Britská skladatelka Alexandra Hamilton-Ayres vystoupí na Spectaculare v rámci celosvětové akce Piano Day

29.02.2024 10:11 - Tisková zpráva | foto: Spectaculare

Piano Day neboli Mezinárodní den piana je celosvětová událost oslavující hru na klavír, kterou před pár lety založila skupina umělců a producentů v čele s pianistou Nilsem Frahmem. Koná se vždy 88. den v roce a letos ho společně oslavíme 28.března v krásných prostorách Zrcadlové kaple pražského Klementina. Praha se tak připojí k několika dalším světovým metropolím.

Na letošním ročníku Piano Day Prague se představí britská multiinstrumentalistka Alexandra Hamilton-Ayres, která zahraje skladby ze své sólové tvorby. Nové album "Doma III." uvede v živé premiéře Mikoláš Růžička. A vystoupí také talentovaný objev Mikuláš Tichý, jenž v loňském roce debutoval soundtrackem k divadelnímu představení "Slávy dcery". Piano Day Prague vzniká ve spolupráci s iniciativou Piano Day, kulturní platformou GOODGOOD a festivalem Spectaculare.

Alexandra Hamilton-Ayres (UK) je oceňovaná filmová skladatelka a multiinstrumentalistka. Kromě hudby k celovečerním dokumentům ("TISH", "The Oil Machine" nebo "Long Live My Happy Head"), vydala už dvě studiová alba. Úspěšný debut "2 years Stranger" (2020) pozitivně recenzoval např. britský The Guardian a druhé sólové album "Play Echoes" (2022) nahrávala společně s dívčím Her ensemble. Deska byla z velké části nahrána během dvou týdnů ve studiu v berlínského komplexu Funkhaus LEITER založeném Nilsem Frahmem a jeho manažerem Felixem Grimmem, jinak také tvůrci iniciativy Piano Day.

Mikoláš Růžička je hudební skladatel, který v minulosti působil v indie kapelách Republic Of Two nebo PIANO. Jeho sólová tvorba je na pomezí neoklasické hudby a ambientu. V autentickém prostředí svého domácího studia nahrál už tři své sólové desky - cykly "Doma I., II. a III." - na kterých je zachycen přítomný okamžik volných chvílí společného času s rodinou. Poslední část vychází v polovině února 2024. Mikoláš je také autorem soundtracku pro český celovečerní film "Do větru".

Mikuláš Tichý je student skladby na Konzervatoři Jana Deyla v Praze. Ve své tvorbě spojuje prvky klasické skladby s minimalismem skrze poetiku vlastního nazírání na svět. Ve svých instrumentálních skladbách tak vytváří snové krajiny pocitů i střízlivější rána každodennosti, dýchající svojí dynamikou a zemitostí, připomínající to, že hudba je esperantem lidských duší. Hudbu komponoval mj. k počítačové hře "Here To Stay" nebo k divadelní inscenaci "Slávy dcery". Své debutové EP vydává na jaře 2024. Kromě vlastní autorské tvorby také tvoří v hudební kapele Rach.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY