Ohlédnutí za historií na DVD může být lepší desky

06.08.2004 13:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Kalifornští Black Eyed Peas s třetí deskou "Elephunk" udělali doslova díru do světa. Z alba vzešly čtyři velké rádiové hity a z kvartetu se rázem staly hvězdy na obou stranách Atlantiku. Doplňkem k nahrávce může být DVD "Behind The Bridge To Elephunk", které na klipech dokumentuje vývoj kapely.
7/10

Black Eyed Peas - Behind The Bridge To Elephunk

Skladby: Let's Get Retarded (Live), Hey Mama, Shut Up, Where Is The Love, "B.E.P. Empire", Weekends, Get Original, "Request + Line", "Fallin' Up", Joints & Jam", "Karma", "What It Is", "Head Bobs"

Autor je redaktorem iDNES.

Celkový čas: cca 85 min.
Vydavatel: Universal
Jestliže před rokem 2003 znali Black Eyed Peas výhradně milovníci hip hopu, po úspěších desky "Elephunk" a singlů z ní vybraných čtveřici spolehlivě poznávají miliony fanoušků a posluchačů. Naopak původní publikum, tradiční rapová obec, se od nich otočilo, neboť BEP se vydali na cestu komerce a popu. Ať je to, jak chce, partička si namastila kapsu a současně potěšila nesčíselné páry uší. Objeli takřka celý svět, hudební televize byly přecpané jejich klipy, všude bylo lze vidět plakáty nebo číst rozhovory. Tohle všechno vlastně dokumentuje DVD "Behind The Bridge To Elephunk", které je složeno především z videoklipů. Najdete na něm ale také několik záběrů ze zákulisí, dva koncertní songy a trochu těch fotografií a humoru. A to není málo.

Když si pustíte dévédéčko chronologicky, výtečně budete moct sledovat vývoj BEP od jejich počátků až po současnou tvář. Když vydali v roce 1998 debut "Behind The Front", ukázali Americe, že stále existují rappeři, kteří ctí starou školu a nemají potřebu všechno kolem sebe vraždit a všem nadávat. Z hudby a potažmo klipů "Fallin' Up" či "Joints & Jam" to je náramně cítit. Podobná atmosféra dýchá ze snímků z následujícího alba "Bridging The Gap", o poznání profesionálnější je ale jejich zpracování, z hip hopu BEP roku 2000 také ubylo trochu té zemitosti. Na "Elephunk" a v klipech z něj (megahity "Where Is The Love", "Hey Mama", "Shut Up") už zbylo staré dobré poctivosti skutečně jen maličko. Všechno je skvěle sestříhané, skvěle natočené, těžce mainstreamové. Když si ale člověk odpustí nějaké rýpnutí, dojde k tomu, že "Behind The Bridge To Elephunk" je v zásadě zábavný disk. Oni totiž BEP i ten komerční pop-funk z posledního alba dělají svěže a chytře, takže v kombinaci se solidně odvedenou filmařskou prací skýtá celá hlavní (klipová) sekce DVD příležitost , jak relativně vkusně strávit pětapadesát minut.

Nadstavbový materiál je také povedený. Standardní je bonus v podobě záběrů ze zákulisí výroby klipů z "Elephunk", takže se divák dozví, o čem jsou snímky k "Where Is The Love", "Shut Up" a "Hey Mama". Výtečnou lahůdkou ale je "teleshopping" "Discover Hip Hop", který kapela použila také v klipu k singlu "B.E.P. Empire". Celý je o prodeji kompaktního balíčku Discover Hip Hop Set, který je skladný, pěkný a naučí vás být prostě cool. Je to velmi vtipná parafráze zdegenerované televizní kultury a zároveň lze dílko přenést na hip hop současnosti, který se stále více stává čistě módní a pozérskou záležitostí.

V bonusech najdete ještě sedmnáct fotografií a "jako soukromé" video z návštěvy BEP v Londýně, kterým se hoši procházejí a na rozličných místech se věnují svému koníčku z nejmilejších - breakdancingu. Pozornosti by také neměly ujít singly "Let's Get Retarded" a "Shut Up" v koncertním záznamu z vystoupení v Sydney. Je evidentní, že "Behind The Bridge To Elephunk" je nadprůměrné DVD, které sice nepřináší fanouškům skupiny nikterak výjimečné informace nebo záběry, ale současně obsahuje dostatek materiálu, aby se vyplatilo si ho pořídit. Je to takové příjemné, nenáročné, vyrovnané a vcelku poctivé dévédéčko. To by mohlo stačit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY