Hikaru Utada je v nové verzi singlu "Somewhere Near Marseilles" ve vrcholné formě

11.04.2024 13:33 - Lukáš Boček | foto: Epic Records

Hikaru Utada, jedna z nejúspěšnějších japonských zpěvaček všech dob, se rozhodla poprvé rekapitulovat. Výběrovka pojmenovaná "Science Fiction" mapuje její téměř tři dekády trvající kariéru a nebyla by to Hikki (jak jí fanoušci přezdívají), kdyby si pro posluchače nepřipravila spoustu překvapení. Jedním z nich je i nová úprava předloňského singlu "Somewhere Near Marseilles" (z desky "BAD MODE"), který ve sci-fi editu výběrovou kolekci uzavírá.

Původně dvanáctiminutová písnička, za jejíž produkcí stojí sama interpretka a producent Floating Points, dostala nyní daleko singlovější (pouze čtyřminutovou) délku a také skvělý klip z akvária. Ten byl sice natočen vertikálně, ale díky chytrým vizuálním úpravám funguje i vodorovně.

Elektronická skladba neztratila ani po zkrácení nic ze svého kouzla, a naopak nyní ještě snáze ukazuje, proč ji například Pitchfork zvolil na konci roku 2022 jako desátou nejlepší píseň roku. Kombinace angličtiny a trochy japonštiny navíc umožňuje rodačce z New Yorku odhalit všechny její trumfy.

Připomeňme, že Hikaru Utada na dvoudiskovou bestofku poskládala kromě spousty nových mixů také několik předělávek svých starších songů (třeba "traveling"), takže zvuk kolekce působí velmi soudržně a zároveň moderně. Na seznámení s tvorbou této extrémně talentované skladatelky, producentky a zpěvačky proto neměli noví posluchači vhodnější příležitost.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY