Storkova osamocená elektronika

07.01.2004 12:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Jednočlenný projekt z Brna M.A.S.T.E.R.M.I.N.D letos na jaře vydal desku "Power", z něj jako druhý maxáč vyšla kompozice "Alone". Singl samotný není jen o remixech pod taktovkou Propulsion, E-Work, Beamship nebo Depressive Disorder. Jak chutná elektronika po česku? Moc dobře, více již v naší recenzi.
7/10

M.A.S.T.E.R.M.I.N.D - Alone

Skladby: Alone (Edit), Alone (Radical Mix), Alone (E-Worked Journey Mix), Jen pro sebe žít (Energy), Alone ("Free Masonry"), No Place (No Way Mix)
Celkový čas: 37:46
Radim alias Stork se hudbě věnuje už pěknou řádku let. V roce 1990 společně s Martinem Haškem (zpěv) a Ondřejem Pokorným (klávesy) založil novoromantický projekt Černá krajina, který natočil pouze jedno demo "2,3 smutku". Projekt se rozpadl a duo Stork & Martin pokračovalo coby Transcendent, to stihlo vydat demáče "Demo1", "Change", "6xDance" a "Project Again Born", které vzniklo už za minimální účasti jeho samotného. Posléze, jak on sám říká na svém oficiálním webu, přišly hudební prázdniny, které narušil rok 2000. Kamarád Zdeněk Doležal jej požádal, aby s nimi vystupoval v rámci projektu Accessvirus, to přešlo ve spolupráci na dvou cédéčkách. O rok později nakopl své sólo, projekt M.A.S.T.E.R.M.I.N.D, ale to opět přerušil svou účastí v projektu Depressive Disorder. Oba tyto projekty se spojily při práci pro český tribute album Depeche Mode "Some Great Celebration", na který přepracovali "It's Called A Heart". Projekt M.A.S.T.E.R.M.I.N.D je Storkovo dítko, kterému věnuje dost času a díky němu se mu plní jeho hudební vize, které mají díky různým elektronickým přístrojům a hejblátkům neomezené možnosti. Na své vlastní náklady letos na jaře vydal nejdříve singl "The End Of The Day" a potom desku "Power". Tu podpořil na malém turné, v rámci jehož vystoupil na třetím konání akce "Live! Electronic Tuesday Evenings In Matrix". Z této desky pochází i vydařená věc "Alone", která vyšla jako druhý singl.

Samotný maxáč není jen o remixech titulní skladby, své místo zde našla i úprava kompozice "No Place" a bonus v podobě česky zpívané "Jen pro sebe žít". Po úvodní editované verzi "Alone" následuje "Radical Mix", který spáchal projekt Propulsion, ten tento song roztančil a neubral nic z jeho základní verze. Pod trojkou se schoval "E-Worked Journey Mix", úpravu natočila skupina E-Work, ti taktéž přispěli na tribute "Some Great Celebration", a to kouskem "Useless". E-Work "Alone" roztáhl skoro na deset minut, jedná se o nejdelší track singlu, přichystal zajímavý propletenec elektronických zvuků a pohrál si v druhé části verze s takovým tím zpomalovacím efektem, který jinak obstojně šlapající mix zpestřil.

Druhou polovinu singlu "Alone" startuje nová verze písně "Jen pro sebe žít" s podtitulem "Energy". Jedná se o původní věc z tvorby dua Transcendent. Stork ji obalil do docela surových elektronických zvuků, natočil znovu vokál, který v refrénu má v podkladu jemnou melodickou linku. Pak přicházejí perly tohoto maxáče. Nejprve je to verze "Alone" brněnského projektu Beamship, kteří umíchali skvěle našláplou verzi "Free Masonry". Kromě základních prvků originálu "Alone" si více pohráli s výraznějšími beaty, basou a přidali několik synťákových ornamentů navíc. Závěr patří kompozici "No Place", kterou přetvořila druhá polovina projektu Depressive Disorder. Patrik alias Disorder vše zahalil do pochmurných ambientních ploch, přidal prostou klavírní linku, shluk "elektroharašení" vprostřed mixu a trochu pomaleji roztančených beatů, dýchne to na vás takovou lehce mrazivou emociální atmosférou, která se houpe pomalu do ztracena.

Stork a jeho projekt M.A.S.T.E.R.M.I.N.D čerpá z nekonečné studnice alchymie elektronické hudby a myslím, že mu to jde velmi dobře. "Alone" je toho důkazem, ani v mixech se nevytratily původní experimentální postupy, které daly dohromady povedený track. "Jen pro sebe žít" se na tomto singlu taktéž neztrácí a závěrečný "No Way Mix" kompozice "No Place" korunuje vydařené dílko. Elektronické propletence a hrátky se zvuky dokáží nevídané věci a když se dokáží dobře lapit, nemůže vzniknout nic špatného. Singl "Alone" je povedená záležitost, která si zaslouží větší pozornost a nemusí vás jen lákat tanečněji laděné verze.

Singl k recenzi poskytl Stork.

Singl: M.A.S.T.E.R.M.I.N.D - Alone
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: 37:46
Skladby: Alone (Edit), Alone (Radical Mix), Alone (E-Worked Journey Mix), Jen pro sebe žít (Energy), Alone ("Free Masonry"), No Place (No Way Mix)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY