Karol Komenda má "Problém". Retro-soulovo-bluesová balada jej opět přivedla k mateřštině

05.02.2024 18:55 - Jiří V. Matýsek | foto: Memory Records

Kytarista Karol Komenda, který se před lety dal zahlédnout i mezi účastníky soutěže Česko hledá SuperStar, je nejvíce vytížený hraním s Benem Cristovao, přesto si najde prostor i na vlastní tvorbu. Se svou kapelou Karol Komenda Group nedávno vydal povedené EP "I'm The Man", které se nijak netajilo láskou k rockové muzice, a nyní pod hlavičkou labelu Memory Records Prague vyslal do světa singl "Problém". Ten pro změnu napájí soulová energie.

Pro Komendu je to po dlouhé době píseň natočená v rodném jazyce a postaral se o ni v podstatě od A do Z. Nejenže nahrál všechny nástroje od basy po bicí, ale napsal si také hudbu a text a výslednou nahrávku, v níž se propojují soul, rock i blues v duchu šedesátých let, také zprodukoval.

"V tomhle ohledu mě inspirovali moji hrdinové, mentoři, muzikanti, které obdivuju a kteří si všechno dělají sami - Lenny Kravitz, Richie Kotzen, Prince a další," přibližuje Komenda a připomíná, že to není jeho první spolupráce s labelem, jehož nahrávky se prodávají i v prestižních obchodech s deskami od New Yorku až po Berlín a Paříž. "S labelem jsem už dříve spolupracoval. Když mi zavolali znovu, abych pro ně nahrál novou písničku, neváhal jsem ani minutu. Jediný háček byl v tom, že to mělo být ve slovenštině," uvádí muzikant, který v roce 2021 vydal u stejného vydavatelství českou coververzi skladby Mayera Hawthorna s názvem "Celodenní" (původně "The Walk"). Tu si původní autor tak oblíbil, že ji zahrál ve svém online pořadu Wine & Vinyl Hour.

Výsledný "Problém" je přímočarou, poněkud nešťastnou romantikou, která je plná pochybností. Skladba je solidně vystavěná, lehkonohou a poctivě udělenou jednohubku zdobí Komendovo sólo, ale i drobné vyhrávky v průběhu celého songu.

Píseň je zatím k dispozici na streamovacích službách, na YouTube ji doprovází černobílý videoklip, který nahlíží do zákulisí natáčení. Na přelomu února a března skladba vyjde i na limitovaném vinylovém singlu, kterých bude vyrobeno jen sto kusů. Kromě nazpívané verze se na B-straně objeví také její instrumentální zpracování, ve kterém vynikne zejména dlouhé kytarové sólo. Singl Komenda pokřtí v pražském Studiu Paměť.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY