "Nic není napořád", pouze jednou ji zpívá Michal Malátný ze skupiny Chinaski a podruhé Lou Fanánek Hagen z Tří sester. Těžko říct, která verze je lepší, oni jsou totiž obě výborné, stejně jako písnička samotná, ve které sice převládá pop, ale decentně jsou v ní slyšet i prvky jazzu a dokonce i santanovské latiny. Musím napsat, že po dlouhé době se mi líbí zase nějaká česká věc. Následující "Belmondo a já", kde jsou jazzové motivy znát už zřetelněji, již sice tak dobrá není, ale nezklame. Poslední písnička složená speciálně pro tento soundtrack je "K začátku se vrátit zpět", kterou zpívá Matěj Homola, frontman skupiny Wohnout, a která není o moc málo horší než "Nic není napořád".

Dostáváme se k převzatým písničkám, které snad není nutno představovat. "Snadné je žít" od MIG 21, "Samba v kapkách deště" od Burmy Jones, "Nad stádem koní" od But a "Živý" od Dana Bárty jsou už natolik mediálně profláknuté pecky, že se asi nenajde nikdo, kdo by nevěděl, o co jde. Jedinými méně známými písničkami mohou být "Vládce něžných mraků" Michaely Polákové, která mi poměrně dost připomíná Annu K, a "Napiš" od Oskara Petra, která také patří mezi ty hodně povedené. Zkrátka a dobře, co se týče písniček, je toto album doslova našlapáno kvalitou. Instrumentální skladby s jednotlivými motivy jsou, jak už bývá zvykem, tu lepší tu horší. Za ty lepší vzpomenu snad jen na "Motiv Artura", kde s úsměvem na tváři vzpomínám na scénu, kdy katastrofa Artur přijíždí na "pomoc", a za kterým poprvé zazní výborná věta: "Nejsem blbej, jsem ženatej."

Soundtrack k "Pánské jízdě" se velice povedl a dalo by se napsat, že dokonce předstihl i film. Pokud se rozhodnete si koupit tuto desku, myslím, že zklamáni určitě nebudete. Získáte tak celkem humorně laděný výběr výborných českých písniček, které jsou doplněny o většinou poměrně příjemné instrumentálky. Zkrátka - co víc si přát.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY