Thom Artway vydá první česky zpívanou desku "Trhám mraky". Bude plná naděje a optimismu

02.02.2024 16:51 - Josef Martínek | foto: Beáta Máthé

Na album v češtině připravoval písničkář Thom Artway svoje fanoušky systematicky poslední tři roky. Během nich představil dříve výhradně anglicky zpívající muzikant několik singlů v mateřském jazyce, z nichž většina se objeví i na jeho třetí studiovce "Trhám mraky". Poslechnout si ji budeme moci už 9. února.

Nahrávka obsahuje celkem dvanáct skladeb a podle zpěváka je velmi osobní a optimistická, plná naděje. Autorsky se na novinkách mimo samotného Artwaye podíleli také Lukáš Chromek, Beata Hlavenková, Patricie Fuxová ze skupiny Vesna nebo slamerka, zpěvačka a textařka Tali. Co se hostů týče, vedle Markéty Irglové a Štěpána Urbana v již vydaných singlech "Na vlnách" a "Trhám mraky" se zapojila i již zmíněná Hlavenková, a to v závěrečné bonusové akustické verzi songu "Zavolej". Pod polovinou písní je navíc tato umělkyně podepsána jako spoluproducentka.

"Moje třetí deska je různobarevná. Můžete se těšit na akustické kytary, jemné aranže, ale i na velké synťáky. Na relativně nahé skladby a pak na výrazně zprodukované. Věřím, že se v řadě písní posluchači ztotožní s texty a že jim třeba nějaká z nich pomůže kráčet životem dál," zve k poslechu interpret a dodává: "Když se na obloze začnou trhat mraky, většinou to znamená, že ustává déšť a objeví se slunce. Mraky jsou v tomto případě moje strachy a slunce naděje, která mě žene dopředu."

Na náladě alba se podle něj podepsala také skutečnost, že se v roce 2022 stal otcem, převládají proto songy s pozitivním poselstvím. "I ta skladba, která možná bude pro posluchače nejvíce emotivní a tklivá, je ve výsledku plná naděje. Jedná se o píseň 'Chrám', kterou jsem napsal při vzpomínkách na svého zesnulého tátu. Prostě mám teď takové radostné období. Desku tak nejvíce protíná slovo naděje a úsměv na tváři," shrnuje hudebník.

Tracklist kolekce zahrnuje následující kousky: Buď se mnou, Na vlnách (feat. Markéta Irglová), Za Staromákem, Tobogán, Trhám mraky (feat. Štěpán Urban), Zavolej, Zítra přijdu včas, Ani jeden den, Nebedálky, Chrám, Barevné město, Svět, co se zdá se mi, bonus song - Zavolej piano version (feat. Beata Hlavenková).

Termíny krátkého turné, které zahájí 13. března křest v pražské Vile Štvanice, najdete níže. Po jejich prostudování si můžete přehrát i před pár dny vydanou skladbu "Za Staromákem", která se 8. února dočká svého videoklipu.

Zastávky turné "Trhám mraky":
13. 3. 2024 Praha - Vila Štvanice (křest)
14. 3. 2024 Plzeň - Anděl Music Bar
20. 3. 2024 Olomouc - 15 Minut Music Club
21. 3. 2024 Brno - Metro Music Bar



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY